sâmbătă, decembrie 29, 2007

Politic incorect



Bugetul este "un pic" reţinut.
La început Traian Băsescu a făcut ce trebuie, a promulgat Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe, a promulgat şi Bugetul Asigurărilor Sociale pe 2008, dar nu a promulgat Bugetul de Stat.


Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare permite Guvernului să emită ordonanţe pentru înfiinţarea serviciilor de îngrijire şi educaţie a copiilor în timpul zilei, pentru modificarea legii combaterii violenţei în familie, a legii privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber profesionist, artiştilor interpreţi sau executanţi.Se mai aşteaptă ca să avem nişte Ordonanţe ale Guvernului României în domenii ca: protejarea monumentelor istorice, modificarea legii privind publicitatea la produsele din tutun, modificarea legii programului naţional de schi în România, salarizarea personalului din sectorul sanitar, a personalului militar, majorări salariale ale personalului din sectorul bugetar pe 2008. Parlamentul a mai stabilit ca Executivul să stabilească ordonanţe şi în domeniul salarizării personalului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Cea de a doua lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu este Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2008.
Pe site-ul preşedinţiei s-a afişat următorul comunicat:
“Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul de promulgare a Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
În timpul discuţiilor avute astăzi, la Palatul Cotroceni, cu liderii centralelor sindicale, aceştia au ridicat o serie de obiecţii privind politica economică şi socială a guvernului, solicitând intervenţia preşedintelui României.
Preşedintele României va media între Guvern şi sindicate în cadrul unei întâlniri la Palatul Cotroceni în data de 7 ianuarie 2008, ora 11.00, întâlnire convenită şi cu primul ministru.”

Pe de altă parte, Legea bugetului de stat pe 2008 şi cea a Bugetului asigurărilor sociale au primit votul Parlamentului în şedinţa în plen din 20 decembrie. Ambele legi au fost trimise la promulgare în 22 decembrie. Iată că bugetul de stat este un pic amânat. Până când? Limita este de 20 de zile de la primirea acestuia. Deci 22, 23, 24… tic-tac… pică într-o miercuri.
Ora exactă a politicii din România se dă la mica înţelegere dintre puterile statului. Noi auzim strigătul cocoşului, vedem limbile cronografului, dar nu sesizăm mecanismele care fac totul să se mişte LIVE.

4 comentarii:

Anonim spunea...

La Multi Ani Bibliotecarule ! multumesc ptr. raspuns pe blogul meu.

Anonim spunea...

S-a fript cu o neconstitutionalitate cu consecinte dezastruase daca nu era observata si a observat-o chiar si el cu intarziere(il credita prea mult pe Parvulescu si echipa acestuia, ca si mine de altfel, si de aia s-a si suparat, exagerat la prima vedere...)asa ca acum sufla si-n iaurt, si probabil asteapta un aviz de constitutionalitate de la specialistii dsale; oricum mai are timp

Din nou La Multi Ani!
i.a.

pescarusul argintiu spunea...

Din nou peisajul sterp si inertial al politicului romanesc (inclusiv promulgarea legilor Bugetului de stat pe 2008 si cea a Bugetului asigurărilor) a fost curentat de o stire deosebit de trista care anunta stingerea din viata a unei mari si talentate actrite: Clody Bertola, la venerabila varsta de 94 de ani, in cursul noptii trecute.
Actriţa Clody Bertola, soţia regizorului Lucian Pintilie a interpretat roluri de neuitat atât pe scena Teatrului Bulandra în piese celebre ca "Elisabeta I", "Opera de trei parale", "Pescăruşul" sau "Un tramvai numit dorinţă", dar şi în filme de succes ca "Profetul, aurul şi ardelenii" sau "Felix şi Otilia". Fostul soţ al artistei, regizorul Liviu Ciulei, a spus că Bertola a fost "cea mai mare actriţă" cu care a lucrat vreodată.
Am convingerea ca talentul de neobosit scormonitor in tezaurul cultural romanesc al minunatului Bibliotecar ne va darui noi detalii interesante despre viata trepidanta a artistei si poate ne va oferi chiar un crampei de interpretare artistica.
Clody Bertola va fi intotdeauna in lumina amintirii inrourate, alaturi de alti titani al scenei romanesti.
In marea trecere spre nemurire, drum de lumina, marita Doamna !

Anonim spunea...

Imi pare rau ca trebuie sa anunt si eu un deces si anume al unui om deosebit, care a fost scriitorul Nelu Oancea, inmormantat azi la cimitirul Belu.