duminică, octombrie 07, 2007

rota et politia



(roată şi politică)
I s-a luat jucăria cercetării miniştrilor lui Traian Băsescu sau nu, nu se poate spune. Iată însă că la ştirile dimineţii am văzut un fost ministru ridicat de poliţie şi depozitat în duba cu girofar. Este vorba de fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan. Cei ce l-au reţinut sunt procurorii DNA. Soţia domnului ministru se întreba revoltată dacă mai suntem încă în perioada comunistă de se fac asemenea arestări în miez de noapte. Iată o întrebare pe care mi-o pun şi eu de foarte mult timp. Probabil că în cazul oamenilor mărunţi este însă justificată violenţa de vreme ce mass-media nu pare a se indigna în nici un fel. Iar am senzaţia că România este pe de o parte a oamenilor egali între ei, pe de altă parte a oamenilor mai egali decât ceilalţi. Iată că suntem în plin sezon de transferuri, iar dacă din partea săracă ajungi cu greu în cea bogată, începem să avem semnale că se poate şi invers atunci când există voinţă politică.
Dar să revenim la cazul nostru. Este duminică dimineaţă, zi lăsată de Dumnezeu nelucrătoare, dar legea nu doarme, este vigilentă şi nu iartă. Procurorii anticorupţie folosesc această zi de duminică în care miroase a toamnă târzie pentru a-l audia, din nou, timp de cinci ore, pe fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan. Din câte se ştie, DNA este o instituţie foarte secretoasă atunci când trebuie, domnul Mureşan este cercetat într-un dosar în care este acuzat de complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.
Mă întreb ce anume conţine acest dosar din moment ce fostul demnitar Ioan Avram Mureşan a fost reţinut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru 24 de ore. Probabil că audierile acestea de 24 de ore au fost cu adevărat fructuoase. Mureşan a fost transferat la Direcţia Cercetări Penale a IGPR şi va fi prezentat, în cursul zilei de azi, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile. Asta înseamnă că cei de la DNA cred că Mureşan va părăsi ţara. Probabil că acea mită a avut o valoare importantă. Iată însă că la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Mureşan a declarat că ''nu e vorba de nici o mită''. Ce spun însă procurorii DNA? Ei spun că aceste audieri survin unei percheziţii efectuată de procurorii DNA, sâmbătă, la o casă a lui Mureşan de lângă Baia Mare. Mai spun că efectuează cercetări penale faţă de Ioan Mureşan, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă, prevăzute de art. 61 din Legea 78/2000, şi faţă de Gheorghe Ciorbă, om de afaceri, pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă. Cumpărare de influenţă… Doamne câţi ar trebui judecaţi pentru asta! Şi cam ce a luat, cam la ce valoare se înscrie această mită? Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2007, fostul ministru Ioan Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro, de la învinuitul Gheorghe Ciorbă, unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. Deci 15 mii ori… cât mai e un euro azi… să spunem aproximativ 3,36 face exact 50.400 la care adaugăm 1.500, total… 51.900, adică 520 milioane lei vechi. Cam trei, poate patru luni de trăit în străinătate. Cu puţin efort… 6 luni de zile. Procurorii anticorupţie mai susţin că, în acelaşi scop, Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan, ar fi promis că va oferi şi un autoturism de lux. Stai! Acum observ. Oare am citit eu bine? Nu care cumva s-a întâmplat ceva din momentul în care am dat COPY până în momentul în care am dat PASTE? Să fie posibil?!?! Este vorba de septembrie 2007, adică acum nici o lună? De când au căpătat cei de la DNA o asemenea viteză. Poate de când domnul Mureşean a reprezentant PNŢ-CD în guvernul în care a fost ministru şi domnul Constantinescu, vai!, s-a gândit să plimbe plăcuţe cu PNŢ-CD la un miting la care domnul Băsescu vroia să ia cuvântul. Bad Constantinescu, bad!
Cine este acest Ciorbă Gheorghe? Acum îmi dau seama că a mai fost un Ciorbea pe la PNT, Creştin şi Democrat. Internetul nu mi-a pus la dispoziţie o imagine doar nişte poze de pensiuni întrate în circuitul turistic românesc. Nu ştiu dacă este vorbe de acelaşi nume sau de o banală potrivire de nume. Cred că nu este însă vorba de o confuzie dacă spun că numele lui Gheorghe Ciorbă a fost implicat în februarie 2005 în ancheta care l-a vizat pe Cosmin Vasile Ţuţuraş, funcţionar al Primăriei Satu Mare, care ar fi primit 40 de mii de euro, pentru a interveni pe lângă procurori pentru a obţine soluţionarea favorabilă a unui dosar şi a obţine rapoarte financiare favorabile în cazul administratorului de la funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare. Atunci Ţuţuraş a fost arestat, pentru trei săptămâni, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani după ce omul de afaceri Gheorghe Ciorbă a făcut un autodenunţ prin care arăta că i-a dat acestuia 40.000 de euro pentru a interveni într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Situaţia lui Ioan Avram Mureşan nu este tocmai roză. El este deja judecat într-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals intelectual. Următorul termen al procesului, care este judecat la Tribunalul Bucureşti, este stabilit pentru 29 octombrie. Procurorii anticorupţie au stabilit faptul că învinuitul Ioan Avram Mureşan a schimbat, prin Ordinul ministerial 155 din 23 decembrie1999, destinaţia fondului de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite, în sumă totală de peste 29 miliarde de lei. De asemenea, s-a reţinut faptul că învinuitul Ioan Avram Mureşan, în calitatea sa de ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei, ar fi întocmit un raport în numele reprezentanţilor SC Sunoil SRL Râmnicul de Jos, fără a exista vreo cerere din partea acestora, prin care solicita amânarea termenului de restituire a unui împrumut de 5.000 tone ulei dat de Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat pe baza unui alt raport avizat şi întocmit de acuzat.

O fi o răzbunare, o fi adevărat, o fi dosar politic, aşa fac oare toţi miniştrii… am să urmăresc în continuare presa pentru a vedea adevărul aşa cum este el descoperit de justiţie… mă gândesc totuşi, dacă foştilor miniştri le era necesară aprobarea preşedintelui în funcţie, foştilor preşedinţi, cum este domnul Constantinescu, cui i se va cere voie pentru cercetare şi judecare?
Domnilor, nu vă mai înghesuiţi să ajungeţi la vârf, mai devreme s-au mai târziu se va deschide sezonul la vânat mare şi veţi simţi în ceafă răsuflarea DNA. Nu e mai bine să staţi liniştit la munca de jos a partidului, acolo unde nu vă cercetează nimeni pentru că sunteţi prea mărunt. Lăsaţi tinerii să se expună, doamnele… cine ştie, poate fac şi ceva treabă, poate stopează valul acesta de interes personal şi se mai face ceva şi pentru interesul public. Îl auzeam ieri pe domnul Geoană cum s-a chinuit câteva minute să explice că “treaba” cu devansarea măririi pensiilor este a PSD, iniţiativă PSD, lege PSD… banii care se dau la pensionari sunt tot ai PSD? Dacă nu… Din gură ştie să de oricine, să faci plusvaloare e ceva mai greu. De aceea mă adresez politicienilor… nu uitaţi plus valoarea, de distribuţia veniturilor are cine să se ocupe. Faceţi condiţii de obţinere a fondurilor între oamenii din ţară, cei care vă par simple punctuleţe atunci când ţineţi discursuri sforăitoare de la înalta tribună, aceştia plătesc impozite pe venit, TVA, alte taxe, alte impozite, şi astfel se fac bani la buget. Acest lucru este primordial distribuţiei.

Niciun comentariu: