joi, septembrie 13, 2007

erudio



(a instrui)

O schiţă în 6 acte: Totul pentru învăţământ


Actul I
Comisia prezidenţială pentru educaţie îi prezintă lui Băsescu raportul

Membrii Comisiei prezidenţiale pentru educaţie s-au întâlnit, joi, cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a-i prezenta concluziile raportului legat de problemele învăţământului.
La prezentarea concluziilor raportului participă, pe lângă şeful statului, membrii Comisiei prezidenţiale în frunte cu fostul ministru al Învăţământului Mircea Miclea, preşedinte al comisiei, precum şi consilierul prezidenţial pentru educaţie şi cercetare, Cristian Preda.
Preşedinţia anunţase, săptămâna trecută, că dezbaterea raportului va fi publică, însă miercuri, potrivit unui comunicat de la Cotroceni, la prezentarea raportului au fost admise doar oportunităţi de imagine. În cele din urmă, la întâlnirea dintre preşedinte şi membrii comisiei au avut acces pentru fotografii şi imagini doar fotograful şi cameramanul oficial.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 12.07.2007 la ora 13:10
Orice om politic care se respectă întrevede în acest raport o ţintă politică care poate satisface nevoia continuă de tensiune. Ca şi pensiile, învăţământul este o cauză sigură, cine poate vorbi împotriva nevoii de învăţământ? Calitatea specială a învăţământului românesc s-a cam preschimbat din renume în acuză. Secretul, un lucru mic care nu apare în nici un raport, este bine ascuns. Acest secret este însă un lucru evident. Nu legile, nu sistemul, nu examenul face învăţământul să devină real ci cel ce predă împreună cu cel ce învaţă. Calitatea învăţământului a scăzut rapid şi a ajuns la un nivel minim pentru că tinerii care învaţă astăzi sunt departe de tinerii de acum 20 sau 30 de ani. Astăzi nu mai sunt mari diferenţe dintre tineretul occidental şi cel românesc. Aceiaşi “libertate” în exprimare, aceleaşi discuţii fără sfârşit la telefonul mobil, acelaşi limbaj minimal, aceiaşi dorinţă de a “face bani”, acelaşi dezinteres faţă de intelect, aceiaşi violenţă tâmp exprimată ca un principiu al independenţei. “Carpe diem” scris pe frontispiciul gândirii. Ceea ce este însă cumplit din punctul de vedere al celor care au trecut de perioada de tinereţe, este că aceşti tineri au perfectă dreptate. Viaţa ne demonstrează, mai mult cu fiecare zi care trece, că aceşti tineri reuşesc mai mult în viaţă decât cei “şcoliţi” dar timizi într-o lume a saltului la jugulară. Desigur, dacă privim pe la vârfurile conducerii româneşti, vedem tot felul de doctoranzi, licenţiaţi în mai multe facultăţi, toate acele lucruri care impresionează într-un C.V. Dar realitatea financiară începe să se transfere de la cunoaştere la experienţă şi “tupeu de borfaş”(termen din folclorul hip-hop). Nu ar trebui să ne mirăm că tineretul se orientează la abandonul şcolar. El identifică practic oportunitatea, adevărata oportunitate aducătoare de venit, şi se îndreaptă încrezător spre ea.
Sfârşitul actului I

Actul II
Băsescu: Sunt universităţi care eliberează doctorate pe bandă rulantă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la prezentarea raportului despre educaţie, că în România sunt universităţi care eliberează doctorate pe bandă rulantă, "ca într-o secţie de uzină, în locul excelenţei şi a inovaţiei fiind astfel cultivate mediocritatea şi compilaţia".
Băsescu a prezentat celor peste 150 de participanţi la dezbaterile pe tema raportului privind educaţia, diagnosticul creionat în raport.
Şeful statului a menţionat că o soluţie pentru problemele sistemului românesc de învăţământ este "diferenţierea sistemului şi concentrarea resurselor". În acest context, el a amintit că, potrivit raportului, în SUA doar 3% din cele 4.000 de universităţi au statut de centre de cercetare intensivă, doar 13% acordă doctorate şi în doar 50 dintre acestea sunt elaborate şi susţinute peste 50% din tezele de doctorat.
"La noi toată lumea produce doctorate. Sunt unele universităţi care eliberează doctorate pe bandă rulantă, ca într-o secţie de uzină. În locul excelenţei şi a inovaţiei sunt cultivate astfel mediocritatea şi compilaţia", a spus Băsescu. El s-a referit şi la "însemnătatea deosebită a educaţiei timpurii".

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 12.07.2007 la ora 16:40
Foarte corectă observaţia. Începutul acestui învăţământ plătit oferă o egalitate a recunoaşterii între cei bine pregătiţi şi cei prost pregătiţi. Asta nu poate duce decât la blamarea tuturor. Domnul preşedinte se apropie însă spre o zonă periculoasă atunci când vorbeşte despre sistemul american. Deja aici argumentaţia se rupe. De ce? Pentru că americanii în universităţi practică meserii. Au fonduri, au cercetare, au rezultate, se autofinanţează. E cu totul altceva. Într-o universitate americană, studentul participă la cercetarea practică, învaţă şi aplicaţia de super-specializare. La noi e un pic diferit. La noi există o zonă de studiu românesc, studentul învaţă şi cercetează cărţi deja scrise, face un rezumat din mai multe cărţi, întreabă în stânga şi dreapta câte ceva şi a născut o teză de doctorat. Pe undeva am rămas tributarii unei idei de economisiri de fonduri până la limita disfuncţionalităţii. Dar dacă ar fi bani, dacă s-ar schimba ceva…
Sfârşitul actului II

Actul III
Băsescu acuză calitatea învăţământului românesc

Ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate: aşa este învaţământul românesc, spune chiar Traian Băsescu.
Şeful statului a făcut aceste afirmaţii la prezentarea raportului comisiei prezidenţiale, privind politicile educaţiei. Raportul prezintă în termeni negri situaţia învăţământului românesc. Sistemul e învechit şi lipsit de eficienţă. Traian Băsescu s-a pronunţat pentru alocarea a şase procente din PIB pentru educaţie ca o condiţie necesară pentru schimbarea situaţiei. Preşedintele a militat pentru un învăţământ obligatoriu şi gratuit de 13 ani şi a combătut sistemul paralel al meditaţiilor.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 12.07.2007 la ora 20:20
Iar corect şi logic. Şase procente din PIB, excelent. Şapte?!?!, şi mai bine. 13 ani de învăţământ obligatoriu, extraordinar. Cea mai dinamică instituţie românească de 17 ani încoace este Învăţământul. Datele problemei s-au schimbat aproape în fiecare an. Se dă licenţă, nu se dă licenţă, când capacitate, când maturitate, când bacalaureat, când manuale facultative, când 12 ani, când 10, când 8, când… 13? Când la stat, când la primărie, când la… Cine mai ştie toate aceste schimbări. Nici un rezultat vizibil. Ce mai rămâne de schimbat? Să pompăm bani. În ce pompăm aceşti bani… asta este atribuţia guvernului şi a parlamentului să stabilească. Dar este învăţământul o prioritate pentru România? Preşedintele spune că da, chiar ameninţă pe ceilalţi politicieni că trebuie să fie o prioritate, rezultatul referendumului dă şi el, într-un fel cam străveziu. ceva dreptate preşedintelui. Dar ceilalţi?
Sfârşitul actului III

Actul IV
Geoană îi propune lui Băsescu un Pact Naţional pentru Educaţie

Preşedintele PSD Mircea Geoană i-a adresat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare pe tema Pactului Naţional pentru Educaţie, propunând ca acest pact să fie susţinut de un acord politic, "asumat de pe poziţii egale, de către toţi semnatarii săi".
Scrisori similare au fost adresate liderilor partidelor parlamentare şi neparlamentare interesate de realizarea acestui pact.
"Partidul Social Democrat consideră că avem nevoie de o largă dezbatere naţională care să se desfăşoare într-un cadru neutru, la cel mai înalt nivel şi care să reunească toate partidele politice, preşedintele României şi primul ministru, alături de reprezentanţi ai societăţii civile", afirmă Geoană în document.
El mai arată că PSD consideră că principalul angajament pe care participanţii politici la Pactul Naţional pentru Educaţie trebuie să şi-l asume este ca toate guvernele României din următorii 10 ani să aloce un procent de minim 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare.
Liderul PSD consideră că propunerea şefului statului de stabilire a educaţiei drept prioritate naţională nu intră în conflict cu "nevoia de solidaritate între generaţii".
"Pensionarii au contribuit deja la bugetul ţării în perioada în care au muncit şi sunt implicaţi în educaţia copiilor noştri. Sunt cei care ne duc copiii la şcoală în fiecare dimineaţă, le dau «cei şapte ani de acasă» şi merită, cu siguranţă, o viaţă mai bună", spune Geoană, referindu-se la legea de majorare a pensiilor, iniţiată de PSD şi aflată la Preşedinţie pentru promulgare.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 18.07.2007 la ora 17:30
Preşedintele avertizase că mărirea pensiilor va afecta celelalte priorităţi ale României, printre care a nominalizat învăţământul şi sănătatea. Chiar şi cineva de pe la Ministerul de finanţe a îngăimat că bugetul nu este de cauciuc să se întindă la nesfârşit. Domnul Geoană, susţinător înfocat al pensiilor, spunea tare la televizor că domnul Tăriceanu să-şi cheme la ordine miniştrii şi să scoată banii pentru pensii, că doar de aia e guvern. Domnul premier Tăriceanu a răspuns aşa de bine domnului Geoană încât toată lumea a rămas cu impresia ca PNL-ul a dat majorarea pensiilor.
La această gaură în buget s-a mai adăugat o altă realitate şi anume că foarte multe fonduri deblocate spre Ministerul învăţământului, respectiv spre şcoli, au rămas nefolosite şi se vor întoarce înapoi la buget. Acest semn arată că metoda alocării de bani nu este suficientă. Este nevoie de mai mult… de mai mult timp, mai multă consultare.
Sfârşitul actului IV

Actul V
Băsescu: Sistemul de educaţie nu poate fi schimbat peste noapte

Sistemul de educaţie nu poate fi schimbat peste noapte, fiind nevoie de identificarea soluţiilor de creştere a performanţelor sale, iar apoi de un consens politic care să permită reformarea acestuia, susţine preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului participă, joi, la lucrările Comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, care au loc la Cotroceni. Comisia condusă de fostul ministru al învăţământului Mircea Miclea a eloborat un raport în care a identificat problemele sistemului naţional de educaţie, urmând să transpună concluziile acestuia într-un proiect de lege de reformare a învăţămîntului.
La începutul lucrărilor, Băsescu a spus că cea mai mare greşeală care se poate face este elaborarea rapidă şi neunitară a unor legi care să "întoarcă pe dos", aşa cum s-a mai întâmplat, sistemul de învăţământ.
"Sistemul de învăţământ nu poate fi schimbat peste noapte. E mare, bine vascularizat în teritoriu", a spus Băsescu.
El consideră că o schimbare de substanţă a sistemului nu se poate face decât cu pregătire, cu o dezbatere publică.
Băsescu a menţionat că doreşte ca lucrările Comisiei să se desfăşoare depolitizat, urmând ca după ce sunt identificate soluţiile pentru reformarea sistemului, să se pună problema consensului politic naţional care să permită aplicarea lor, prin adoptarea legislaţiei necesare.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 13.09.2007 la ora 13:45
“Când vrei să îngropi ceva, fă o comisie”. Nu mai ştiu din cine e citatul, dar cât bine au fost spuse aceste cuvinte, cu adevărat rupte din realitatea românească. Începe să miroasă a “înfrângere” înainte ca lupta cu îmbunătăţirea învăţământului măcar să fi început. Nu cred nici măcar o secundă că învăţământul românesc poate fi reformat plecând tot de la sistemul comunist al reperelor fixe şi al unui sistem uniform de examene. Să fiu în locul preşedintelui Băsescu aş fi apelat la nişte filosofi şi profesori, simpli profesori fără funcţii administrative, care să modeleze un alt învăţământ cu materii la alegere şi nelimitat în timp. Sunt convins că un procent important va renunţa la şcoală, pe de o parte, dar sunt convins ca va exista şi un procent important care vor face şcoală până la adânci bătrâneţe. Eu cred că România nu are nevoie de mai mulţi bacalaureaţi. Angajatorii reali nu prea fac diferenţa între absolvenţii de 8 clase, 10 clase, 12 clase şi bacalaureaţi atunci când ceea ce oferă este salariul minim. Eu cred că România are nevoie de mai mulţi intelectuali, oameni adânc implicaţi în procesul gândirii, nu atât într-un act de acumulare culturală sau ştiinţifică. Excelenţa nu se face prin învăţare ci prin preocupare. Desigur, fiecare dintre noi are o soluţie, este inevitabil… cu cât mai multe capete, cu atât mai bine.
Sfârşitul actului V

Actul VI
Băsescu: Ne propunem ca pactul pentru educaţie să fie semnat cu partidele până la sfârşitul anului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după şedinţa Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, că membrii comisiei îşi propun ca pactul privind educaţia să fie semnat cu partidele politice până la sfârşitul acestui an.

Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 13.09.2007 la ora 16:20
Ultimul act. Naţiunea română preocupată în ansamblul ei de învăţământ. Un învăţământ sănătos înseamnă că România va deveni producătoare de cultură, de plus valoare culturală şi economică, cp România va fi recunoscută valoric, că România va fi un reper, ceea ce înseamnă că România nu va dispărea într-o lume comunitară… Iată şi adevăratul şi curatul naţionalism. Hmmm, un vis frumos.
Experienţa celor 17 de politică postdecembristă mă face să cred că nu se va întâmpla nimic. Se va umbla un pic pe la sistemul de examene, soluţia va fi schimbată într-un an, maximum doi… asta e tot. Eventual se vor mai mari un pic salariile, nu foarte mult pentru a nu provoca inflaţie.
Sfârşitul actului VI şi al schiţei.

Vă mulţumesc pentru că aţi avut răbdare să citiţi până aici, vă mulţumesc mai ales (sunt cu un interes civic) pentru că urmează o rugăminte. Folosiţi datele puse la dispoziţie de Institutul pentru Politici Publice dâns clic pe link-ul:
http://www.ipp.ro/cummuncescparlamentarii/fisa_completa.php?tip=deputati&id_parlamentar=318

Folosiţi adresele de email ale parlamentarilor şi numerele de telefon pentru a exprima ceea ce doriţi domniile dumneavoastră pentru Învăţământul românesc. Sunt publice, sunt special pentru domniile voastre. Emailul este în plus şi gratis. Aveţi aici toţi parlamentarii României. Exprimaţi o părere logică, argumentată şi coerentă. Nu vă lungiţi prea mult, pentru că nu veţi fi citiţi. Amintiţi delicat că aşteptaţi răspunsul conform legilor în vigoare, emailul este echivalent cu o scrisoare oficială, cu un memoriu. Evitaţi anonimele, nu cred că are ce să vi se întâmple, suntem o ţară liberă. Cuvintele populaţiei reprezintă vocile zeilor, sunt poruncă pentru oamenii politici. De ce? Desigur pentru că vin alegerile. Profitaţi de aceasta perioadă pentru a vă impune punctul de vedere. Acum contaţi, acum puteţi atrage atenţia. Folosiţi acest prilej pentru a vă face auziţi! M-aş bucura dacă aş vedea la ştiri că un val de civism a lovit politica românească la încheieturile sale. Nu fiţi dezamăgiţi daca nu primiţi răspuns. Insistaţi. Cu cât sunt mai mulţi cetăţeni care insistă cu atât veţi fi luat mai în serios.

Un comentariu:

Anonim spunea...

felicitari ! Un articol cu adecarat de nota zece 1