joi, septembrie 13, 2007

mutare



(schimbare)
În ziua de azi toată politica duce la PSD. Pozitiv sau negativ? Ce mai contează cât timp PSD este popular.
Ziarul Curentul face în sfârşit o analiză completă a situaţiei PSD în frunte cu “liderul” Mircea Geoană.
Social-democraţii nu ar mai depune moţiunea dacă liberalii le-ar propune intrarea la guvernare şi ar accepta să introducă în programul de guvernare proiectele PSD. Cât despre noul Guvern, în condiţiile în care actualul Cabinet va cădea, PSD ar susţine un guvern democrat.
Uite că iese planul la suprafaţă. Nu ştiu de ce a fost atât de mult ţinut ascuns când, de fapt, era evident ce se urmărea cu această moţiune. Uite însă că minoritarul guvern PNL s-a cam liniştit relativ la depunerea moţiunii şi nu se mai înfricoşează că va rămâne pe drumuri.
Arama pe faţă
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a spus pe nume planurilor partidului pe care îl conduce. Invitat marţi seara la emisiunea 100%, liderul social-democrat a recunoscut că moţiunea de cenzură este un instrument de presiune asupra PNL pentru intrarea PSD la guvernare. Întrebat despre posibilitatea ca PSD să renunţe la depunerea moţiunii de cenzură în cazul intrării la guvernare, preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, a spus marţi seară că partidul său ar accepta invitaţia PNL şi ar face uitată moţiunea de cenzură. "Am spus că suntem interesaţi să avem un guvern mai puternic, cu o susţinere parlamentară şi cu proiectele noastre incluse în acest program de guvernare. Răspunsul este DA", a spus Geoană.

Parcă îl am şi acum în faţă pe domnul Titus Corlăţean când spunea că PSD exclude intrarea la guvernare alături de PNL pentru că doctrina liberală nu poate susţine în nici un fel programul PSD. Politica este schimbătoare… să fac o parafrază la libretul din Rigoletto:
Politica e mobile
qual piuma al vento
muta d'accento
E di pensiero.
Sempre un amabile
Leggiadro viso,
In pianto o in riso
È menzognero.
Sprijin subteran
Cât despre formula doi, în care guvernul cade şi ar trebui să se formeze o nouă majoritate parlamentară, Geoană a spus că PSD ar fi de acord să negocieze cu PD.

Să mai spună cineva că politica nu e sempre un amabile. O colaborare între PSD şi PD iar părea de neconceput acum câteva zile. Este tulburător cât de mobile este această politică.
Mai exact, liderul PSD a spus că ar susţine un guvern democrat, însa din opoziţie. "Pentru susţinerea unui guvern, da (am sta de vorba cu PD, n.r.). Pentru participarea în comun la guvernare, probabil că este o situaţie mai delicată, pentru că exista o tensiune foarte mare între electoratele noastre şi există o rivalitate destul de mare", a spus liderul PSD.
O apropiere? Desigur. Această situaţie îmi aduce aminte de vremurile în care un viol se rezolva amiabil cu căsătoria dintre victimă şi agresor. Dar nu se termină aici…
Apropiere de Basescu
În completare la posibilitatea unei colaborări PSD-PD, Geoană a spus că social-democraţii găsesc interesante unele dintre proiectele agreate de şeful statului, Traian Băsescu, şi că acestea ar putea fi o bază solidă de cooperare între pesedişti şi democraţi. "Preşedintele Traian Băsescu a spus acum câteva luni de zile că este interesat sa găsească o majoritate în România, în Parlament, care să sprijine câteva proiecte. Întâmplător, câteva din proiectele pe care le-a propus Domnia Sa sunt proiecte pe care şi noi le-am susţine: pactul pentru Educaţie - pe 10 ani de zile să dăm 7% sau 6% pentru Educaţie, Cercetare, formare permanentă, capital mare. Deci se pot găsi elemente...", a adăugat preşedintele PSD.

Recunosc, eu am pus în italic acel să dăm.
Parcă citesc o scenetă de Ion Luca Caragiale, parcă trăiesc în fantastic! Dar ceea ce trăiesc eu acum este lumea văzută prin ochelarii roz ai domnului Mircea Geoană. Realitatea este alta.
Flit
PD susţine că moţiunea de cenzură nu este altceva decât un instrument de şantaj la adresa PNL pentru obţinerea de bani şi funcţii. Senatorul PD Radu Berceanu a spus că "e complet incoerent ce zice domnul Geoană", fiindcă "atunci când PNL a venit cu braţele deschise, au refuzat", iar referitor la susţinerea unui Guvern PD, Berceanu le-a transmis pesediştilor că "depuneţi o moţiune şi discutăm". "Jocul ăsta de glezne este numai în defavoarea lor, ceea ce nu poate decât să mă bucure", a adăugat fostul ministru al transporturilor.
PNL: Nu, punct!
PNL exclude orice fel de colaborare cu PSD. Întrebat dacă în urmă declaraţiei lui Geoană, liberalii ar accepta cooptarea PSD în Guvern, vicepreşedintele PNL, Puiu Hasotti, a răspuns extrem de iritat că liberalii exclud orice negociere cu PSD pe marginea moţiunii sau intrarea PSD în Guvern. "Nu! Nu, punct! Aici nu se poate comenta nimic. Să introducă moţiunea!", a spus nervos Hasotti.

Domnule Geoană, nu mai speriaţi pe nimeni. Sunteţi un bărbat politic deposedat de virilitate. Ceea ce faceţi acuma este acţiunea unui băieţel. Ar trebui să vă consolaţi la gândul că nu veţi primi nici un post în guvern. Toate sunt ocupate, inclusiv cel de femeie de serviciu. Insistând asupra acestei situaţii nu faceţi decât să vă afundaţi si mai tare.
Trupele din partid
Referitor la taberele din PSD pro şi contra introducerii moţiunii de cenzură, Mircea Geoană a spus că Ion Iliescu, Miron Mitrea şi Adrian Nastase "vor să vadă ce o să se întample după (căderea Guvernului, n.r.)". Din aceeaşi tabară mai face parte şi Sorin Oprescu. De cealaltă parte, "sforarul" PSD, Viorel Hrebenciuc, vrea depunerea moţiunii de cenzură. În ciuda divergenţelor din partid, Geoană a anunţat că marţea viitoare, după ce vor avea loc consultările cu toate partidele, va mai avea loc o şedinţa a Comitetului Executiv al PSD, pentru a fi prezentat şi validat textul moţiunii, iar miercuri va fi depus la Parlament.

Îl felicit pe Ionel Dâncu pentru acest articol din Curentul, 13 Septembrie 2007
Dar nu se termină totul aici. Lucrurile sunt cu mult mai împrăştiate politic. Să căutăm mai îndeaproape în spatele uşilor întredeschise ale PSD.
Textul moţiunii, finalizat
Textul moţiunii de cenzură a PSD a fost finalizat în prima parte a şedinţei de miercuri a departamentelor de specialitate cu conducerea partidului, desfăşurată la sediul social-democrat de pe strada Ion Ionescu de la Brad, a declarat secretarul general al PSD, Titus Corlăţean. ”Textul este practic finalizat. Au fost incluse în text câteva pasaje din sugestiile făcute la ultima şedinţă a Biroului Permanent şi alte câteva ale şefilor departamentelor de specialitate. Este un text cu o critică solidă, cu argumente, a guvernării de dreapta din ultimii trei ani”, a spus Corlăţean.
Cronica Romana, 13 Septembrie 2007
Deci de aceea nu a strâns domnul Mircea Geoană semnături pentru moţiune. Mi-ar veni să râd dacă nu ar fi de plâns. Eu cred că toate aceste manevre sunt simple mutări de temporizare. Pe de o parte arată electoratului câtă grijă are PSD să întocmească actele politice, pe de altă parte arată “partenerilor” de joc politic că este un motiv pentru care nu a fost depusă moţiunea la timp, PNL deci ar trebui să se teamă în continuare. În ultimul rând, domnul Geoană are argumentul acceptului Biroului Permanent în faţa parlamentarilor grupului PSD.
Nu toată lumea trăieşte într-o altă Lume a Minunilor în care PSD este condus de Mircea Alice Geoană. Există acolo un om serios, poate singurul, un nume asupra căruia atrăgeam şi atrag în continuare atenţia: Domnul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, i-a ameninţat, ieri, pe senatorii care au absentat de la lucrările plenului comun sau nu au participat la vot că li se va tăia indemnizaţia de şedinţă.
Văcăroiu i-a solicitat secretarului Senatului, social-democratul Ilie Sârbu, care a făcut apelul nominal în vederea votului secret, cu buletine, “să noteze cu atenţie” absenţii, pentru că intenţionează să ia masuri împotriva celor care au lipsit nemotivat. Unii senatori PSD s-au declarat, însă, convinşi, ulterior, că Văcăroiu nu-şi va pune în aplicare ameninţarea, nefiind prima data când se pune problema luării unor masuri drastice pentru asigurarea cvorumului la vot.

Jos pălăria excelenţă. Nea Nicu, fie vorba între noi… ăştia nu stau în banii de la salariu din Senat. Nu le lua din bani, pune-i la colţ pe coji de nucă şi bate-i cu linia la palmă. La cei mai colţoşi, da-le cu cantul liniei, să simtă nesimţiţii.
Ultimul punct de interes al PSD, dar nu cel din urmă, este situaţia fostului premier Adrian Năstase. Iată ce spune online-ul 9am:
Băsescu a decis întrunirea unei comisii speciale, care s-a constituit pentru a analiza sesizările cu privire la începerea urmăririi penale a lui Adrian Nastase.
Comisia a fost instituită în urma solicitării Procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de a se începe urmărirea penală a fostului premier Adrian Năstase, care este acuzat în dosarul Zambaccian pentru fapte de corupţie.
Ştefan Deaconu, Marius Iosif, Laura Ştefan, Ştefan Iancu si Gabriel Niţă, (mulţi de Ştefan domnule! nota mea) vor avea prima reuniune în data de 17 septembrie a.c., ora 10.00, la Palatul Cotroceni, informează NewsIn.
DNA a solicitat constituirea comisiei, în urma verdictului de neconstituţionalitate pe care l-a dat Curtea Constituţională pe 5 iulie. Aceasta decizie a ţinut cont de caracterul discriminatoriu cu care ar fi anchetaţi de către procurori, foştii şi actualii miniştri.
Din punct de vedere legal, pentru DNA, constituirea comisiei este singura cale de acces şi de reluare a dezbaterilor în ceea ce priveşte acuzele care i se aduc lui Adrian Năstase.

Domnul Adrian Năstase este în creştere în PSD, mulţi văd în el un înger salvator, un înger care va scoate partidul de păr deasupra apei ca să mai respire din când în când. Se preconizează o revenire Iliescu-Năstase care să preia conducerea şi să ducă partidul afară din mocirla actelor politice geoaniene.
Ce spune domnul Adrian Năstase? Domnul Adrian Năstase este un pic revoltat, poate că este şi un pic îndreptăţit la revoltă de jocul acesta care nu se mai termină odată cu alb sau negru. Să citez chiar cuvintele sale citite pe blogul domniei sale:
Să vă scriu despre sesizarea făcută de Daniel Morar la Traian Băsescu, pentru a marca atacurile teroriste de la 11 septembrie? Data trecută, a ales mai bine - 4 noiembrie 2005 - deschiderea festivă a dosarului Zambaccian cu ocazia aniversarii zilei de naştere a preşedintelui (astăzi am o stare de spirit optimistă, aşa că am ţinut seama de observaţiile domnului Mangu). Daca aş scrie sau aş vorbi despre subiectul asta ar însemna să vă jignesc inteligenţa. James Bond spunea că atunci când un lucru se întâmplă prima dată, se numeşte întâmplare, când se întâmplă a doua oară, se numeşte coincidenţă iar când se întâmplă a treia oara, se numeşte rea voinţă. Probabil că el nu ştia sau nu voia să numere mai departe. Eu mă aflu deja în al treilea an de hărţuire politică şi dosarele termopane reloaded nu mă mai impresionează. Sper ca nici pe voi.
Frumos spus, cu simţire. Mai puţin m-a impresionat citatul din James Bond, acest Confucius al acţiunii. Viitoarele citate vor fi oare din Scooby Doo sau din Albă ca Zăpada. Domnule Adrian Năstase, aţi început bine această postare cu Edmond de Goncourt. Trebuie să recunosc că am fugit la fratele mai mare al internautului, domnul academician Google. Am găsit un citat interesant din Edmond de Goncourt: “Genialitatea este talentul unui om care este mort.”, să ne ucidem deci învăţaţii pentru a fi geniali. Sunteţi profesor domnule Năstase? Aproape imediat am mai găsit încă un citat care parcă s-ar potrivi cu această ocazie, “Râsetul este intonaţia minţii. Există feluri de a râde care au sunetul monedelor contrafăcute.”. În ziua de azi moneda calpă se aude în fâş fâş de hărtie, parcă se potriveşte şi mai bine.
Dar lucrurile se leagă şi mai departe. Reamintesc că la un moment dat domnul Mircea Geoană spunea că PD şi cu PSD egal love. Undeva, cândva… poate este ceva adevăr aici. De ce? Pentru că în Cotidianul avem un articol interesant, foarte interesant. Şi acest articol deschide o mică lumină şi asupra oportunităţii Dosarului Zambaccian. Să vedem ce spun ziariştii Diana Lazar, Cristian Şutu în paginile Cotidianului:
Condiţia PD pentru o colaborare cu PSD: 'Să ceară scuze'
Toata lumea vorbeşte despre prevederea statutară a PD potrivit căreia se interzice o colaborare cu PSD. Atât liderii PSD, cât şi cei ai PD invocă aceasta interdicţie, însă nimeni nu pare să ştie exact despre ce este vorba. În Statutul PD nu există nici o astfel de prevedere. Există o singură menţiune, destul de neclară, referitoare la PSD, dar nu în statut, ci în Programul politic al PD intitulat „România prosperă, România democrată”. Documentul, adoptat în 2005, spune aşa: „Evoluţia Partidului Democrat, ca partid popular situat la centrul spectrului politic, elimină orice ambiguitate, orice posibilă comparaţie doctrinară şi orice colaborare cu Partidul Social Democrat”. După cum se poate observa, prevederea este destul de neclară şi face mai degrabă referire la ideologia partidului, şi nu la politica de alianţe.
Stimată doamnă şi stimat domn. Este neclară pentru domniile voastre, ei, cei care au făcut documentul, ştiu ce şi unde au îndesat cuvinte. Sensul acestui rând era clar: PSD câââhhhh! Dacă acum o pot da “la întors”… poate că da. Dar sunt convins că electoratul va sancţiona acest aranjament. Eu, dacă aş fi în electoratul PD, aş sancţiona imediat o alianţă cu PSD.
Mai sus, în acelaşi document, autorii Programului politic fac dese trimiteri la guvernarea Năstase (2000-2004), de unde rezultă că adversitatea PD era faţa de PSD aflat sub conducerea lui Adrian Năstase. Totodată, în Programul politic al PD se vorbeşte şi despre PRM. Acolo însa textul este foarte clar: „Partidul Democrat nu poate stabili relaţii politice cu acest partid”. Pe de alta parte, documentul democraţilor prevede ca „PD va avea însă relaţii de dialog şi de colaborare cu toate partidele politice democratice pentru atingerea unor obiective de interes naţional”.
Deci PD-ul are ce are cu Adrian Năstase! Iată cum se leagă asta de discursul lui Mircea Geoană contrar intereselor lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase şi alte câteva persoane care îi tot dau găuri în barca sa prim-ministerială. O întâmplare? Parcă îmi vine şi mie să-l citez pe domnul Bond. Acum îmi dau seama că bond în engleză înseamnă acele obligaţiuni bancare… Câte potriveli. Dar mai e nu pic de articol, să nu-l lăsăm să aştepte.
Vasile Dâncu, fost vicepreşedinte al PSD, susţine că documentul celor de la PD „e făcut inteligent” pentru că lasă loc de interpretări. „Acest enunţ e mai degrabă metaforic. Vorbeşte de evoluţia PD ca partid de dreapta, fapt care nu-l mai face compatibil cu PSD, ca partid de stânga. De altfel, chiar Emil Boc a declarat recent că acest paragraf nu poate constitui un obstacol şi că el poate fi eventual eliminat. Pentru mine, asta înseamnă că documentul respectiv nu e o piedică în calea unei colaborări cu PSD”, afirmă Vasile Dâncu.
Cum de a nimerit în acest articol şi unul dintre membrii Grupului de la Cluj? Din ce a zis domnul Vasile Dâncu nu prea am înţeles dacă grupul transpartinic de la Cluj s-a înţeles să aprobe sau nu o legătura PD-PSD. Poate că încă nu s-a negociat încă nimic, poate că va fi o telenovelă cu veşnicul “va urma”.
Ce vor de fapt democraţii cuplului Boc-Băsescu. Ne spune sintetizat ziarul Cronica Romană, 13 Septembrie 2007:
Priorităţile democraţilor: consolidarea PD şi modernizarea României. Preşedintele democraţilor, Emil Boc, a explicat, ieri, că formaţiunea pe care o conduce are doua priorităţi: modernizarea României şi consolidarea internă a partidului, transmite corespondentul Rompres.
”Modernizarea înseamnă realizarea procesului de descentralizare şi oferirea de competente reale spre administraţiile locale şi de a da decizia unde autoritatea este cea mai aproape de cetăţean”, a spus Boc, ieri, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că este extrem de necesară şi debirocratizarea, precum şi schimbarea unor proceduri administrative vechi de peste 17 ani, care nu fac altceva decât să încurce cetăţenii şi să justifice menţinerea unor funcţionari în anumite posturi. ”Dacă vrei să completezi o cerere pentru impozitul maşinii îţi trebuie doctorat, atât este de complicat formularul. Este necesară o revizuire totală a procedurilor administrative pentru flexibilizarea instituţiilor. Acum acestea răspund intereselor funcţionarului, nu cetăţenilor”, a explicat liderul democrat. Potrivit lui Boc, în acest plan de modernizare a României intră şi refacerea infrastructurii, precum şi o atenţie mai mare acordată procedurilor de accesare a fondurilor structurale.

Foarte frumos, mai ales pasajul cu descentralizarea. Domnule Boc, să nu faceţi însă descentralizarea gândind desfiinţarea unor departamente şi înfiinţarea a de două ori mai multe servicii. Cetăţeanul ar trebui să se adrese unui singur ghişeu cu actele pentru buletin şi atât. Orice alt act este eliberat prin instituţiile statului, deci actele sunt la stat. Nu le mai cereţi de la cetăţean. Când cumperi maşina, faci un act care ajunge la stat, pentru că altfel nu ar fi înmatriculată. Ar trebui să vină direct calculul total al impozitului la cutia poştală. Maşini, case, terenuri, proprietate intelectuală, scutiri de impozite… Şi nu numai impozite ci şi avize şi toate actele care ocupă o camera întreagă într-o firmă. Cetăţeanul plăteşte o tonă de hârtii eliberate de stat care sunt necesare numai şi numai statului. Este o scurtcircuit logic.
Mai era de scris şi despre faptul că “Udrea vrea alt premier” dar, dacă nu există şi poza blondă şi sexy ataşată la ştire, cred că ştirea a pierdut 99% din importantă devenind banală. Termin deci aici mica epopee a cuvintelor politice.

Niciun comentariu: