luni, ianuarie 28, 2008

Legea arhivelor în dezbatere publică


Legea arhivelor în dezbatere publică


Arhivele Naţionale ale României (ANR) supun dezbaterii publice proiectul Legii arhivelor.
Având în vedere principiul transparenţei decizionale, precum şi interesul ANR pentru participarea activă a cetăţenilor în elaborarea actului normativ, Arhivele Naţionale ale României supun dezbaterii publice proiectul Legii arhivelor.
Textul legii poate fi consultat pe pagina de internet a ANR, www.arhivelenationale.ro, precum şi la sediul instituţiei, Bvd. Regina Elisabeta nr. 49. Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de email: secretariat.an@mira.gov.ro
Directorul General al ANR, Dorin Dobrincu: „Proiectul Legii arhivelor este unul modern şi în conformitate cu standardele europene.
Viitoarea lege pune accentul pe trei noţiuni fundamentale: acces liber la documente, transparenţă şi profesionalism. Importanţa acestei legi este vitală pentru reformarea instituţiei şi chiar pentru societatea românească în ansamblul ei.”

Directorul General al Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu, va vorbi miercuri, la Braşov, despre accesul la dosare şi reforma sistemului arhivistic


Miercuri, 30 ianuarie 2008, orele 12.00, în mansarda „Casei Baiulescu” a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov (Bd. Eroilor, nr. 33-35), va avea loc dezbaterea cu titlul „Rolul şi locul arhivelor în societatea românească”, în prezenţa directorului general al Arhivelor Naţionale ale României (ANR), dl. Dorin Dobrincu.
Dezbaterea, organizată de Arhivele Naţionale în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” şi Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania”, îşi propune să abordeze teme precum accesul la dosare, rolul instituţiei arhivelor, reformarea ANR, elaborarea noii legi a arhivelor, prelucrarea arhivistică a documentelor istorice româneşti, măsurile pentru modernizarea arhivelor din România, informatizarea şi digitalizarea fondurilor de arhivă, prezenţa Arhivelor Naţionale în spaţiul public.
Directorul General al ANR, Dorin Dobrincu: „După Iaşi şi Cluj, ne-am oprit la Braşov pentru că am toată convingerea că acest centru trebuie să devină unul important inclusiv din punct de vedere arhvistic.
Arhivele Naţionale se află în plin proces de reformă instituţională. Transparenţa şi profesionalismul trebuie să fie literă de lege în această instituţie. Altfel, am acţiona ca în trecut, fără viziune, fără interes şi mai ales fără deschidere.”
Dezbaterea de la Braşov este a treia acţiune de acest fel dintr-o serie organizată de Arhivele Naţionale, care îşi propune să aducă în atenţa opiniei publice din România problemele cu care se confruntă ANR şi dificultăţile întâmpinate în modernizarea instituţiei. Prima dezbatere a avut loc în luna noiembrie 2007, la Iaşi, iar a doua, în decembrie, la Cluj-Napoca.

Probabil că acest proiect va provoca o dezbatere interesantă în parlament. Proiectul de lege poate fi descărcat aici: Proiectul Legii Arhivelor
Iată câteva repere din legea arhivelor. Noua lege permite accesul liber la zona documentelor oficiale ale Partidului Comunist Român, încă de la înfiinţarea sa. Versiunea actuală a legii nu permite la acest tip de documente decât după 30 de ani.
Pentru cei care studiază comunismul este destul de important accesul liber la arhiva PCR pe perioada cuprinsă între 1921 şi 1989 precum şi al arhiva statului comunist dintre 1945 şi 1989. Celelalte documente cuprinse în arhivele publice au un termen de graţie de 25 de ani de la realizarea lor, desigur, dacă "proprietarul acestora sau, după caz, legea nu stabileşte altfel".
Documentele care vizează viaţa privată va avea o viaţă ascunsă de 75 de ani, "dacă "proprietarul acestora sau, după caz, legea nu stabileşte altfel".
Marea hibă găsită actualului proiect de lege este că nu garantează proprietatea privată asupra arhivelor, dar şi pentru că nu asigură accesul liber la documente şi nici protecţia informaţiilor clasificate.
Noua lege propune un CNA (neinsiprat ales, spun eu), adică un Consiliului Naţional al Arhivelor. Scopul acestuia ar fi evitarea unui monopol instituţional şi elaborarea unui model coerent pe plan naţional.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sa vedem daca n-o blocheaza jigodia activist-securista.