vineri, ianuarie 25, 2008

Adrian Vieriţa, noul ambasador al României la Washington

Marţi, 22 ianuarie a.c., noul ambasador al României la Washington, Adrian Vieriţa, şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui George W. Bush, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Albă.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Bush, conform uzanţelor protocolare, la sosirea în Statele Unite, ambasadorul României a evocat “deosebitul privilegiu de a putea contribui la prietenia în continuă creştere dintre România şi Statele Unite şi la consolidarea parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Pe perioada mandatului, îmi voi concentra eforturile spre promovarea unor relaţii politice şi de securitate mai puternice, spre îmbunătăţirea schimburilor economice bilaterale şi, nu în ultimul rând, spre întărirea legăturilor cu românii care trăiesc în Statele Unite.”
În cadrul întrevederii de prezentare a scrisorilor de acreditare, ambasadorul Adrian Vieriţa a relevat că România este un susţinător al viziunii preşedintelui Bush de promovare a libertăţii şi valorilor democratice de la Marea Baltică la Marea Neagră. Totodată, a evidenţiat nivelul ridicat atins de cooperarea bilaterală pe aspecte de interes în plan global şi regional: securitate energetică, neproliferare, combaterea terorismului şi a crimei organizate, etc.
Referindu-se la întâlnirea de vârf a NATO din aprilie a.c., ambasadorul român a exprimat convingerea că reuniunea va reprezenta un moment semnificativ pentru Alianţă, relevând, de asemenea, interesul cu care este aşteptată vizita la Bucureşti a preşedintelui american şi a Primei Doamne, cu prilejul acestui eveniment.
În mesajul de răspuns, preşedintele american a evocat vizita efectuată la Bucureşti în 2002, amintindu-şi cu plăcere de prezenţa sa în Piaţa Revoluţiei şi exprimând, la rândul său, interesul de a reveni în România, cu prilejul Summit-ului NATO. A mai fost exprimată speranţa continuării pe aceleaşi coordonate a relaţiei calde deja existente: “SUA şi România au multe ţeluri comune, iar Statele Unite nu au prieten şi partener mai bun decât România”.
Adrian Vieriţa a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite de către preşedintele României, Traian Băsescu, la 5 decembrie 2007.

Niciun comentariu: