luni, noiembrie 12, 2007

persona et risus



(mască şi zâmbet)
PSD pregăteşte un laţ politic pentru debarcarea cât mai urgentă a ministrului (aproape ex-ministrului) Cioroianu. Pe de altă parte, domnul prim ministru Tăriceanu al II-lea, realizează că o asemenea fluctuaţie a miniştrilor prin cabinete face ca onor Guvernul României să semene mai mult cu o sală de aşteptare într-o gară decât cu o instituţie a statului român. Buni sau proşti, miniştrii României trebuie să mai reziste măcar un pic, până la următoarea remaniere pentru guvernul Tăriceanu III, adică probabil după alegeri.
PSD-ul este însă de altă părere, prin vocea oarecum autorizată a preşedintelui său, domnul Mircea Geoană. Acesta a declarat la începutul şedinţei Biroului Permanent al partidului, care a avut loc astăzi, că social-democraţii vor solicita demisia „neîntârziată” a ministrului de Externe, Adrian Cioroianu. Probabil că domnul Geoană, ca fost ministru de externe, nu se bagă degeaba în seamă şi ştie ce vorbeşte. Eu unul îl ascult pe domnul Geoană atunci când vine vorba de externele României. Principalul motiv al cererii, oarecum întârziate, de demitere a lui Adrian Cioroianu este acela de a fi „definitiv compromis din punct de vedere politic”. La ora la care scriu aceste rânduri, nu am auzit încă declaraţia de la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.
De cealaltă parte, Cioroianu persistă în “corectitudinea” ideii deşertului penitenciar (cine ştie, poate a cumpărat pământ acolo şi nu a găsit petrol). „Poate că trebuia să fiu mai atent în momentul în care am făcut acea afirmaţie, dar îmi menţin opinia că nu consulii şi diplomaţii României creează probleme în afară, ci sunt oameni care sunt certaţi cu legea. Sigur că soluţia nu este trimiterea lor în deşert, asta e foarte limpede şi nici n-o să se întâmple prea curând, dar trebuie să ne punem foarte bine problema celor care pleacă şi acolo se asociază fie unor ocupaţii dincolo de limita legii, fie intră în medii care nu-i ajută absolut deloc.”
Altfel, domnul Cioroianu a admis că varianta deportării în deşertul egiptean „nu a fost una inspirată”, dar că adevărata responsibilitate pe care o are îl face să spună că „toate eforturile pe care le fac autorităţile în afară, oricare ar fi ele şi oricât ar costa, pot fi subminate de astfel de acte necugetate ale unor oameni care se feresc şi de autorităţile române şi de cele ale statelor gazdă”.
Domnule Cioroianu, măi domnule ministru, “ăştia” care cârcotesc împotriva domniei voastre au ceva cu deşertul. Uite ce idee mi-au dat cei de la Divertis. Ei spuneau că dacă nu se oprea “deportarea” cu munca la Canal, ajungea şanţul tocmai la Sighetul Marmaţiei. Nu vă mai gândiţi la deşert, ce să facă în deşert, să pună palmieri? Deschideţi încă un canal, dar să vină de la Sighetul Marmaţiei înspre sud, să fim siguri că este făcut să dureze. După o sută de ani, dacă vor fi cuminţi, le vom pune şi apă, şi atunci se vor juca hidrotehnicienii din conducerea politică cu irigaţiile şi alte cele, dacă punem şi vaporaşe cu vâsle, îl facem pe preşedinte şef de flotilă.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Sa nu credeti ca liderii PSD in frunte cu Geoana s-au istetit si brusc si instantaneu si deodata.Sunt convins ca inspiratia le-a venit din exterior,cind au auzit despre pozitiile organizatiilor evereiesti in acesta problema si in primul rind S.Wiesenthall, cunoscandu-se forta lor de influienta in intreaga lume.Au gandit ca daca acestea cer demisia lui Cioroianu , Tariceanu nu va avea incotro, iar PSD va marca un succes rasunator.
Astia sint politicienii romani si zau daca nu-mi pare rau ca n-am pus ghilimele la cuvantul politicieni., pentru ca aproape nu avem asa ceva.
De partea cealalta, Cioroianu , desi are putin timp de cind e ministru a adunat in spinarea sa gafe cu nemiluita , incat nu putem spune ziua si gafa ci este mai exact ora si gafa, in conditiile in care reprezinta Romania pe plan international.Nu cred, ci sunt sigur ca tara asta n-a mai fost niciodata in asemenea situatie jalnica.Va aduceti aminte cu cata emfaza combatea in ultimii trei ani acest Cioroianu pe la emisiunile televizate si cum detinea el, profesorul “emerit”,adevarul absolut ?Si cat de vinovati erau toti ceilalti…
Acum ne-am dumirit : juca teatru ca mai toti cei care se fac ca fac politica in Romania si in folosul ei.
Dar oare ce gandesc si ce comenteaza studentii domnului professor ? ca e bine sa faci ca el ori ba?Profesorul nu trebuie sa fie un exemplu pentru elevi?
Pot spune ca pe zi ce trece ma ingrozesc tot mai tare de ceea ce i se intimpla acestei tari si nici in visele cele mai sumbre nu mi-a dat prin cap ca vom ajunge aici.

Anonim spunea...

Am eu aşa o premoniţie că ghinionul lui Mircea Geoană va lucra în continuare şi căderea lui Cioroianu va fi trecută în "contul" PD-ului.

Anonim spunea...

Este foarte posibila si aceasta varianta.Ca si mai sus,
Argus

Anonim spunea...

Ha! "Franghia este in mana lui Geoana" Nu va cred pt ca, si nu va faceti ca nu stiti, mana lui Geoana este una moarta. :)
Si apoi, ar face clar jocul lui Basescu cu ascendent la Iliescu.

Anonim spunea...

La ora asta la TV iar se bate de zor apa-n piua cu intilnirea dintre Costica Argint si Cioroianu la Ambasada din Roma, asta in idea ca “ce vinovat este Cioroianu”.si “pana unde a ajuns”.Trebuie demis si din cauza asta ! Acuzator principal : Madalin Voicu.
De data aceasta insa sint de partea lui Cioroianu pentru ca :
1.Mai mult ca sigur nua fost instiintat (de catre Serv, de Inf.Externe, care are aceasta sarcina) de prezenta lui Argint acolo si nici ce are asta pe constiinta;
2.Chiar daca ar fi stiut nu putea sa riste un scandal cu tiganul (care zice ca era pregatit cu oua si cu rosii), in conditiile in care ajunsese in Italia tocmai pentru aplanarea dezordinilor.
3Deoarece conflictele din Italia priveau tocmai etnia tiganeasca , Argint se putea dovedi util in sprijinirea oficialitatilor romane la solutionarea problemelor.
Acesta este punctual meu de vedere
Argus

Anonim spunea...

@Moshu
Eu la ora asta nu stiu cit de "mana moarta" este Geoana.A se vedea ca in ultima perioada hotararile lui Geoana au cam fost in tandem cu planurile presedintelui.poate fi o coincidenta, dar se poate si sa nu fie...
Argus

Anonim spunea...

@ moshu49
:) E bună asta. Eu încercam să fiu ironic. Nu aţi citit comentariile anterioare? :) Doar nu vorbeam serios... :) Credeam că spânzurătoarea în sine este îndeajuns pentru a developa spiritul ludic.

@ Anonim
Absolut de acord. Chiar nu am înţeles presa de ce a avut o asemenea reacţie de pudoare. De ce autorităţile nu ar trebuie să vorbească cu infractori? În locul autorităţilor române aş fi invitat la discuţie tocmai zona interlopa a "turiştilor" români din Italia, doar prezenţa lor era în discuţie. Şi iar nu am înţeles de ce domnul Cioroianu a negat că îl cunoaşte pe domnul Argint sau că a vorbit cu el.

Anonim spunea...

Nu stiu daca e comparatia cea mai potrivita , dar eu am citit despre niste situatii pe care oficialitatile americane au incercat sa le rezolve prin intermediul si avind contacte cu reprezentanti ai Mafiei.
Argus

Tudorina spunea...

In sine problema nu e neapărat legată de ţigani ci de evrei.
Dacă Cioroianu ar fi spus "i-aş trimite pe infractori în infern" , pariu ca nu se întâmpla nimic.
Dar dacă a apucat să pronunţe ceva legat de lagărele de muncă s-a trezit pe cap cu acuzaţia de fascistoid.
Aveam pretenţii de la Cioroianu. Îl credeam mai chibzuit şi elegant. Dac-o spunea Băsescu printre două hăhăieli mai înţelegeam.

Anonim spunea...

Dlor, saracul cioroianu este un istoric care nu s-a obisnuit sa-si cantareasca cuvintele . Nu e bun de Externe unde tb sa ai stofa de KGB-ist sau orice altceva de acest tip adica sa-ti masori cu sublerul fiecare vocala. De aceea imi place mie sa fiu liber sa-i bg in mama lor pe cine vreau si cum vreau cu grija doar sa nu fiu posibil de incadrat la insulta sau calomnie si pot jegosii sa ma omoare dar sa ma prinda cu asa ceva nu.
Cred ca si Cioroianu nici in 7 vieti nu va mai accepta internele. Nu demisioneaza ca nu-l lasa Tericeanu ca sa nu-i dea satisfactie lui B.
Eu as fi fost deja demisionat...Dar sa fie clar nu este rasist, face doar figuri de stil ca orice om de condei.

Anonim spunea...

Cred că problema la nivelul Tăriceanu este că nu mai poate face nici un fel de remaniere până după alegeri.

Anonim spunea...

Ai dreptate si eu cred la fel, daca ceva mai puternic n-o sa-l darame...