luni, decembrie 10, 2007

Mircea Geoana intr-un interviu BBC-HotNews.ro



(Informaţia este preluată de aici)

(Părerea mea este cu roşu)
Atât transcrierea cât şi imaginile video au fost preluate de pe site-ul http://www.hotnews.ro
Rep: Sa incepem cu o tema la zi: negocierile cu guvernul. A aparut o informatie ca joi seara v-ati intalnit cu premierul Tariceanu la Vila Lac 1. E adevarat?
MG: E ca-n bancurile cu Radio Erevan. E adevarat, nu la ora 21. Am avut o discutie.

Rep: Cu premierul Tariceanu.
MG: O discutie scurta cu domnia sa si am lasat ...
Şi fumul începe să descopere locul în care incendiul a fost iniţiat...

Rep: Doar Dvs si premierul?
MG: Doar cu colegii care se ocupa de bugetul pe 2008. A fost o discutie inainte de a intra in faza decisiva a discutiiilor pe buget de saptamina viitoare si am prezentat guvernului si ministrului de resort, domnului Vosganian, din partea colegilor mei care sunt in comisiile de buget-finante din parlament, amendamentele pe care le consideram indispensabile pentru ca votul sa aiba votul PSD-ului.

Rep: Ati discutat doar despre buget?
MG: Exclusiv, exclusiv.
Gestul de negare excesivă probabil a pus pe gânduri reporterul şi de aceea insistă...

Rep: Nici un cuvant despre o posibila colaborare politica
MG: Nu.

Rep: Intrarea la guvernare
MG: Nici gand.

Rep: Presa a scris, de pilda, ca au existat astfel de negocieri.
MG: Nu.

Rep: N-au existat. Sub nici o forma?
MG: Au fost ipoteze de lucru care continua si astazi. In conditiile in care se creeaza un partid prezidential pe zona de centru-dreapta intrebarea este ce se intampla pe zona de centru-stanga. Si aici rolul PSD-ului devine cu atat mai important.
Îmi aminteşte de mărturia lui Bill Clinton relativ la partida de sex din Biroul Oval.

Rep: Luati in calcul o posibila alianta pre-electorala cu liberalii?
MG: Nu. Raspunsul este in mod clar si net. Adversarul meu este puterea de dreapta. Puterea de dreapta o reprezinta si liberalii cu guvernul pe care il conduc si Traian Basescu si constructia politica pe care a nasit-o. Deci raspunsul este in mod clar nu, vom incerca sa adunam in jurul nostru alte forte de stanga, partide politice, poate mai micute. Deci, dorim ca in jurul PSD-ului sa se coaguleze o platforma a stangii democratice, o platforma a stangii care sa reprezinte o contrapunere la fortele de dreapta.
L-aş întreba pe domnul Geoană care este diferenţa dintre clar şi net? Probabil că se gândea la venitul net pe cap de politician. Altfel frumos spus "adversarul meu este puterea de dreapta". Sună atât de frumos încât îmi pare o reciclare. Pe de altă parte, începerea propoziţiei cu "deci" de două ori succesiv (recunosc, o păţesc şi eu destul de des) este neinspirată.

Rep: Dar cand spuneti “am negociat, am discutat cu guvernul, am incercat sa ne promovam amendamentele pe buget”, PSD ce da la schimb?
MG: Eventualul sau vot la legea bugetului. Altceva nimic. Deci, eu am o obligatie, inainte de a-mi face o pozitie finala pe chestiunea bugetului, sa spun: Dom’le, ce este interesul meu? Sa-mi apar, prin parlamentarii mei, electoratul pe care il reprezint. Este o chestiune fireasca. Atunci cand vorbim de amendamente legate de sprijinul pentru pensionari, alocatiile pentru tinerele mame, burse sociale pentru copiii din familii mai necajite, cand vorbim de sprijin pentru cercetare-dezvoltare, salarii mai mari pentru profesori, daca pot sa-mi promovez amendamentele mele in bugetul pe 2008, eu mi-am facut datoria mea, ca om politic si ca partid politic. Daca PC-ul are, daca PRM-ul are, daca PD-ul are, daca PLD-ul are alte amendamente cu iz social, PSD-ul e dispus sa le sprijine si pe acestea.
Părerea mea este că ar fi trebuit să prindă imediat oportunitatea de a vorbi despre necesitatea proiectelor, a fiecărui proiect în parte, începând de la cel mai important (pentru a nu fi întrerupt). Fraza amendamentelor este prost prelucrată. Începe cu "atunci când vorbim", repetat de câteva ori, fără să spună ce se întâmplă atunci când vorbim... şi iese un fel de "atunci când vorbim, eu mi-am făcut datoria mea", ceea ce nu este deloc benefic. "Iz social" nu este deloc bine folosit. Cuvântul "iz" reprezintă " Miros deosebit, specific, aromă particulară", dar toate acestea în registrul neplăcut.

Rep: Toate acestea vor presupune costuri suplimentare la bugetul pe 2008. Deja Romania primeste avertismente puternice din exterior ca e cu bugetul in aer, ca toata povestea economica risca sa fie dinamitata tocmai de aceste cheltuieli suplimentare.
MG: Eu reprezint un partid care a preluat guvernarea Romaniei in 2001 dupa ce CDR-ul ne-a lasat cu o inflatie de peste 50% si am tras trei ani de zile sa o readucem… deci noi nu suntem un partid care sa ne batem joc.
Oups! Ce legătură are amendamentul PSD cu inflaţia? "Deloc bine". Nu mai vorbesc că practic domnul Geoană preamăreşte forţa creativa a lui Adrian Năstase... Să fi fost intenţionată apreciarea fostul premier?

Rep: Dar va asumati si cresterea inflatiei pe 2008 cu toate aceste cheltuieli suplimentare?

MG: Sunt doua lucruri diferite. Toate propunerile noastre se incadreaza intr-un deficit de maxim 2,4%, ceea ce reprezinta o chestiune relativ prudenta ca sa nu putem sa fim nici acuzati, si nici sa contribuim intr-o forma sau in alta la repornirea inflatiei si la destabilizarea situatiei macro-economice.
Era mai bine ca Mircea Geoană să vorbească despre realocarea bugetară, doar vorbea despre realizarea proiectului, şi nu de un deficit "insignifiant" de 2,4% care se adaugă la cel asumat de Guvern.

Rep: Toate cheltuielile suplimentare la buget risca sa provoace inflatia, domnule Geoana.
MG: sunt doua lucruri diferite. Bugetul Romaniei va fi, pot sa va asigur, pe 2008 un buget care sa se incadreze in parametrii de prudenta macro-economica de care vorbim. Eu o sa fiu… eu sunt sigur ca bugetul Romaniei pe 2008 va fi un buget undeva intre 2,8 si 2,1% deficit. Dar mesajul pe care il primeste guvernul Tariceanu este inca o data: e un guvern ultra-minoritar, care este incapabil sa-si treaca propirul buget prin parlament.
Oups! Domnule Tăriceanu, pardon Geoană, ceea ce afirmaţi prin această frază nu este altceva decât că acele amendamente care fac 2,4% deficit din deficitul total cuprins undeva între 2,8 şi 2,1%, le introduceţi doar ca să dovediţi incapacitatea Guvernului României şi caracterul său ultra-minoritar. Cu o astfel de afirmaţie "minoritari" se transformă în "minotauri". Păi practic recunoaşteţi că băgaţi beţe în roţile mecanismului de funcţionare a României ca să vă dovediţi superioritatea faţă de PNL-UDMR? Asta este grav de tot... Cum să spui în faţa unui ziarist că sacrifici România pentru propria "frumuseţe".

Rep: Si atunci conduceti din opozitie, cum s-a intamplat si cu legea pensiilor.
MG: De ce nu? De ce nu?

Rep: Dar va asumati si costurile? Ca astea si le asuma guvernul.
MG: Nu, problema guvernului este sa gaseasca resurse din alte zone, este problema domniilor lor, eu spun asta este conditionarea mea pentru trecerea, trecerea bugetului pe 2008. Dar in acest moment guvernul Tariceanu se afla intr-o situatie de imensa vulnerabilitate. In primul rand, pentru ca sunt cativa ministri care in acest moment si-au pierdut complet credibilitatea.

Rep: Atunci de ce mai sustineti acest guvern si ce mai aveti de negociat la legea bugetului de stat?

MG: Am de negociat amendamentele de natura sociala care fac parte din esenta ofertei politice a Partidului Social Democrat.
Trei răspunsuri din zona foarte gravă. Recunoaşteţi că şantajaţi Guvernul, în primă fază, "de ce nu, de ce nu?", în faza a doua spuneţi că nu vă interesează costurile acţiunilor partidului dumneavoastră, ale dumneavoastră în special ca preşedinte de partid, în faza a treia susţineţi un guvern falimentar pentru că va răspunde la comenzi.

Rep: Nu va cred 100% ca n-ati discutat si despre o eventuala intrare la guvernare pentru ca au existat semnale publice.
MG: Eu incep sa-mi maximizez forta mea din parlament ca sa obtin cat mai multe resurse pentru electoratul PSD.
Doamne Dumnezeule! Cine este acest electorat PSD care să vă ceară să sabotaţi România?

Rep: Dar la pachet nu ati discutat si despre o eventuala intrare la guvernare?
MG: Nu, nu. Pentru ca ar fi pentru PSD o chestiune letala. Sa ma asociez pe ultimii metri cu un guvern care va deconta toate nemultumirile celor trei ani de zile de guvernare haotica
O frază de aplaudat. Mi-ar fi plăcut să o aud cu un an în urmă înainte de acea ploconire în faţa preşedintelui Băsescu. Este bine şi acum... numai să fie sinceră.

Rep: Spuneti Dvs, asta, domnule Geoana, dar iata, colegi de-ai Dvs., si il citez pe domnul Ilie Sarbu, au spus ca se vede alaturi la guvernare cu PNL.

MG: Sunt doua lucruri diferite. A fost o ipoteza de lucru analizata si la noi in partid.

Rep: Inainte de europarlamentare?
MG: Inainte de europarlamentare si am spus urmatoarea chestiune: e o intrebare legitima: daca pe zona de centru-dreapta Basescu si-a creat, cu Boc, cu Stolojan, un partid, deci daca in conditiile de centru-dreapta se consolideaza un pol, relativ puternic, totusi Basescu e presedintele Romaniei, au acolo totusi niste resurse. Sunt la putere la nivel local. Intrebarea este: care este contraponderea la aceasta constructie politica?

Rep: Aveti un raspuns?
MG: Am avut o dezbatere in interiorul partidului si pot s-o spun cu toata deschiderea si au fost practic doua variante: PSD-ul ramine singur sau isi creeaza un cerc de aliati, poate de talie mai mica, si atunci reprezentam noi, ca centru-stanga, ca o stanga... parte a familiei socialiste europene, o contrapondere la acest bloc de dreapta si atunci PNL-ul ramine un partid-balama, eventual cu UDMR-ul la mijloc, si poate inclina balanta unei majoritati dupa alegerile viitoare, sau, daca se poate crea o constructie intre socialisi si liberali, cum se intampla si in alte parti din Europa, care sa reprezinte aceasta o contrapondere la blocul de dreapta. Deci aceasta discutie a existat si nu pot sa o neg. Raspunsul la aceasta analiza strategica, o analiza vitala de pozitionare politica, al PSD-ului, a fost ca nu, PSD-ul trebuie sa ramana un partid de stanga, care in jurul sau sa coaguleze toate energiile si respiratia pozitiva a stangii romanesti, sa ne luptam cu puterea de dreapta, inclusiv cu partidul lui Basescu si cu Basescu, dar si cu guvernul liberal, iar dupa alegerile viitoare sa vedem ce ne spune electoratul. Alternativa se afla in jurul PSD-ului, sau alternativa se afla in jurul PDL-ului, sau cum se numeste acum.

Rep: Dar acum in partid mai vrea cineva la guvernare?
MG: Nu

Rep: Mai insista cineva?
MG: Raspunsul este nu.

Rep: Nici dl. Hrebenciuc?
MG: Nimeni. Nici dl. Viorel Hrebenciuc, nici dl. Iliescu, nici nimeni altcineva...

Rep: Nici Adrian Nastase?
MG: Nici Nastase, nimeni. Pentru ca discutia pe care am avut-o acum doua zile la Comitetul executiv national n-a fost o discutie de fatada. In spatele ei a fost o discutie strategica serioasa. Si cred ca nu trebuie sa fim banuiti nici o secunda ca suntem frivoli in aceasta discutie.



Rep: Urmatoarea intrebare, domnule Geoana, v-as ruga sa n-o considerati frivola, intrucat ea are legatura cu guvernul. Veti renunta la casa de la RAAPPS in care stati cu chirie? Va creeaza o dependenta in discutiile cu guvernul?

MG: Nu-mi creeaza nici o dependenta de nimeni. Eu am facut un lucru care, poate ca am gresit... cand ne-am intors din America, n-am avut nici un fel de locuinta in Romania. Am avut un apartament pe care l-am avut impreuna cu sotia, un apartament mic, inainte sa se nasca copiii, pe care l-am instrainat la intoarcere, pentru ca nu mai incapeam in el, cu doi copii si cu toate angaralele, cand am venit din Statele Unite. Poate ca am gresit ca nu mi-am facut atunci un credit si sa-mi cumpar o casa, sa stam in momentul cand am fost ministru de externe intr-o casa a RAPPS-ului. Intamplator, la finalul mandatului mi-a fost oferita o locuinta tot de catre RAPPS, in conditiile in care nu aveam o locuinta. Daca Geoana poate fi acuzat ca nu are o locuinta, si nu are pe bune o locuinta, nu sunt nici parlamentar care ia chiria spunand ca are o alta locuinta, efectiv in acest moment nu am o alta locuinta. Deci stau in aceasta locuinta de o maniera provizorie in conditiile in care am vorbit sa-mi contractez un apartament, intr-o constructie care se face aici in Bucuresti si care va fi gata probabil in jurul anului 2008.
"Deci stau în această locuinţă"... dar legal?

Rep: Dar veti renunta la chirie la sfarsitul anului?
MG: Pai cum sa renunt? Unde sa ma duc? Eu spun o singura chestiune: Stau in aceasta casa cu chirie pentru ca nu am alta solutie si cred ca nu este firesc sa intrebi pe unul care, totusi, e clar ca nu are unde sa mearga, si totusi reprezinta ceva in viata politica..

Rep; Va dati seama ca cine va asculta, liderul PSD, fostul ministru de externe Mircea Geoana, dupa 17 ani de cariera nu are casa si sta in chirie la RAPPS. Pare foarte putin credibil.

MG: Asta este o problema pe care o are clasa politica romaneasca. In acest moment, banii pe care ii am ma duc catre un credit ca sa imi fac o casa ca un om relativ ... un om care are niste bani, dar in acest moment sa pot sa spun plec mine din casa ca sa ma duc undeva, pot sa ma duc undeva, dar nu.. nu intra intr-o chestiune care sa fie proprietatea mea.
Asta este situaţia. Nu orice şef de partid îşi poate lua un apartament de 2 camere de 100 mii de euro. Probabil că ceilalţi parteneri politici, care nu au o firmă profitabilă, şi-au cumpărat casa în care stau mâncând iaurt adus de copii de la acţiunea cornul şi laptele.

Rep: Inteleg ca veti solicita atunci prelungirea contractului.
MG: Eu cer prelungirea contractului pana la mijlocul anului viitor cand este gata o constructie intr-un bloc, ne facem un credit la banca, ne mutam in casa noastra si uitam de acest subiect.

Rep: Luati in calcul varianta sa cumparati casa de la RAPPS? Pentru ca e o lege in parlament care va da posibilitatea sa o cumparati prin negociere directa, daca legea asta ramane asa.

MG; Depinde, depinde de pret, ca daca iti cere 2 milioane de euro pe ea, nu am banii si atunci spunem pas si mergem la nivel... la punga mea. Daca este un pret mai accesibil, discutam.
Şi cam ce ar însemna un preţ accesibil, 100 de mii de euro?

Rep: Dar luati in calcul varianta sa o cumparati?
MG: Nu o exclud.

Rep: Presedintele Basescu a intors legea in Parlament, spunand ca nu e de acord cu varianta ‘case de la RAPPS vandute prin negociere directa’, ci prin licitatie.
MG: Traian Basescu este in favoarea metodei Mihaileanu. Sa ti-o iei pe nimic. Dincolo de lege. Asta stie sa aprobe. In acest moment sunt interesat sa cumpar o casa, ca sa las copiilor mei o casa, dupa ce ‘dam coltul’. Acea casa va trebui sa fie cumparata functie de puterea mea financiara. In acest moment eu pot sa pun un avans de o anumita suma si in rest imi iau un credit de la banca. Daca reusesc sa iau casa in care stau astazi as fi multumit, ca e o casa intr-un cartier bun, daca nu reusesc si e prea scumpa pentru mine, ma duc unde imi permite buzunarul sa ma duc.
Şi iată cum problema personală Mircea Geoană trece în problema personală Traian Băsescu... De ce nu un răspuns tranşant? Eu rămân acum cu impresia că Mircea Geoană nu-şi cumpără casă pentru că aşteaptă să facă un matrapazlâc cu legea întoarsă de Traian Băsescu. Poate că nu este adevărat şi cu atât mai rău ar fi să nu fie adevărat cât timp eu am rămas cu impresia asta.

Rep: Dar in Parlament veti sustine ca legea sa treaca in varianta negociere directa pentru casele de la RAPPS, sau licitatie?
MG: Din punctul meu de vedere licitatie e un lucru foarte sanatos.
Un lucru sănătos dar nu ştiu dacă îl voi susţine pentru că nu prea e sănătos pentru ce vreau eu să fac. Cam asta se înţelege.

Rep: Trecem mai departe la rezultatele euroalegerilor si 23,11%. Domnule Geoana, v-ati pus problema unei eventuale demisii?
MG: Daca eram cu un scor foarte prost, in mod cert, da. Dar, in conditiile in care am facut, dupa ce eram la 13% dupa referendumul de demitere.
Atunci înseamnă că este un scor bun, doar aţi crescut cu 10%. Cine a provocat atunci procentul de 13% şi de ce nu v-aţi dat demisia la 13%. Doar pentru că 13 este cu ghinion?

Rep: 13%?
MG: Acolo am ajuns! A fost un scor extrem de prost. Am luat-o rau de tot...

Rep: Adica a fost o greseala.
MG: Suspendarea in sine, ca gest politic, cred ca a fost o chestiune justificata. A merge la referendum impotriva unui presedinte, ca institutie, in cultura romaneasca a fost o greseala. Si am platit, electoral, sever.

Rep: Adica domnul Cozmanca are dreptate cand spune ca a fost o eroare decizia.
MG: Da, dar uita sa spuna ca la acea idee si dl. Iliescu, si noi toti am fost solidari spunand ca e o idee buna. Am gresit. Se mai intampla in viata. In conditiile in care acum trei luni, patru luni de zile PSD-ul era la un scor prost, si am reusit intr-o campanie relativ reusita sa aducem intr-o zona de competitivitate si numai la 5 puncte diferenta de PD, care era la 52% acuma trei luni de zile. Deci in acest moment eu spun ca PSD-ul, cu Geoana in frunte, are o sansa corecta ca la locale si parlamentare sa fie numarul 1. Eu va spun aici - ca sa fim extrem de bine intelesi - daca eu nu sunt capabil ca lider de partid sa-mi duc partidul la victorie la alegerile parlamentare, in clipa respectiva demisia mea este pe masa partidului. Eu am luat partidul de pe pozitia numarul 1 si il las pe pozitia numarul 1.
Deci acum spuneţi că referendumul este o idee colectivă... să vă aduc aminte cât am insistat să nu faceţi acest referendum? Şi mi-aţi răspund să-mi văd de treaba mea de chibiţ că pentru democraţie nici un preţ nu este prea mare.

Rep: Si acum e pe pozitia numarul doi.
MG: Doi. Dar am avut perioade in partid in care am avut un scor mai prost decat asta. In ’96, cu Iliescu presedinte, cu Vacaroiu prim-ministru, cu Adrian Nastase presedinte executiv la partid, a facut un scor de 21, 22%. Au fost scoruri si mai proaste.
Să nu uităm că un partid are poziţia pe care i-o dă puterea de care se bucură. Locul 1 este PNL, pentru că este la guvernare. Locul 2 este PD-PLD pentru că are acum vânt din pupă cu ultimul sondaj de opinie la scară naţională, PSD are locul 3, acela de a şantaja Guvernul.

Rep: Cifre va arata si adversarii Dvs, din partid. Si spun ca este cel mai prost scor electoral obtinut de PSD in toata istoria sa, citat din Cozmanca.
MG: Cozmanca are o memorie selectiva. Scorul cel mai prost pe care l-am facut a fost in 1996, 20% la alegerile locale, si 22% la alegerile parlamentare, cand am pierdut la CDR. Dar, inca o data, pe mine ma intereseaza daca contractul meu politic, moral, de onoare, cu partidul pe care-l conduc, eu am spus mai fratilor, iau partidul intr-o conditie dificila, dupa ce a pierdut puterea, dupa ce avem probleme si imagine de coruptie, cu probleme legate de fosti lideri foarte importanti care nu sunt bucurosi ca sunt acuma in banca a doua sau a treia, si Geoana va spune: dati-mi increderea voastra, sprijiniti-ma, nu-mi dati la picioare din interior, dati-mi sprijinul vostru ca impreuna sa aduc partidul acolo unde este locul sau, numarul unu. Eu am o obligatie de rezultat. Si eu spun: daca la alegerile parlamentare viitoare PSD-ul nu castiga alegerile, macar cu un procent sau cinci inaintea PD-ului sau PDL-ului astuia care este competitorul nostru numarul unu, Geoana Mircea isi pune demisia pe masa partidului, pentru ca asa face un barbat de onoare.
Domnule Geoană, nu puteţi să manipulaţi rezultatele cum creţi domnia voastră. Păi la preşedinte număraţi fiecare vot în parte şi susţinerea era minusculă, acum ignoraţi că sunteţi votat de 1,1 milioane de alegători şi mergeţi pe procente? Hotărâţi-va, ori 80% din populaţie vrea vot uninominal majoritar în două tururi de scrutin şi preşedintele are susţinerea de care s-a bucurat la referendumul pentru demiterea preşedintelui, ori domnia voastră aţi obţinut 7% din voturile electorale posibile.

Rep: Asta este valabil si pentru alegerile locale?
MG: Daca este un scor foarte prost la locale, ceea ce nu va fi cazul, raspunsul este da.

Rep: Ce inseamna scor foarte prost?
MG: Un scor mai prost decat cel pe care il avem acuma. Daca lucrurile merg prost, Geoana isi pune frumusel demisia, daca lucrurile sunt in continuare in grafic, Geoana continua.
Domnul Geoană, aţi ocolit un procent şi aţi căzut din lac în puţ... pai cum credeţi că vă veţi îmbogăţi scorul la alegeri? Până acum tot ce faceţi vă macină popularitatea.

Rep: Decat sa fiu intr-un partid reformat, in ghilimele, condus de Geoana, Dragnea, si de asa-zisul grup de la Cluj, care are perspectiva sa faca sub 20% la alegerile viitoare, spune dl Cozmanca, mai bine raman intr-un PSD condus de Ion Iliescu, dar cu 30-40%.
MG: In primul rand lui Octav ii spun multa sanatate, stiu ca este in spital. Si ca nu sta bine cu sanatatea si a avut doi ani foarte dificili dupa ce i-a murit sotia. Si vreau sai spun lui Octav de aici, de la microfon, ca indiferent ce crede, indiferent in ce joc a incercat sa fie, indiferent cand a scris acest articol... interviu
Sub centură asta cu spitalul. Toată lumea ştie că Octav Cosmâncă are dreptate din punctul de vedere al politicii pe voturi.

Rep: Interviu pentru Jurnalul National.
MG: Cred ca l-a dat in conditiile in care unii credeau ca o sa facem sub 20%, inclusiv din partid. Vreau sa-i spun lui Octav Cozmanca care m-a ajutat in primii mei pasi in politica, ca am o pretuire deosebita pentru el. Dar acest tip de mesaj este un mesaj dintr-o strategie de comunicare.

Rep: A cui?
MG: A unora din interiorul partidului care au crezut ca daca scorul este prost, pot sa declanseze o anumita miscare in interiorul partidului.

Rep: Domnul Ion Iliescu?
MG: Cei care au iesit cu solicitari de congres, cei care au iesit cu acest tip de analiza extrem de defetista dupa alegeri, este clar ca au avut un anumit plan. Acest plan a fost avortat, cum se spune... aborted, ca suntem la BBC, din motivele...dintr-un simplu motiv, ca rezultatul a fost mai bun decat se asteptau. Unii poate chiar sperau. Dar, haideti sa mai spunem ceva. In fiecare partid exista oameni care se gandesc ca daca merge prost cu conducerea momentului, poate au o ocazie mai buna, si stau pe la colturi si spera. Credeti ca la PD nu-i la fel, la PLD...

Rep: Nu-i deranjant, domnule Geoana?
MG: Este deranjant, este deranjant.

Rep: Ca doi ani si jumatate sa-l aveti pe dl. Iliescu constant in coasta si sa nu se intample nimic in tot acest timp. Dl. Iliescu e bine-merci in partid.

MG: Si este normal sa fie bine merci in partidul pe care l-a fondat. Nu vad nimica...
Deranjant este că domnul Ion Iliescu nu ar fi dus partidul aici. Şi nici Adrian Năstase. Un cuplu Iliescu-Năstase ar fi dus partidul undeva pe la 40%, cel puţin 35%. Părerea mea fără nici o legătură cu Octav Cosmâncă. Eu aş fi scos în faţă în această perioadă pe domnul Nicolae Văcăroiu. Eu consider că domnia sa ar putea lua măcar locul lui Titus Corlăţean.

Rep: Cu toate actiunile astea subversive?
MG: Deci eu sunt cel care l-am invitat pe domnul Iliescu in 2006, la congresul din 2006, sa vina alaturi de noi. Pentru ca un tip de experienta unui om care face politica de cincizeci de ani si a fost sef de stat de vreo 2-3 ori, nici nu mai stim de cate ori, este utila pentru noi, Deci un om cu atat de multa exprienta nu are cum sa nu fie util in orice partid.
Iar "2-3 ori" o lovitură sub centură. Domnule Geoană, în acest moment nu vă mai permiteţi să fiţi duşman cu nimeni, nici în partid şi nici în afara partidului. Ar trebui să vă alăturaţi la împinsul căruţei.

Rep. Pai Dvs. nu va e util.
MG: Eu am o obligatie sa duc acest partid catre un rezultat bun la alegerile viitoare. Nu inseamna ca trebuie sa te iubesti intr-un partid cu toti ceilalti lideri. Deci, de exemplu, Ion Iliescu, inainte de 2006, l-a sustinut in mod fatis pe Sorin Oprescu contra candidatul meu la conducerea partidului. Eu intotdeauna am pus interesul general al partidului mai presus decat...decat interesul meu ingust. In mod normal ar fi trebuit sa spun in 2005, sau in 2006, multumim frumos, nu mai sunteti sefii partidului, dati-va la o parte. Nu, eu cred ca in acest partid exista personalitati si experienta si expertiza care este pacat sa le arunci.

Rep: Este adevarat ca i-ati dat domnului Adrian Nastase ceva de facut in partid?
MG: Eu cred ca este pentru noi o greseala sa nu apelezi la oameni cu foarte multa experienta pe subiecte de interes general pentru societate. Deci, Nastase este mai mult decat bine venit, el incepuse cand era inca in conducerea partidului un efort similar de gandire cu privire la revizuirea constitutiei. Este profesor de drept international, este un tip care a avut functii importante in statul roman..

Rep: Dar ce anume intentionati sa-i propuneti?
MG: Sa faca parte dintr-un grup de reflectie si de propuneri cu privire la reformarea sistemului politic romanesc si de revizuire a constitutiei Romaniei.

Rep: Sa conduca acest grup?
MG: Nu stiu daca sa-l conduca sau nu. Conducerea probabil ca va fi tot la conducerea nominala a partidului. Dar un om ca Nastase, indiferent de ce discutii sunt cu el sau despre el, este un tip care are o anumita utilitate. Nu arunci la gunoi un om cu atat de multa experienta. Este un proiect care sunt convins ca il va interesa.

Rep: Bun. Cu acest tip de argumente, domnule Geoana, vi s-ar putea reprosa, ca asa nu mai faceti reforma interna niciodata.

MG: De ce?

Rep: Pentru ca, vor spune adversarii Dvs., iata, Ion Iliescu e tot in partid, Viorel Hrebenciuc e tot in partid, Nastase e tot in partid. Prin urmare ce s-a schimbat in PSD in doi ani si jumatate de cand Mircea Geoana conduce partidul?

MG: Reforma unui partid se numara in cantitatea de fosti lideri pe care ii dai afara din partid? Inseamna ca discutam despre subiecte separate. Reforma unui partid se numeste reformarea modului de operare in interiorul partidului, si vreau sa va spun ca sunt extrem de mindru de faptul ca in acest moment in PSD, nu spun ca a inceput cu Geoana, dar spun ca s-a continuat cu Geoana, o democratizare si o descentralizare a deciziei in partid cum nici un alt partid din Romania nu o are.

Decat un partid ca al lui Basescu, in care sa-i cheme seara la ora 4 si sa le spuna, ba, de miine sunteti... nu mai sunteti zebre, sunteti girafe, prefer un partid condus pe stilul lui Geoana Mircea Geoana Rep: Dar s-au si amplificat tensiunile dintre grupari, grupuscule, aripi si aripioare.
MG:..pai asa este pretul, cand democratizezi ai si mai multa rezonanta. Decat un partid ca al lui Basescu, in care sa-i cheme seara la ora 4 si sa le spuna, ba, de miine sunteti... nu mai sunteti zebre, de miine sunteti girafe, decat un partid condus de stilul lui Basescu, prefer un partid condus pe stilul lui Geoana. Am si parti negative.

Rep: Care ar fi?
MG: Pai democratia inseamna ii permiti sa vorbeasca, ii lasi sa-si spuna opinia, uneori depaseste limita.

Rep: Si sa nu pateasca nimeni nimic.
MG: Si nu pateste, de multe ori, nimic. De ce? Pentru ca ne-am creat un mecanism democratic, in care am incercat sa evitam tentatiile de satrap politic, pe care unii lideri din Romania le-au avut, inclusiv in partidul nostru, de-a lungul timpului. Dati-mi voie sa va spun, ca vreau sa judecati PSD-ul si Dvs., si opinia publica, si electoratul si propriul partid, in clipa in care Geoana va spune: acestia sunt candidatii mei pentru primarii, acestia sunt candidatii mei pentru parlamentul Romaniei, speram in uninominal...

Rep: Vor mai fi Iliescu, Nastase, Hrebenciuc pe liste?
MG: Sper sa nu mai fie liste.

Rep: Dar daca vor fi, vor mai fi pe liste?
MG: Daca vor fi pe liste si isi au sprijin din partea organizatiei respective, da. In acest moment partidul, si partidul inseamna baza partidului, inseamna organizatiile judetene, inseamna militantii nostri, inseamna omul de baza, iti spune, dom’ne, i-am dat lui Geoana un mandat, lasati-l dom’ne pe Geoana sa-si faca treaba.

Rep: Dar spun asta? Iata ce spune Domnul Puscas.
MG: Ce spune dl.Puscas?

Rep: Ca evaluarile lui Mircea Geoana referitoare la rezultatele euroelegerilor sunt un indemn la superficialitate si mediocritate.

MG: Din punct de vedere al unor organizatii are dreptate Vasile Puscas. Dar in conditiile in care, repet, cu trei luni de zile inainte, am avut referendum. Cu o luna de zile inainte, am avut o motiune de cenzura care a avut, din pacate, ca imagine publica o actiune politica necesare, al carei rezultat a dat senzatia si realitatea unui partid social democrat in care liderii nu se inteleg.

Rep: Nici dupa acea motiune nu s-a intimplat nimic in partid desi o actiune importanta a fost sabotata din interiorul partidului.

MG: Si-n aceste conditi totusi PSD-ul face un scor relativ decent pentru aceasta etapa. Deci noi acuma am inchis un prim test. Asta e primul test pe care l-am facut, pana acuma au fost sondaje de opinie.
Sabotaj! Retrăiesc amintirile filmelor cu nazişti din copilărie.

Rep: Cum veti putea merge inainte catre alegerile locale si sa convingeti electoratul ca sunteti un partid unit, cand Vasile Puscas va critica, cand, iata, Ion Iliescu prin Octav Cozmanca si gruparea lui, de asemenea, va contesta. Cum veti putea merge inainte?
MG: In acest moment intreg partidul, intreg partidul, se mobilizeaza pentru cele mai importante alegeri din viata oricarui partid de pe planeta democratiei, care se numesc alegerile locale si municipale. In acest moment partidul intra in adevarata campanie, si cei care nu isi dau seama de chestiunea asta chiar au o dificultate, nu cu Geoana, ci cu partidul. Partidul in acest moment ne spune de o maniera categorica: bun, v-ati jucat cat v-ati jucat, l-ati ales pe Geoana de doua ori, l-ati mai contestat, dar in acest moment avem cu totii obligatia de a crea conditiile ca PSD-ul sa faca o performanta foarte buna la locale. Dar eu pot sa va asigur de un singur lucru: acum terminam decembrie, vedem cum este cu bugetul, din ianuarie intreg partidul, cu Geoana in frunte, si cu ceilalti, inclusiv cu Puscas si cu ceilalti, cu totii vom alerga ca sa facem un scor bun la locale. Iar la locale PSD-ul va demonstra adevarata sa forta. Si aici este o chestiune in care suntem, in continuare, partidul nr.1 din Romania, ca structura, ca primari, ca si consilieri locali, ca oameni gospodari in toata tara. Deci, da, a fost o perioada mai agitata la PSD, dar ultimul an conteaza.

Rep: Bun. Spuneti ca de-acum incolo batista pe tambal.
MG: Eu spun ca de-acum incolo toata lumea va fi chemata, sau obligata, sa traga in aceeasi directie.

Rep: Dar, sincer, ii mai vedeti pe cei de la Cluj, de pilda, care, in mod constant, v-au criticat, inclusiv domnul Dancu, dupa euroalegeri spunea ca ei au obtinut un scor bun la Cluj, in conditiile in care, citez, partidul a facut numai contrareforma in ultimul an de zile. Ii mai vedeti in PSD?
MG: Cum sa nu-i vad in PSD?
Excelent răspuns!

Rep: Pai par deja din alt partid. Un partid in opozitie cu Dvs.
MG: A, ca e un partid cu mai multe personalitati, ca lumea mai vorbeste uneori, cum sa spun... in contradictoriu. OK. Da’ mie sa-mi spuna cineva ca PSD-ul n-are in continuare nevoie de Ioan Rus de la Cluj, chiar daca a facut un scor prost la Cluj. Au facut un scor prost la Cluj.

Rep: Trebuie sa demisioneze pentru scorul asta foarte prost?
MG: Nu, nu. Este vice-presedinte al partidului. El a avut si o problema de sanatate doi ani de zile, asta nu o spune nimeni. A avut o boala care l-a tinut departe de munca politica si a fost cu un randament foarte scazut. Deci cum sa spui ca...

Rep: Dar ei spun ca randamentul scazut e pentru ca i-ati retras principalul candidat de acolo la euroalegeri, pe domnul Puscas.
MG: Dar ce il impiedica pe Vasile Puscas sa fie pe locul doi? Ii cadea motul?

Rep: Poate ca da.
MG: Poate ca nu. Vor in continuare sa fie in echipa noastra, sunt mai mult decat bineventi. Sunt niste oameni deosebiti. Am lucrat si am muncit impreuna cu ei. Dar avem cu totii aceeasi uniforma, Vrem, nu vrem suntem cu totii cu tricou de pesedisti pe noi.
Răspuns bun iarăşi!

Rep: Tot timpul mi s-au parut cei de la Cluj cu un picior afara din partid
MG: Nu, ei au avut o anumita viziune de reforma accelerata in partid, si din punctul asta de vedere au fost consecventi. In acelasi timp, nici nu poti sa spui ca ritmul de transformare al unui partid este cel pe care il simte...

Rep: Dar reforma accelerata vazuta de domul Dancu, de pilda, nu-l includea pe domnul Iliescu.
MG: Ei, aici este problema. Asa cum partidul pe care il viseaza domnul Iliescu nu-l include pe Vasile Dancu. Obligatia rabinului sef care se numeste presedintele partidului este sa-i tina pe toti intr-un oarecare echilirbru, pentru ca fiecare are ceva de contribuit, fiecare are un mesaj pentru o categorie de electorat, si chiar daca nu imi place, in mod necesar, unul sau altul, intr-un moment sau in celalalt, eu am obligatia de a tine echipa cat de cat omogena, am reusit partial, dar partidul a ramas intact. In momente de opozitie, in anii precedenti, partidul s-a spart.
Iarăşi un răspuns limpede... Domnule Mircea Geoană, se pare că v-aţi încălzit pe final.

Rep: Cu cine va vedeti, domnule Geoana guvernand? Cu viitorul partid de dreapta PDL, sau cu PNL?
MG: Obligatia noastra este sa castigam aceste alegeri, sa fim inaintea probabil adversarului principal, PDL-ul care tocmai s-a creat. In clipa in care suntem primul partid din Romania, in clipa respectiva, oricat de mult i-ar place sau nu i-ar place lui Traian Basescu acest rezultat, noi vom fi chemati sa formam viitorul guvern. In acel moment...

Rep: Dar Traian Basescu spune: eternul premier.Cat timp sunt eu presedinte, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministru.
MG: Si eu ii spun sa nu-si faca iluzii ca indiferent de scorul electoral, poate sa impuna o formula politica, cum a facut in 2004.

Rep: I-am spus asta si raspunsul a fost Constitutia....
MG: (n.r. pronunta ironic) ...Constitutia...
Basescu a reusit sa-i starneasca pe toti impotriva lui Mircea Geoana

Rep: ..imi permite sa numesc eu primul ministru.
MG. Asta este un drept pe care il da Constitutia. Dar formarea de majoritati nu le mai da constitutia, i-o da parlamentul. Si in acest moment, Traian Basescu a realizat o performanta remarcabila si vreau sa-i multumesc in mod public si oficial. A reusit sa-i starneasca pe toti impotriva lui. In acest moment, daca PSD-ul castiga alegerile, in clipa respectiva ce fac: ma duc si incerc sa-mi formez o majoritate, cu sau fara voia domnului Traian Basescu.

Rep: Cu cine va vedeti? Foarte pe scurt.
MG: In mod firesc, in mod firesc si va raspund foarte clar, in mod firesc ma indrept catre partide mai mici decat mine. Si ma duc...

Rep: Catre PNL?
MG: PNL este o optiune, UDMR este o optiune, alt partid care face peste 5% este o optiune pentru mine. In mod firesc incerc sa-mi construiesc in jurul meu fie o majoritate parlamentara, fie o majoritate de guvernare, impreuna cu cei care sunt mai micuti decat mine. In conditiile in care nu reusesc si nu reusesc, si in conditiile im care este un scor apropiat, intre PSD si partidul celalalt, de-abia atunci se ajunge la formula ultima care se numeste o mare coalitie, ca-n Germania, dar este ultima, ultima, ultima solutie. Sau alegeri anticipate. Daca nu se poate si nu se poate, dam anticipate inca o data si vreau sa va asigur ca aceasta va fi cu adevarat ingroparea lui Traian Basescu, la alegerile prezidentiale din 2009.
Un răspuns la limită... scopul unei coaliţii nu este să te asociezi cu cineva numai pentru că nu-ţi face probleme.

Rep: O intrebare de la un cititor Hotnews: de ce un partid atat de mare ca PSD-ul este de stanga, cand ar putea fi de dreapta? Liderii PSD sunt oameni cu venituri mari, cu case mari, cum reprezinta ei oamenii simpli cand toti sunt bogati? Si intrebarea precisa este: exista vreun om in conducerea PSD de conditie modesta?
MG: Raspunsul este da.

Rep: Cine?
MG: Sunt oameni, va spun la prima strigare, un Marian Sarbu, un Dan Mircea Popescu, sunt toti oameni care sunt lefegii, ca si mine. Suntem lefegii. Asta inseamna ca suntem saraci lipiti pamintului? Nu. Si nu cred ca modelul ala, sarac si cinstit, automat trebuie sa umbli in slapi ca sa fii social democrat, functioneaza in Romania. Esti putred de bogat, asta-i alta discutie. Ai furat, ai facut bani din politica, asta-i alta discutie. Eu stau ca sa fac politica ca asa am invatat ca este o chestiune, o functiune publica, daca reusesc s-o fac, o fac bine, niciodata n-am sa ma apuc de afaceri cat fac politica.
Încă o dată un răspuns bun. "Per asamblu" nota mea ar fi cam 7. Domnule Mircea Geoană, aveţi în continuare tendinţa de a pica în capcane uşoare... schimbaţi consilierul care vă dictează aceste reacţii. Dacă nu aveţi unul, ce aşteptaţi? PSD-ul este plin de sociologi şi politologi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Excelenta idee Bibliotecarule, asa sa faci in continuare ca sa fie clara pozitia ta.

Anonim spunea...

Daca o sa am ceva timp o sa citesc textul caci cred ca merita comentat in continuare.