vineri, decembrie 28, 2007

Quisque est faber suae fortunae



(Fiecare este artizanul propriului destin)
O lege a atracţiei funcţiona în diferite cazuri, fie că vorbim de sarcini electrice, de fenomen magnetice, de magnetismul sexual... Există o lege a atracţiei şi în politică, aş numi-o legea parvenirii. Înscrie-te în partidul din care poţi trage mai multe foloase. Soarbe-i energia, foloseşte-te de relaţii, cheltuieşte-i banii, fă trafic de influenţă şi apoi urcă mai sus, la alt partid.
Spunea un cântec, “de-aceia vai, ce nu-şi dau seama, spre care rai mai mică-i vama”. Majoritate politicienilor ştiu exact drumul energie minime spre raiul alegerilor. De exemplu preşedintele PNG Vrancea, Constantin Buză, şi vicepreşedintele organizaţiei, Fevronia Stoica, s-au înscris, joi, în PNL, susţinând că împreună cu ei vor trece la PNL aproximativ 2.000 de membri ai PNG. Cine să stea însă să numere fiecare dintre membri PNG. Partidul nu este o turmă datoare liderului local, mai ales într-un partid ca PNG cu lider unic şi irevocabil. Peste Constantin Buză şi Fevronia Stoica nu prea se vede patina PNG-ului. Sunt membri care s-au înscris la începutul acestui an în PNG, după ce mai mulţi ani au fost membri ai PSD, pe listele căruia ambii au fost aleşi senatori. Pentru PNG a fost o soluţie de a avea reprezentate interesele în Parlament, pentru ei a fost o problemă de cine dă mai mult. Constantin Buză a deţinut… hai să evit cuvântul deţinut, are prea multe conotaţii negative. Constantin Buză a fost şi prefect al judeţului înainte de 2004, nu ştiu cine l-a susţinut în această poziţie. Pot spune că PNG-ul a “achiziţionat” bine acest personaj cunoscător al lucrurilor prin judeţ şi, probabil, cu oarecare relaţii.
Cine este “achizitorul” PNL pentru cele două personaje? Probabil preşedintele PNL Vrancea, nimeni altul decât Nini Săpunaru, care a confirmat că fostul prefect Constantin Buză şi Fevronia Stoica s-au înscris în PNL.
"Atât Buză cât şi Stoica s-au înscris în PNL. Astăzi am perfectat această înscriere, iar împreună cu domnul Buză mai vin şi 2.000 de membri ai PNG". Nini Săpunaru s-a arătat însă sceptic că domnul Constantin Buză va pune mâna pe funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei PNL, dar a precizat că Buză şi Stoica vor face parte din Biroul Permanent Judeţean al partidului.
Din partea PNG, o linişte lungă. Secretarul general al PNG Vrancea, Dorin Ciulină, a spălat informaţia de argumente. "Nu ştiam de această plecare şi nu pot face prea multe comentarii. Nu am avut nici o discuţie în contradictoriu cu domnul Buză".

Ştirea adevărată nu are legătură cu micul trafic de membrii la nivel de organizaţii teritoriale. Vorbim aici de un fenomen românesc: Traseismul politic. Politica nu mai înseamnă de foarte mult timp doctrină sau apărarea intereselor unei anumite clase. Partidele politice sunt diferenţiate mai întâi de lideri si apoi de procentul parlamentar şi puterea de la centru şi din teritoriu. Astfel PSD care practic a câştigat alegerile în 2004, este astăzi nu mai puternic ci absolut jumulit de membrii săi din teritoriu.
Să revin la exemplu luat mai sus. Buză şi Stoica au fost membrii ai PSD şi au trecut la PNG într-un moment în care sondajele anunţau intrarea partidului lui Becali în Parlament. Dacă acest lucru era posibil, desigur rolul lor era privilegiat şi s-ar fi putut strecura prin cei minim 6% obţinuţi după redistribuire. Ei au părăsit corabia lui Gigi Becali şi au trecut la PNL, după ce au constatat că PNG nu trece pragul electoral de 5 %.
Constantin Buză a fost membru PSD şi a deţinut funcţii importante, cum ar fi cele de senator şi prefect al judeţului Vrancea. Nemulţumit că nu i s-au dat pe tavă funcţii (ceea ce era de aşteptat, PSD fiind în opoziţie), Buză a părăsit PSD şi a trecut la PNG. Deşi foarte proaspăt în partid, în luna februarie 2007 a fost numit preşedinte al PNG Vrancea, de către secretarul general al PNG, Dorin Ciulină. Iată însă că vestea nu a fost tocmai plăcută pentru membrii care ţin în spate organizaţia de Vrancea. Obişnuiţi seismic, încă de la instalare Constantin Buză a cunoscut contestaţiilor membrilor PNG. Principalul reproş era cercetarea DNA. Cu toate acestea, Buză a rămas în funcţie, centrul trecând peste organizaţia locală, şi a promis că va face din PNG Vrancea o organizaţie puternică. Pate că organizaţia a fost puternică dar o fisură a făcut fâsss. Între timp a adus-o în PNG şi pe Fevronia Stoica, fost membru al PSD Vrancea şi senator în mandatul 2000-2004. Organizaţia PNG Vrancea sub conducerea lui Buză a fâsâit până la 4 procente la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie.
Buză a început să măture ograda PNG Vrancea de concurenţa periculoasă.
După fâsul electoral europarlamentar, Constantin Buză şi Fevronia Stoica se alătură unui alt fost deputat PSD, Cătălin Popescu, care s-a “orientat” direct la PNL. Cătălin Popescu este membru în Consiliul de Administraţie al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, între 6 şi 7 mii de angajaţi. De la drumuri nu putem vorbi că mai curge un bănuţ, curge de-a dreptul. “Se pare că” (mint ziariştii, mint şi eu) venitul lunar al domnului Cătălin Popescu este de aproximativ 400 milioane de lei vechi. Calitatea de membru în Consiliul de Administraţie a fost obţinută cu ajutorul aceluiaşi “naş”, domnul Nini Săpunaru, acelaşi care i-a momit şi pe ceilalţi doi foşti PSD-işti, foşti PNG-işti.

A observat cineva că prin “transferul de partid” nu se face şi un transfer de personalitate, sau măcar un transfer de poziţie. Pleci dintr-o poziţie de vârf, ajungi pe o poziţie de vârf, imediat inferior, dar tot în vârf. De aceea oligarhia se conservă, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă. În timp, pătura de potenţaţi începe să se înverzească albind de la mucigai.

Le-am scris cu unghia pe tencuială
Pe un părete de firidă goală,
Pe întuneric, în singurătate,
Cu puterile neajutate
Nici de taurul, nici de leul, nici de vulturul
Care au lucrat împrejurul
Lui Luca, lui Marcu şi lui Ioan.

Sunt stihuri fără an,
Stihuri de groapă,
De sete de apă
Şi de foame de scrum,
Stihurile de acum.

Când mi s-a tocit unghia îngerească
Am lăsat-o să crească
Şi nu mi-a crescut -
Sau nu o mai am cunoscut.

Era întuneric. Ploaia bătea departe, afară.
Şi mă durea mâna ca o ghiară
Neputincioasă să se strângă
Şi m-am silit să scriu cu unghiile de la mâna stângă.
(Flori de Mucigai - Tudor Arghezi)

Pe final, aş dori să vă prezint cum decurge o interpelare parlamentară pentru a prezenta un caz de incompatibilitate. Cel ce face acest demers, domnul Willian Gabriel Brânză, are parcă un nume predestinat, un fel de William Tell mioritic.


Răspunsul lui Vasile Blaga, pe atunci Ministru de Interne:

Niciun comentariu: