joi, noiembrie 15, 2007

abruptio et matrimonium



(divorţ si căsătorie)
Uneori, după un divorţ cu năbădăi, fosta pereche mai are chef de încă o căsătorie, de probă.
Eu unul am considerat poporul maghiar un popor cu care ne-am înfrăţit istoric, indiferent care este părerea celor de mai sus. Când stai foarte mult timp în aceiaşi casă, nu poţi fi altfel decât “în familie”. Să dea Bunul Dumnezeu să se termine odată gâlceava şi zgândărirea istorică.

Premierul maghiar visează la o perioadă de logodnă scurtă şi apoi la o căsătorie de lungă durată.
"Pe termen lung, în istorie, destinul ambelor ţări va fi identic, aşa cum ţările din Benelux constituie o singură ţară, şi aceste două ţări - şi istoric, şi teritorial - se vor contopi, performanţele lor economice, culturale, talentele lor se vor contopi, iar interesele lor vor fi coerente", a spus Ferenc Gyurcsany.
Reacţiile la această afirmaţie sunt contradictorii. La PD există vocea lui Sorin Frunzăverde care strigă "Imposibil! ". "Statele din Benelux nu sunt contopite într-o singură ţară, ci există o monarhie a Olandei, o alta belgiană şi un Mare Ducat al Luxemburgului".
Vocea PC-ului a fost mai noul preşedinte al Consiliului Executiv al PC, domnul Codruţ Sereş, care a strigat "Total inacceptabil!"
Purtătorul de cuvânt al PSD Cristian Diaconescu strigă "Doar Europa!". „Dacă premierul Ferencz Gyurcsany se gândeşte când spune că destinele României şi Ungariei se vor contopi la partajul valorilor europene, are dreptate. Dacă se gândeşte la altceva, nu.”
Nicolae Vlad Popa a reprezentat PLD-ul cu un masaj echilibrat: "E o declaraţie care cred că are, prin rânduri, un mesaj către maghiarii din România, că în UE drepturile acestora vor fi identice cu cele ale maghiarilor din Ungaria, şi nu va mai conta graniţa şi deci, acea unificare, acea Ungarie mare, se va putea face pe această cale".
Am lăsat la sfârşit principalii actori politici ai ştirii, PRM-ul şi UDMR-ul.
Vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş a fost plin de “politeţe la adresa lui Ferenc Gyurcsany (cuvinte gen declaraţii iredentiste, agresive, învelită în poleiala, otrăvită şi ea, a unor "europenisme de paradă" fiind atribute considerate necesare în dialogul PRM). “Să nu îşi închipuie premierul Gyurcsany, care îşi permite să facă asemenea declaraţii de pe pământ românesc, că va primi măcar o fărâmă din acest pământ”.
De la UDMR a vorbit ministrul Laszlo Borbely, care a spus că traducerea poartă vina reacţiilor exagerate. Mai precis contopirea nu are legătură cu teritoriul ci cu economia, cu circulaţia, cu cultura… Poate că ar fi fost mai bine să traducă domnul Borbely. Post factum, acesta a negat că declaraţiile făcute de primul-ministru maghiar ar fi avut un caracter iredentist. "Nu este genul domnului Gyurcsany, care niciodată n-a făcut astfel de declaraţii".

Şi eu care credeam că o să jucăm la nuntă. Speram ca coana Europă să se mărite cu toţii. Mai bine că nu a fost decât o confuzie, nu aveam nici costum cu care să mă îmbrac pentru nuntă, nu aveam nici ce să le fac cadou, nici ce băga în plic. Asta este!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Este foarte frumos scris articolul asta. Cu un umor subtire si insidios, ca un fir pretios printre randuri... o tesatura perfecta.

Anonim spunea...

Mulţumesc pentru apreciere. >:D<

Anonim spunea...

Un articol bine scris, foarte documentat incit nu mai este nevoie de alte documentari, ceea ce ma face sa cred domnule ca dvs. ati fost prezent laSibiu; doar daca m-ar interesa ce au facut in acest timp nevestele celor doi prim-ministri…
Acum, revenind la problema de fond imi pun intrebarea daca ajuta cu ceva partea romana sedintele astea commune.Stiu ca a mai fost una similara acum unul sau doi ani cind noi romanii se pare am pierdut ,in urma hotaririlor adoptate, jumatate din Mostenirea Godju.Tot ca si acum au venit ungurii mierosi cu declaratii de vesnica infratire si ne-au usurat ( a cata oara?) de ce nu ne trebuia, noua revenindu-ne dreptul la vesnica pomenire.
De data asta aud iarasi declaratii de foarte bune intentii, chiar atat de bune ca nu s-ar mai da plecati si urmand sa construim pe acelasi pamant capitalismul avansat.
Lasand glumele deoparte, din cate cunosc deocamdata ungurii nu sint dispusi sa renunte definitiv la idea revizuirii Trtatului de la Trianon.Poate generatiile viitoare ale lor da, dar depinde de educatia pe care o vor primi de mici atit cei din Ungaria cat si cei din Transilvania.
Desi se spune ca numai politicienii gandesc asa va sigur ca si multi unguri din paturile de jos au dorinte similare, datorita educatiei primite sau influentei continui exercitate de amici, politicieni si mass media.
Argus

Anonim spunea...

Din câte ştiu eu, este cea de a treia şedinţă comună.

Anonim spunea...

Esti ironic si delicat.
Sare din locul sau, "slinosenia" sa muscat de c...si de orgoliu si plin de maretia parlamentului...pe care-l face de mult de ras.
Care Parlament, o adunatura de gainari, de panglicari, de potentiali si complici ai infractorilor, de javrute care nu se mai satura de privilegii. Care Parlament sau parlamentari Bibliotecarule.
Daca am avea demnitate si fiind noi in democratie deci fara violenta ce-ar fi daca doua, trei milioane de scarbiti de situatie ar face gestul invers fata de oportunistii vorbitori de russoldoveneasca si ar cere o frumoasa renuntare la o cetatenie care este sub demnitatea lor umana?

Anonim spunea...

Desi nu sunt de acord cu ideea ca uninominalul in doua tururi ar fi mai potrivit democratiei decat sistemul mixt, cred ca incep sa-i dau dreptate lui Basescu care vrea dintr-o miscare sa scape de javrimea celor 322.

Anonim spunea...

Eu tot mai sper ca in declaratia prim ministrului maghiar sa se fi strecurat o greseala de traducere. Mi se pare cel putin ciudat ca un prim ministru sa nu stie deosebirea dintre o tara si o uniune economica. Benelux este doar o uniune economica, infiintata in 1948, care priveste exclusiv politicile economice ale celot trei tari, ele pastrandu-si independenta si suveranitatea. Nu stiu, poate sunt eu excesiv de nationalista, dar mi se pare ca discursurile lui Gyurcsany au totdeauna si un mar otravit in cos, pe care partea romana il rontaie cu un entuziasm bizar.

Anonim spunea...

Acum depinde şi la cine nimereşte mărul otrăvit :) Unul dintre dezideratele Uniunii Europene este eliminarea graniţelor interne, eu înţeleg problema contopirii în sensul că nu va mai conta teritoriul decât politic, unde anume plăteşti TVA-ul şi pe cine alegi. Dacă nu se întâmplă nimic în următorii 50 de ani, nici plate TVA-ului nu se va mai face diferenţiat, va fi un singur stat numit Europa. Peste alţi 50 nu va exista decât o limbă oficială şi alte 20 de dialecte. Nu ar fi o ironie? Mii de ani de chinuieşti să aperi nişte graniţe după care te lupţi să intri într-o comunitate cu graniţe dispărute?

Anonim spunea...

Nu e nicio ironie, este o evolutie inexorabila daca nu ne autodistrugem si atunci o luam iar de la capat(daca mai ramane pe undeva vre-o pereche Adamica sau mai corect spus Noetica(atentie doar cu referire la Noe..)cu familia, tribul, ginta etc pana la o noua autodistrugere.