marți, septembrie 11, 2007

Proprium humani ingenii est odisse quem laeseris II



(Este înscris în natura umană să urăşti o persoană de la care ai primit injurii. Episodul 2)
La început am vrut să scriu despre războiul la vârf în PSD, despre faptul că fostul preşedinte, Ion Iliescu este ameninţat că pierde funcţia de lider la Senat, semnal evident că actualul preşedintele PSD, domnul Mircea Geoană, nu mai are soluţii şi va pierde curând scaunul său de şef. Iată un exemplu perfect de om care-şi doreşte mai mult şi cade cu rapiditate la ultimul nivel. Şi aici mă refer şi la fosta eleganţă a domnului Geoană. Dar parcă m-am săturat să tot scriu despre Mircea Geoană. Am găsit un subiect secundar.
Uneori se întâmplă lucruri incredibile. Avem o ţară, o naţiune şi… să vină cei de la political correctness. Cum avem o naţiune? Păi…şi minorităţile naţionale? Este o discriminare! Eu propun să începem cu măcelărirea constituţiei. Nu spune ea chiar în începuturile ei “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”. Cum adică NAŢIONAL, să se pună multinaţional, de ce atâta discriminare?
Recidivă la discriminare. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îi va deschide preşedintelui Băsescu un dosar pentru aprecierea 'în sfârşit, vad şi eu un armean bun'. Preşedintele Băsescu a făcut, din nou, o declaraţie prin care discriminează cetăţeni romani. De data aceasta, pe cei de etnie armeană. Concret, printre altele, dorind să-i mulţumească doctorului Mircea Ghemigian, medic primar la Secţia de chirurgie endocrinologică a Institutului Parhon, roman de origine armeană, cel care l-a operat la glanda tiroida, Băsescu i-a spus "în sfârşit, văd şi eu un armean bun", după care a corectat şi a spus "un armean competent". ZIUA s-a adresat, pentru a afla o opinie despre aceste declaraţii, membrilor Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Conform Corinei Comşa, vicepreşedinte al CNCD, Consiliul va deschide, începând de astăzi, un nou dosar pe numele lui Băsescu, după cel referitor la cazul jurnalistei Andreea Pana.
În ce fel de lume bolnavă trăim. Cine poate crede că un om, nu mă refer la preşedinte, în general, orice om, ar putea să facă, cu intenţie, o remarcă discriminatorie faţă de cel care l-a operat şi, mai ales, în momentul în care îi mulţumeşte acestuia. Tare aş lua eu la rând articolele celor de la Ziua şi să selectez articolele discriminatorii.
Se poate interpretă drept discriminatoriu? Desigur, nimeni nu poate nega asta. Poate însă că domnul Băsescu făcea o remarcă politică, atingând pe ministrul Varujan Vosganian, îl însuşi cu nişte discursuri aprinse împotriva altei minorităţi (nu spun care), cu ataşamentul de non-performant şi incompetent. Ori poate se referea la un anumit antrenor de fotbal căruia i se spune Armeanu'... ori poate că a vrut să facă un compliment care a ieşit pe dos. Se întâmplă. Oameni buni o să ajungem să nu mai spunem nimic pentru că se va interpreta pe dos. Şi atunci se vor interpeta fluieratul şi clipitul.
Hai să ne obişnuim cu faptul că aşa vorbeşte preşedintele ales tot de noi, exact aşa cum este, neobişnuit cu purtarea fracului de concert. Nu ne place? Punem altceva la vot data viitoare. Cât timp o să ne mai ţinem de prostii?

Niciun comentariu: