joi, decembrie 13, 2007

gemma



(rock preţios)
Lumea muzicii înregistrează încă o pierdere. Muzicianul Ike Turner, fostul soţ al interpretei Tina Turner, a încetat din viaţă la vârsta de 76 de ani.
Ike Turner este o celebritate a muzicii Rock and Roll. Deşi prima piesă rock este deja un subiect de discuţie, printre nominalizate este şi "Rocket 88" (1951) piesa lui Ike.
Însoţirea sa cu una din divele răsfăţate ale muzicii mondiale, Tina Turner nu a fost dintre cele mai fericite relaţii interpersonale dar un succes muzical. Purtătorul de cuvânt al Tinei Turner a emis un comunicat laconic: "Tina ştie că Ike a murit astăzi. Tina nu a mai vorbit cu el de 35 de ani. Nu va face alte comentarii".
Ike Wister Turner s-a năsut pe data de 5 noiembrie 1931 şi şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. Nu s-a mulţumit să fie muzician şi liderul unui grup, a continuat căutând talente. După o jumătate de secol de carieră, repertoriul abordat de Ike este vast şi într-un registru larg al muzicii "negre" blues, soul, rock, funk.
Ike s-a născut în Clarksdale, Mississippi. Primul loc de muncă a fost la staţia locală de radio din Clarksdale, WROX. De aici a fost cooptat băiat de trupă (cărător de amplificatoare) pentru cântăreţul de blues Robert Nighthawk, cunoscut de Ike în timpul concertelor live ale acestuia la WROX. Probabil că Nighthawk l-a fascinat în mare măsură pe Ike Turner dar adevărata experienţă a avut-o atunci când l-a auzit prima dată pe pianistul Pinetop Perkins. Acesta a fost modelul lui Ike în a supune pianul în stilul boogie-woogie. Au urmat alte influenţe, Howlin' Wolf, Sonny Boy Williamson (Rice Miller), Elmore James, Muddy Waters and Little Walter
Cariera muzicală şi-a început-o la sfârşitul anilor ’40 cu grupul The Kings of Rhythm. În 1951 grupul înregistrează ceea ce mulţi numesc "the first rock and roll record" cu "Rocket 88". Muzica cunoaşte chitara distorsionată dintr-un accident cu unul dintre amplificatoare aşezat “un pic mai de sus” înainte de o înregistrare. Ike îşi leagă numele de începuturile muzicii lui Howlin' Wolf, Sonny Boy Williamson, Elmore James and Otis Rush. Chitara lui Ike lansează un sunet nou al chitarei şi instrumentul său Fender Stratocaster devine un sunet distinct datorita unui whammy bar (pârghie de tremolo).
Cariera la Ike coteşte decisiv atunci când începe colaborarea cu o adolescentă din Nutbush, Tennessee, cu numele Anna Mae Bullock. Mai târziu cei doi vor fi cunoscuţi drept Ike & Tina Turner
Cei doi muzicieni s-au căsătorit în Mexic, în 1962, iar colaborarea lor vreme de un deceniu a dat lumii hituri precum "River Deep, Mountain High", produs de Phil Spector, sau "Nutbush City Limits".
Mariajul dintre cei doi nu a fost însă unul fericit.
După o altercaţie care a avut loc în Dallas, în 1976, cei doi s-au despărţit. Ike Turner a păstrat toate câştigurile obţinute în timpul mariajului lor.
În anul 2007 a câştigat primul său Grammy solo la categoria Best Traditional Blues Album pentru albumul Risin' With the Blues. Anul viitor va apărea un album născut din colaborarea lui Oke Turner cu The Black Keys.
DISCOGRAFIE AMERICAN SINGLES
DISCOGRAFIE NON-AMERICAN SINGLES
DISCOGRAFIE EP'S
DISCOGRAFIE ALBUMS
DISCOGRAFIE COMPILATIONS
DISCOGRAFIE ALBUMS FEAT. IKE ON BACKGROUND
DISCOGRAFIE ALBUMS BY IKE & TINA TURNER

Niciun comentariu: