joi, noiembrie 29, 2007

ecclesia



(biserică)
Construcţia Catedralei Patriarhale a început, Patriarhul Daniel a pus piatra de temelie a Catedralei patriarhale.
Prea fericitul Patriarh a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale, pe terenul situat între Ministerul Apărării Naţionale şi Parlament. Material, s-a depus câte un cancioc de ciment turnat la baza construcţiei. Au făcut acest efort simbolic şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu, primarul Capitalei Adriean Videanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, şi fostul prim-ministru Petre Roman, prezenţi la ceremonie, alături membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, personalităţi ale vieţii publice, preoţi şi credincioşi din Capitală şi din localităţile apropiate.
În discursul de deschidere a ceremoniei, Preafericitul Daniel a vorbit despre importanţa acesteia, amintind totuşi că, în seara precedentă, Sf. Sinod a aprobat Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ordodoxe Române, care urmează să fie înaintat Guvernului, dar şi despre importanţa zilei de vineri, când toţi românii îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul românilor.
Patriarhul a adăugat că evenimentul de joi, sfinţirea pietrei de temelie a Catedralei se înscrie într-un şir de evenimente care se va încheia cu Ziua Naţională a României.
Întâistătătorul a mai spus că biserica va avea două hramuri, unul al Înălţării Domnului, care se serbează în vară şi care este, de fapt, ziua în care sunt cinstiţi toţi eroii neamului şi a doua la începutul iernii, respectiv Sf. Andrei, Ocrotitorul românilor.
"Cu ajutorul Domnului, noua catedrală ar putea fi terminată în şase-şapte ani", a continuat patriarhul.
Premierul Tăriceanu a amintit, la finalul ceremoniei, că Executivul s-a implicat deja în finanţarea construcţiei. "Este un gest care să stimuleze şi alte persoane şi instituţii să facă donaţii pentru ca această construcţie să fie realizată", a spus Tăriceanu.
Pe terenul de unsprezece hectare vor fi construite Catedrala şi aşezămintele patriarhale şi va fi amenajat un parc de protecţie.
Faţada principală va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre clădirea Ministerului Apărării Naţionale, iar construcţia va fi vizibilă şi de pe Dealul Mitropoliei.
Construirea Catedralei pe acest amplasament alătură cele mai importante instituţii ale statului, care formează un fel de acropolă: Parlamentul, Biserica şi Armata, iar rezonanţa istorică a locului este marcată şi de existenţa, până în anii 1982-1984, a unor biserici care au fost distruse de regimul comunist.
La începutul anului 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea construcţiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului. Pe baza unui proces-verbal, cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut în proprietatea Patriarhiei Române.
Nu pot să nu văd că această catedrală a fost la început a neamului, tuturor cultelor, înfrăţirii cultelor din România, acum este a Patriarhiei. Alături este o casă ce a fost a poporului şi acum e a parlamentului. Uite aşa poporul rămâne cu... cu ce rămâne? Politică? Demagogie? Banii luaţi? Dumnezeu să ne ajute, în el bunul ne este speranţă!

3 comentarii:

Desene Animate spunea...

Sunteti un simpatic, un erudit si un documentat al blogosferei.Ne intalnim adeseori pe alte bloguri.va respect opiniile, mai ales datorita documentarii exacte ce o expuneti.Dar va rog din suflet stergeti poza lui daniel, arata ca un bisnitar(ceea ce se pare ca si este).Stiu ca postarea imaginii, e un demers jurnalistic.E doar o parere subiectiva pana la urma.
Ps:1.nu va suparati pe mine, va rog!
si 2.traffic feed_ul are o problema:locatia mea exacta este roma, italia, nu milan.
In rest, numai de bine.

Anonim spunea...

Am adresat cateva emailuri patriarhiei române în care ceream patriarhului să se implice in anumite probleme. Nu am fost ascultat. Poza aceasta de "bişniţar" este în buza site-ului patriarhiei... poate nu mă credeţi, dar am ales-o special pentru că arată ca băieţii cu 3 kg de aur la gât... m-a dezamgit foarte mult şi nu numai pe mine (în definitiv eu sunt un banal om). Postarea pozei este mai mult decât un demers jurnalistic, este un formator de opinie pe baza imaginii pe care şi-o doreşte "domnul" Daniel. Să-l vadă cei ce citesc blogul meu exact aşa cum doreşte domnia sa şi să-l "urmărească" toate aceste "gânduri de bine". De voie, de nevoie, Preafericitul este într-un post în care trebuie să se aplece asupra omului şi să lepede de la sine ingâmfarea şi sentimentele vremelnice. Mântuirea nu se poate face decât prin smerenie. Ori domnia sa nu-mi pare prea smerit în acest moment. Faptul că din Catedrala tuturor credinţelor din această ţară, adică unire într-un acelaşi Dumnezeu, clădirea s-a transformat în catedrala patriarhala, şi nu-i pot ierta aceste demers preafericitului.

Desene Animate spunea...

Ma bucur ca suntem in asentiment.