marți, decembrie 04, 2007

Eram quod es, eris quod sum



(Am fost ceea ce eşti tu acum, vei fi ceea ce sunt eu acum)
Economia Românească se pare că funcţionează mai bine în afara graniţelor sale. Într-un clasament al Băncii Mondiale, România figurează pe locul 10 în topul sumelor de bani trimişi de emigranţi. Suma cu care este creditat aportul de capital spre România din partea celor care muncesc în afara graniţelor româneşti este de 6,8 miliarde dolari pentru anul 2007. România este apropiată în clasament de emigranţii britanici sau germani (7 miliarde dolari).
Evident, România nu se poate măsura cu ţările mari şi bogate în emigraţie, India va primi aproximativ 27 miliarde de dolari, ocupând primul loc în topul BM, urmată de China, cu circa 25,7 miliarde de dolari, şi Mexic, cu 25 miliarde de dolari. Dar comparând nivelul de emigraţie din România cu India, Mexic şi China, s-ar putea să constatăm că românii nu se vând prea ieftin, adică că venitul pe cap de emigrant este destul de bun. Ce să mai vorbim de un raport de venit din partea imigranţilor în raport cu PIB-ul fiecărei ţări. Aş spune că economia românească merge foarte bine în afara hotarelor româneşti.
La nivel mondial se estimează că emigranţii vor trimite 318 miliarde de dolari şi că trei pătrimi din aceştia vor ajunge la state în curs de dezvoltare.
Estimarea BNR este, pentru anul acesta la 6,3-6,4 miliarde euro (9,2-9,3 miliarde dolari), mult superioară estimărilor Băncii Mondiale. Sau Banca Naţională a României ia în calcul şi sumele venite pe căi neoficiale (care se adaugă celor 6,8 miliarde) sau Banca Mondială şi BNR au surse de informare diferite.
Iată însă că, în timp ce muncitorii români de prin străinătate se descurcă foarte bine, statul român pare un personaj tâmp abia trezit din somn. La fiecare pas, statul român dă dovadă de o contra-performanţă uluitoare. Doar în ultimul timp…
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat, până în prezent, aproximativ 300 de contracte de finanţare a unor proiecte SAPARD, în valoare de peste 30 de milioane euro, cele mai multe fiind în domeniul agro-turismului, potrivit datelor prezentate luni de instituţie.
Ecaterina Roşu, director general adjunct al APDRP a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că:
"În medie, reziliam cam trei contracte pe săptămână în domeniul agro-turismului. Principalele cauze sunt probleme pe care le-au avut cu constructorii. Existau contracte din 2005 care nu au mişcat nimic. De asemenea, lipsa de management al proiectelor sau modificările tehnice foarte mari faţă de proiectul iniţial au fost alte motive de reziliere".
Instituţia a reziliat şi contracte după ce proiectele au fost finalizate. Iată o nouă inovaţie financiară, ţi-am dat bani, dar nu mi-am dat seamă că ţi iau înapoi. Aşa că tu, beneficiarul, trebuie să dai înapoi fondurile primite.
APDRP a anunţat că a alocat integral fondurile SAPARD care trebuiau cheltuite în acest an, reprezentând Alocările Financiare Anuale (AFA) aferente anilor 2003 şi 2004. În continuare, până la finele lui 2008, Agenţia trebuie să aloce fondurile din AFA 2005 şi 2006, în valoare de 474 milioane de euro. Doamnelor şi domnilor întreprinzător. Luaţi banii dar aveţi grijă, nu care-cumva să-i folosiţi. Cine crede că statul român face ceva ca să ajute agricultorii, îl rog să viziteze site-ul http://www.sapard.ro/ , să se imagineze pentru o clipă agricultor care vrea să facă agricultură şi să cerceteze cum anume ar putea să obţină un fond SAPARD. Dacă reuşeşte, fie şi imaginar, să înţeleagă ceea ce trebuie să facă, să citească toate prevederile, toate “chichiţele” avocăţeşti… să-şi închipui că face acelaşi lucru (intră pe site şi analizează datele) un ţăran care nu prea are preocupări de acest gen şi nici prea multă şcoală… Tare îmi pare mie că fondurile astea se duc mai mult spre cei “deştepţi” şi nu pentru cei care fabrică de mii de ani spiritualitatea românească.
Dar să mergem mai departe, tot în proiectele zonei rurale. Comisia Europeană (CE) a recomandat României să nu primească proiecte de finanţare în domeniul dezvoltării rurale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), înainte de aprobarea oficială a acestuia, care ar putea avea loc în primăvara anului viitor. De ce anume face Comisia Europeană acest demers? Poate pentru că oficialii Ministerului Agriculturii şi-au pus în cap să ia în considerare primirea unor proiecte de finanţare, în câteva domenii prioritare, înainte de aprobarea oficială a PNDR, o decizie urmând să fie luată în luna decembrie.
"Recomandarea Comisiei Europene este să nu facem acest lucru, ca să nu avem noi probleme", a spus Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii.
Intraţi şi aici, http://www.mapam.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&tz=030202&lang=2 , exercitaţi-vă instinctul de agricultor să vedem… reuşiţi ceva?

Să fie de mirare faptul că analiştii internaţionali încep să fie pesimişti în ceea ce priveşte economia României. Eu nu sunt nici măcar analist şi-mi vine să-mi provoc calviţia de nervi.
Ce spun aceşti “analişti internaţionali”? Spun că se aşteaptă la menţinerea sau chiar înrăutăţirea situaţiei economice a României. Cine spune asta? Desigur un studiu, un studiu realizat de Erste Bank şi Centrul pentru Cercetări Economice Europene, majoritatea celor intervievaţi apreciind însă că situaţia actuală este acceptabilă.
Erste Bank este o bancă de tip retail (adică banca care promovează vânzări directe, clienţi de tipul Persoană Fizică) a Europei Centrale născută în Viena, Austria şi care îşi desfăşoară activitatea în Austria, Bosnia, Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România (Banca Comercială Română), Serbia (Erste Bank Novi Sad), Slovacia şi Ucraina.
Centrul pentru Cercetări Economice Europene ZEW (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung GmbH) îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetărilor empirice (determinarea unor ecuaţii matematice care să reflecte realitatea) din economie. În acest context, centrul s-a remarcat internaţional prin analiza problemelor comparative în contextul european şi prin compilarea ştiinţifică a unor importante baze de date.
Cercetările spun că peste 40% dintre răspunsurile primite indică pesimism asupra evoluţiei economiei în României, proporţia celor care estimează cu optimism o îmbunătăţire a situaţiei fiind de doar 7,8%.
Totodată, 30% dintre cei care au răspuns la sondaj au apreciat că situaţia economică actuală este bună, în timp ce 26% dintre cei intervievaţi au avut păreri opuse, aproape o fragilă egalitate.
Răspunsurile recunosc în majoritatea lor tendinţa de creştere a inflaţiei şi a ratei dobânzilor.
Analiza arată viitoare creşteri ale Bursei de Valori Bucureşti dar proporţia de doar 45,5% nu depăşeşte evoluţiile anterioare. De asemenea se mai constată prognoza deprecierii progresive a leului.
La studiu au participat 73 de experţi de pe pieţele financiare, pe tema evaluărilor şi aşteptărilor privind datele economice şi financiare ale pieţei.

Cea mai mare palmă pentru Guvernul României va fi mutarea firmelor de tip IMM în Bulgaria, acolo unde cota de impozitare este de 10%. Alo! Domnul Tăriceanu! Domnule prim-ministru, nu vă îngrijorează că românii participă la economia altor ţări? Aşteptaţi să plece toţi cetăţenii ca să nu vă mai bată nimeni la cap?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu cred ca putem denumi "emigranti"( de regula cei care pleaca de rau pentru un mai bine posibil)cetatenii tarilor dezvoltate care merg ca experti in state subdesvoltate precum si tara noastra, unde sunt foarte bine platiti de multe ori chiar din bani pimiti de aceste state tocmai din tarile expertilor,si deci suma returnata spre tara de bastina este mare, deci ei insumeaza sume mari fara a fi in acelasi timp si numerosi ca cei din bangladesh, india, china, romania, turcia etc