marți, august 14, 2007

Beneficium accipere libertatem est vendere

(Acceptarea unui favor este acelasi lucru cu a vinde propria libertate)
Dupa cateva scandaluri si reajustarea procentelor in sondajele de opinie, domnul presedinte Traian Basescu pare sa-si fi reluat tempoul politic. Astazi am vazut un mesaj prezidential care respecta, din punct de vedere a comunicarii, clasica metoda a mesajului rapirii din Irak. Pe scurt, liniste, confuzie, acumularea de tensiuni si explicatia aparent banala care dezamorseaza brusc totul.
Totul a inceput de la vizita de lucru a presedintelui in judetele Covasna si Harghita. Desigur, aceste vizite sunt mai putin o cura balneara ci, de fapt, o gura de aer curat din punct de vedere electoral. Poate nu intamplator vizita a inceput cu un spital in timp ce Bucurestii erau in plin scandal al programului "analizelor" gratuite. Nemultumirea prezidentiala, de altfel perfect fondata, nu mai este de mult timp ceva neprevazut. Macar de ar merge in control presedintele la toate aceste institutii ale statului roman. Dar se pare ca intre doua zicale de tipul celor cu care domnul presedinte ne-a obisnuit de multi ani, ziceri de genul "e rau ca nu e bine" si "am sa ma adreses celor responsabili ca eu ii reprezint pe beneficiari", se pare zic ca s-a strecurat si un aparent banal "autoritatile ar trebui sa instituie un sistem special de predare pentru copiii de etnie maghiara astfel incat acestia să invete limba romana ca pe o limba straina".
O astfel de declaratie nu avea cum sa treaca neobservata. Imediat au fost reactii din partea principalelor partide de opozitie prezidentiala. PNL, PRM si PC stabilesc scandeaza in cor: declaratii periculoase. Pe de alta parte, UDMR, absolut surprinzator, spun cu mirare ca deja acest lucru se intampla. Reactia prezidentiala la curentul de opinie iscat insa lipseste.
O noua zi si presedintele viziteaza iarasi ceva. Ajunge la lacul Sfanta Ana si este pus sa plateasca bilet. Presa reactioneaza de parca presedintele nu ar trebuii sa plateasca bilet.
Intre timp presa mai strecora cum ca presendintele si-ar dori o vila si ar fi cerut scoaterea ei de la licitatia iminenta. Cat de fericiti sunt anti-prezidentiali! Scandalul limbii romane invatate ca o limba straina creste in intensitate, patrunde in talk show-rile nationale, subiectul este pe toate buzele, mai mult, presedintele intervine intr-o emisiune in direct si spune ca cine nu doreste predarea limbii romane ca o limba straina in zonele de majoritari maghiari este pur si simplu antinationalist. Presa gaseste imediat si o explicatie, dezbinarea UDMR.
In momentul in care tensiunea ajunge la apogeu, domnul presedinte Basescu revine in Bucuresti si tine o conferinta de presa. Discursul sau demonteaza intreg scandalul si rastoarna intreaga situatie.

Presedintele isi incepe discursul cu un lucru evident si "semnificativ":
"Romanii si maghiari traiesc foarte bine impreuna. Ideile politice separatiste sunt numai in capul politicienilor si a extremistilor, fie ca sunt maghiari, fie ca sunt romani."
Are dreptate si stiu asta de foarte mult timp. In conditiile globalizarii economiei si, mai ales, al integrarii in Uniunea Europeana, nu mai vine nimeni "sa ia Ardealaul" pentru ca nu are de ce, granita practic nu mai exista. Conservarea identitatii nationale? Desigur, dar asta s-ar realiza mult mai profund si mai temeinic prin ocrotirea si conservarea culturii romane. Daca statul roman ar ocroti arta romaneasca, valoarea culturala romaneasca si ar ajuta-o sa prolifereze… ar fi un lucru cu mult mai bun si mai apropiat de ceea ce trebuie unei realitati pozitive. Pana la urma, apartenenta fata de un stat este legata mai mult de plata impozitelor si bunul mers al mediului de afaceri. Ceea ce spune si presedintele:
"Ceea ce este evident la populatia din cele doua judete, fie ca vorbim de maghiari fie ca vorbim de romani, este saracia, care ii afecteaza si pe unii si pe altii."
Cearta nu este deci la nivel etnic ci la nivel politic, statal:
"Am vazut politicieni care, ca de obicei, cu un ridicat nivel polemic, imi explicau cum ca exista in lege obligatia sa se invete limba romana de catre minoritari. Le-as spune dragilor politicieni ca si ei, ca si mine, intelegem foarte bine despre ce vorbim si va rog pe dumneavoastra, va chem in sprijin daca vreti, rasfoiti manulalele de limba romana pentru clasele I-a, a II-a, a III-a, a IV-a. Veti constata ca sunt foarte asemanatoare, din punct de vedere al continutului, cu manuale dupa care copii proveniti din familii de romani invata limba romana."
Deja continutul enuntului se schimba. Intuiesc ca tot scandalul a fost o fenta iscusita. Ziaristii, politicienii au muscat fara sa vada ce musca, Basescu i-a intaratat un pic, si pana sa se desmeticeasca, au observat ca de cateva zile isi muscau coada.
Dar lovitura de gratie avea sa urmeze:
"Am vazut sensibilitatile generate de aceste afirmatii, le consider profund demagogice, pentru ca ele se lovesc de doua realitati. Una. Realitatea din Covasna si Harghita caruia nu-i poti sa-i opui nimic altceva decat o abordare realista. Degeaba tipam la televizor ca limba romana este limba oficiala a statului roman. Asa este, dar realitatea din Harghita si Covasna reclama o abordare aplicata a acestei realitati, reclama ca acesti copii din familii de etnici maghiari sa invete limba romana care sa-i ajute si nu dupa o metodologie care pur si simplu ii blocheaza, pentru ca cei mai multi nu pot fi ajutati nici macar acasa de parinti."
Iata un adevar incontestabil… Ce spune domnul presedinte? Cine poate sustine ca lasarea lucrurilor in nemiscare este o miscare buna cand uite, nici parinti nu situ romana. Exista practic o garantie ca cei ce vor veni nu vor invata limba romana. Noua cale nu este sigura, dar ofera o sansa. Si atunci totul s-a rasturnat in Voi ma acuzati ca vreau "sa-i las" sa nu mai invete romana ci doar maghiara si eu doresc sa invete corect romana… argumentul prezidential este ca nu poti invata sa citesti Ana are mere daca nu stii ce este Ana, ce este are si ce "este" mere. Cineva ar fi putut replica ca in conditiile proiectului cu gradinita obligatorie "direct din maternitate", sa fac o gluma, menita tocmai sa uniformiteze punctul de start al clasei I, necunoasterea limbii romane nu ar mai fi o premisa. Dar cine se gandeste la asta in astfel de momente. Dupa lovitura de gratie urmeaza incheierea:
" N-as vrea sa fie speculat, dar am auzit o vorba chiar de la profesori care predau limba romana. Ei spun ca… copii maghiari invata limba engleza cantand si limba romana plangand, datorita dificultatii manualului pentru un copil care nu stie limba romana, care nu are notiuni minimale de limba romana cand intra la clasa I."
Cine si cum ar putea contrazice chiar pe cei ce predau limba romana in scoli. Sa nu mai vorbesc de gaselnita minunata… "invata limba romana plangand".
Unde greseste insa domnul presedinte, si asta e parerea mea de simplu spectator. Strategia sa este prea subtila si se loveste de incapacitatea politicianului roman de a accepta infrangerea politica in consecinta directa a disputei. Politica noastra romaneasca nu straluceste in cunostintele maieuticii si nici in aprofundari filosofice. Un politician in dificultate va injura ca argument suprem, si daca nici limba romana nu este predispusa la cuvinte injurioase… atunci nu este limba noastra, ca prea ne place sa injuram pe unul si pe altul.

Niciun comentariu: