vineri, septembrie 28, 2007

econtra natura



(Contra firii)
Se văd roadele întâlnirii dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu.

Declaraţiile domnului preşedinte Traian Băsescu pare să permită social-democraţilor o anumită consideraţie relativă la “statul lor în faţa preşedintelui ţării”. Iată că noua viziune a preşedintelui pare un pic diferită de ceea ce se subînţelegea până acum. Desigur, această nouă imagine este foarte probabil să ţină până în secunda în care premierul Tăriceanu îşi va lua la revedere de la Palatul Victoria şi va ceda Palatului Cotroceni dreptul de a premia un alt om politic cu postul de prim ministru sau va premia întreaga clasă politică cu posibilitatea alegerilor anticipate. Traian Băsescu pare să joace în acest moment rolul pescarului care aruncă nadă pentru a atrage deopotrivă peştii mici şi peşti mari.

Băsescu: Dacă trece moţiunea, voi încerca formarea unui guvern PD-PNL-PLD
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seara, într-o emisiune a postului public de televiziune, că, dacă moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi adoptată, va încerca formarea unui guvern PD-PNL-PLD.
Băsescu a menţionat că, dacă moţiunea va trece, va chema partidele la consultări pentru a identifica împreună un premier care să prezinte Parlamentului un guvern de centru-dreapta PD-PNL-PLD. El a mai spus că aceasta ar fi şansă ca PNL şi PLD să se reconcilieze.

Doamne în ce ţară trăim! Preşedintele ţării trage deci concluzia, pe bună dreptate, că ruptura unui partid politic important, adică un partid liberal a “dospit” peste noapte cât pentru două partide, a fost o “întâmplare” necesară unui singur om aflat la vârful piramidei: premierul Tăriceanu. Diferendul odată înlăturat, PNL şi PLD se pot “dezumfla” iarăşi la statutul unui singur partid. Oare se poate aşa ceva? Plecarea unui singur om să rezolve luni întregi de înjurături continue. Şi mai este un aspect, domnului Tăriceanu i se spune eventual “La revedere!” de la Palatul Victoria dar nu şi de la şefia PNL. Să însemne oare această declaraţie şi faptul că domnul Tăriceanu vă cădea “multifuncţional”, de peste tot unde domnia sa este prezent în politica românească? Această implozie a unui politician este destul de obişnuită la noi. De cele mai multe ori pierderea funcţiei a doborât şi organismul care susţinea funcţia. Modelul kamikaze nu este însă unul sănătos în politică. Atunci când un politician nu are nimic de pierdut, atunci când ştie că la pierderea funcţiei va fi la rându-i pierdut, este normal să ţină de post său cu toate puterile. Care este pasul doi al domnului preşedinte Băsescu?

"Cu certitudine că opţiunea mea va fi un premier PD", a anunţat Traian Băsescu. El a adăugat însă că realizarea unui Executiv PD-PNL-PLD ar putea echivala cu refacerea Alianţei D.A., iar în aceste condiţii, conform Protocolului alianţei, ar fi obligat să numească un prim-ministru liberal.
"Dacă va cădea Guvernul, avem formulă să venim cu o soluţie democratică", a dat asigurări şeful statului.
El a adăugat că moţiunea de cenzură este un exerciţiu care face parte din democraţie. "Dacă nu aş şti că este o defulare a problemelor interne din PSD, aş aprecia-o", a mai spus el.
Băsescu a spus că "e discutabil dacă trece" moţiunea.
"Dacă trece, nimeni nu trebuie să spere, sau să gândească sau să facă socoteli că eu voi face tipul de angajamente pe care le-a făcut Tăriceanu cu Hrebenciuc, cu Iliescu sau cu Geoană", a ţinut să menţioneze preşedintele.

Această declaraţie nu afirmă decât un singur lucru, “după moţiune va fi oricum numai cu PSD-ul la putere nu va fi.”. Nu pot înţelege decât că se va relansa o luptă pentru putere care se va termina, cel mai probabil, cu îndeplinirea condiţiilor pentru alegeri anticipate.
Finalul declaraţiilor este citirea moţiunii. PSD şi-a jucat cartea, moţiunea a încetat a mai fi un instrument, a devenit un buldozer cu ceas pentru Guvernul Tăriceanu, iar soneria alarmei este fixată pentru data de 3 octombrie. Rămâne de văzut dacă acest Guvern va cădea sub acţiunea lamei acestui buldozer sau frica de anticipate este prea mare în rândul parlamentarilor pentru a vota favorabil moţiunea. Sunt curios ce se întâmpla în lipsă de cvorum. Moţiunea se va reprograma sau nu? Pentru că şi amânarea pe motiv de lipsă de cvorum este o variantă ce îşi construieşte posibilitatea în jurul unei aplicaţii cu o probabilitate foarte ridicate.

Din această ştire am rămas cu o singură certitudine: fără PSD. Iată însă că preşedintele Traian Băsescu poate fi cu mult mai nuanţat. Ieri seară, la TVR replica a fost foarte mult îndulcită, fără PSD acum dar pe viitor PSD poate deveni “un partid cu care se poate lucra”. Astfel preşedintele lasă impresia că nu un personaj cu farmec de copil, aşa cum este preşedintele PSD, domnul Mircea Geoană, este buba care supurează în cel mai important partid al momentului ci cei care înţeleg să conlucreze cu celelalte partide, gen Hrebenciuc şi Iliescu.
Nici eu nu-l am la suflet pe domnul Hrebenciuc, iar domnul Iliescu, după ce a rămas fără puterea de a acţiona, mi-a devenit chiar oarecum simpatic. Orice s-ar spune însă despre cele două personaje nominalizate de preşedintele ţării, fac mult mai multă activitate politică pentru PSD decât Mircea Geoană. Preşedintele Băsescu depăşeşte un pic statul de negociator dat de Constituţia României şi face o analiză care, teoretic, nici nu ar trebui să-l privească: "PSD a încercat, în 2007, să-şi externalizeze conflictele interne. Au conflicte majore şi sunt evidente din presă, le ştiu de la oameni politici din interiorul PSD, gruparea Ion Iliescu, gruparea Adrian Năstase, gruparea Mircea Geoană. (…) Acum a venit momentul trei. Momentul trei înseamnă că s-au epuizat înţelegerile Călin Popescu Tăriceanu - Ion Iliescu - Hrebenciuc şi se apelează la o înţelegere Băsescu - Geoană. Răspunsul meu este unul singur: Niciodată! Eu, dacă va cădea acest Guvern, voi încerca să refac dreapta, adică PNL-PLD-PD. (…) Este (PSD) doar un partid care nu poate fi adus la guvernare acum din diverse motive. Primul, şi cel mai important, este că nu poţi să aduci la guvernare un partid instabil în interiorul lui", a spus Băsescu, menţionând că i-a spus acest lucru şi lui Mircea Geoană când acesta a fost, săptămâna trecută, "împreună cu mai mulţi membri ai PSD", la Cotroceni. (…) Perspectiva PSD-ului este că dacă îşi face, până la alegeri, acea curăţenie de care este nevoie, să devină un partener fezabil de guvernare. (...), dacă scapă de ancorele lor din trecut, de a face politică gen Viorel Hrebenciuc, de a fi întotdeauna un adversar al evoluţiilor democratice, cum este Ion Iliescu, scăpând de oameni de acest tip, PSD-ul devine un partid cu care se poate lucra.”

Cea de a treia ştire relativă la preşedintele Băsescu este cea relativă la domnia sa vis-à-vis de depunerea moţiunii.

Băsescu: Năstase şi Iliescu vor să saboteze moţiunea
Adrian Năstase şi Ion Iliescu îşi fac socoteli greşite atunci când îşi pun problema să saboteze acţiunea preşedintelui PSD, adică moţiunea, în speranţa că vor reuşi să îl debarce imediat după eşecul moţiunii, a declarat, joi seara, la TVR, preşedintele Traian Băsescu.
Întrebat ce soartă crede că va avea preşedintele PSD, Mircea Geoană, dacă moţiunea nu va fi adoptată de Parlament, Băsescu a răspuns: "Eu cred că şi Adrian Năstase şi Ion Iliescu îşi fac socoteli greşite atunci când îşi pun problema să saboteze acţiunea preşedintelui PSD în speranţa că vor reuşi să-l debarce imediat după eşecul moţiunii. Deocamdată, Adrian Năstase nu are cum să revină în fruntea PSD, nu cred că are suficientă susţinere, o spus ca politician cu experienţă".
Potrivit acestuia, Mircea Geoană a încercat să-şi consolideze puterea făcându-le concesii lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc şi din acest motiv a ajuns să aibă incertitudini în partid şi probleme în a mobiliza toată formaţiunea.
"Mircea Geoană a încercat să-şi consolideze puterea făcând concesii lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc şi din acest motiv a ajuns unde a ajuns, cu incertitudini în partid şi cu probleme în imobiliza tot partidul", a declarat Băsescu.
El susţine că "soluţia" pentru Geoană este "fermitatea în interiorul şi în exteriorul partidului".

Dacă nu aş cunoaşte faptul că preşedintele Băsescu este un om care face planuri pe termen mediu şi lung, aş fi supus acţiunii terifiante de a crede că am un preşedinte atât de naiv. Am însă despre preşedintele Băsescu imaginea unui jucător al declaraţiilor. Această declaraţie nu a fost una făcută în grabă precum cea cu “am întâlnit şi armeni competenţi” ci una pregătită cu grijă. Hai să citim şi altfel această declaraţie. Cel mai mare duşman al PSD îi dă dreptate lui Mircea Geoană după întâlnirea de taină dintre cei doi la Palatul Cotroceni. Ghici ghicitoarea mea. Faţă de Geoană, partidul PSD ce politică va avea? Nu este normal ca PSD-iştii care răguşesc ţipând injurii la adresa întregului arbore genealogic al preşedintelui, aşa cum stă bine unui român care nu este de acord cu politica prezidenţială, să se simtă, măcar un pic, frustraţi? Eu cred că da. Şi uite aşa, lupta politică a grupului de la Cluj se finalizează curat şi frumos. Geoană şi Tăriceanu pleacă frumos şi artistic în tandem. Acum câteva luni, când sesizam începuturile luptei surde între cele două personaje şi grupul transpartinic de la Cluj, nu aş fi crezut că totul va dura atât de mult. Eu dădeam atunci termen pentru final de luptă cel mult o lună de zile. Ori “clujenilor” le plac planurile elaborate, cu efect pe termen lung şi evoluţie molcomă, ori puterea lor a început să pălească. Dacă este adevărată cea de a doua variantă, înseamnă ca vom asista în curând la un alt fel de artificii în politica românească. Prăbuşirea “clubului select de la Cluj” ar putea aduce în colaps întreaga politică românească, se vor tăia sforile, vor cădea şi auxiliarii, cei ca domnul Hrebenciuc… Toate acestea recomandă evenimentul drept ceva unic şi spectaculos. Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, aşezaţi-vă comod în fotoliile dumneavoastră şi profitaţi de acest spectacol “performat” doar pentru domniile voastre. România va fi în cădere liberă pe timp indefinit, dar măcar bucuraţi-vă de spectacol.

11 comentarii:

Anonim spunea...

UN SINCER BRAVO PENTRU POZELE SI COMENTARIILE CARE LE INSOTESC !!!
Cred ca ai gasit un mijloc care sa ma determine sa-mi placa politichia... Vizionand "scurt-metrajul" imagistic, din inlantuirea gradata a pozelor parca cei doi lideri de partide nu mai sunt un exemplu de "pride of identity", tocmai prin monitorizarea punctelor slabe in care i-ai surprins :)))

Anonim spunea...

Este normal ca un presedinte care afost ales cu voturile alegatorilor, nu cu ale cadrelor de partid (mult prea putine realmente) iar acesti alegatori sunt mai degraba fie pentru o drepta moderata fie pentru o crestin democratie cu elemente sociale, sa doreasca sa refaca alianta care a fost votaa cu el cu tot pe valul ei. Alianta a functionat cand unul de 5 ori mai prost decat Geoana(il numesc pe Tariceanu care invata pe dinfara ce sa raspunda de pe la Andronici si ...steini si care nici meseria sa nu si-o cunoaste, ca elev mediocru si student mediocru ce a fost, ramas la catedra, la Constructii hidrotehnice, prin inrudiri nomenclaturist-securiste, lucru vizibil cand fugea ca dracul de tamaie prin vizitele de dupa inundatii de intrebari tehnice similar cu ministreasa de atunci a mediului care geoloaga fiind nu prea stia ea ce ste cu hidrotehnica dar la T asta era facultatea absolvita si vizibil si-n desconsiderarea ptr invatamant pe care o are orice vulpe fata de strugurii foarte acri.Probabil ca nivelul sau intelectual este al unui fals dandy de bani gata care se pricepe la motoare.Dupa o revolutie comunista ar putea sa fie cred un bun muncitor mecanic auto(cum au ajuns in anii `50-60 multi fosti) si nu-i nici-o rusine, doar si regele avea talente similare dar cred ca avea si multe altele in plus la care T. este tabula rasa. Il vad ca pe genul paracios cu asa la tovarasa sau la doamna etc, un poltron cu alte cuvinte.
Guvernul T 1 a mers bine pana nu i-a spu Patriciu ca este prim ministru adica cat a lasat ministrii liberali pedisti sa lucreze apoi dumnezeu cu mila .Deci sansa PNL este sa-i debarce pe toti acesti impostori ca si a PSD ului de altfel despre PRM , PC si PNG nemeritand sa discut serios.
Deci are dreptate Basescu chiar daca este machiavelic. Noi azi nu prea stim cine a fost Machiaveli si am preluast mai mult falsuri si clisee despre el.
As putea sa mai spun multe dar vorba lui Pascal daca nu ma presimteai nu mai fi gasit sau cam asa ceva.Deci si in raport de Basescu raportarile se pot face chiar asa dar Pascal nu se insela pe cand noi s-ar putea sa ne mai inselem , dar vorba lui Sandu, prefer eventuala smecherie sau hotie a lui Basescu decat a lui Nastase.

Anonim spunea...

Dacă toţi oamenii politici fură, măcar să fure cei care lasă şi ceva bun în urmă.

Maria Barbu spunea...

Prietene drag, ai inceput sa scrii superb: alert si incitant.
Cat despre Basescu si Tariceanu....acest tip de poveste e vechi de cand lumea.

Anonim spunea...

Nu stiu daca postarea asta o sa treaca de furcile caudine ale elegantei blogului lui N. si eu aici sunt ceva mai frust asa ca postez cu voia ta si la tine(nu-i nici-o nenorocire daca apare in ambele parti):
2. ion adrian Says: Your comment is awaiting moderation.
September 28th, 2007 at 3:25 pm
Sa postez aici ca tot e vorba in tema de Basescu si e aglomeratie de psdisti.
Se intampla ce ma asteptam acum cu apropierea de un moment politic important adica iar dau navala pe posturile TV, plini de suficienta, aroganta si uneori de prostie crasa, ca in perioada suspendarii si a comisiei de ancheta, slinoseniile lor, de departe conduse de Mult Prea Slinosenia Sa Serban Nicolae.
Slinos: un tip nu neaparat nespalat dar care datorita unor anumite conditionari somatice le face mai ales pe femeile curatele sa se indeparteze cu oroare de el chiar daca isi toarna din plin cu odicolon pe cap si pe peste tot.
Ma fac si pe mine sa ma indepartez de televizor desi stiu ca efluviile din studio nu pot ajunge pana la mine, dar ce sa fac am o senzatie chiar de repulsie fizica(senzatia asta este intuitiva dar sigura la mine, caci intotdeauna cele ulterioare au confirmat-o).

Anonim spunea...

ps postarea nu a trecut si nu este unde o sortisem sa fie dar am dat-o din nuo curatita de nume proprii.sa vad daca in noua varianta trece?

Anonim spunea...

@ ion adrian
cauta in mail box

Anonim spunea...

Nu este nimic nou adica de azi iar eu ti-am raspuns la mesajul de ieri tot ieri adica aseara pe la 22.

Anonim spunea...

Am mai trimis o data! La mine figurează transmis, nu ştiu de ce nu a ajuns.

Anonim spunea...

Nu este poate ca nu l-ai trimis la adresa corecta:
andiaaa@yahoo.com.
Eu pe ultimul ti l-am trimes cu reply si deci a intrat, mai incearca.

PS. Sub forma indulcita a aparut treaba aia cu slinoseniile lor pe blog la Nastase. Mi-ar place ca termenul sa faca cariera.

Anonim spunea...

Ps Am gresit eu acum adresa :
andiaaa2000@yahoo.com