vineri, ianuarie 25, 2008

De ce a murit Jaguarul?


COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 24 ianuarie 2008, Administraţia Grădina Zoologică a intrat în posesia Buletinului de Analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală cu privire la expertiza medico-legală solicitată în cazul decesului jaguarului care făcea parte din colecţia Grădinii Zoologice Bucureşti.

Conform acestuia, cauza morţii a fost stabilită ca fiind: şoc neurogenic – instalat ca urmare a suprasolicitării neurologice, a efectului stresant indus prin încercarea de prindere şi contenţie a jaguarului în condiţiile imposibilităţii realizării de la distanţă.
Aceşti factori stresori au acţionat pe cale neurotropă, determinând instalarea rapidă a hipoxiei cardiace şi cerebrale, fapt soldat cu coagularea intravasculară diseminată, staza pulmonară, hepato-renală, intestinală, staza în celelalte organe, astfel încât colapsul circulator a fost inevitabil.
Lipsa oricăror modificări anatomopatologice în regiunea cervicală – la nivelul pielii, ţesutului conjunctiv subcutanat, musculaturii, vaselor sangvine, coloanei vertebrale şi a măduvei rahidiene, exclud posibilitatea ştrangulării, sufocării şi producerii unei discontinuităţi mecanice a sistemului nervos central.

Examenele speciale de laborator întreprinse exclud existenţa unei intoxicaţii, precum şi a unor infecţii virale, bacteriene, parazitare, care ar fi putut cauza moartea jaguarului sau care ar putea periclita sănătatea celorlalte animale din acelaşi habitat.

ADMINISTRAŢIA GRĂDINA ZOOLOGICĂ

DIRECTOR Anca Oprea

Niciun comentariu: