joi, ianuarie 17, 2008

Ultima şansă pentru uninominal


S-a dezbătut varianta uninominalului, o variantă a ajuns şi pe la Curtea Constituţională. Tot mai puţină lume cred că va vota uninominal la alegerile pentru parlament din acest an, oricare ar fi forma acelui uninominal. Cu o ultimă zbatere parlamentară, cineva în parlament consideră că domnii senatori şi deputaţi îşi vor sacrifica o parte din concediu pentru a se întruni extraordinar. Data considerată potrivită de către Conducerea Parlamentului pentru reexaminarea Legii votului uninominal este de: 28 ianuarie.
Conform legii, este nevoie de reunirea celor două camere ale parlamentului pentru a stabili procedurile necesare reexaminării Legii electorale în varianta asumată de guvern în anul 2007. Reamintesc că, la cererea preşedintelui, Curtea Constituţională a înaintat o listă de prevederi neconstituţionale ale acestei legi.
Comunicatul Camerei Deputaţilor remis agenţiei MEDIAFAX spune:
"În urma consultării preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu, s-a decis convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, în data de 28 ianuarie 2008, ora 13.00, pentru stabilirea procedurilor legislative în vederea reexaminării proiectului de Lege pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale nr. 1177 din 12.12.2007".
De asemenea şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, miercuri, că Parlamentul s-ar putea reuni în sesiune extraordinară pe tema votului uninominal, în ultima săptămână de vacanţă parlamentară, în condiţiile în care Comisia de cod electoral va redacta în timp util raportul.
"Vom avea o dezbatere şi un vot în Camerele reunite pe legea votului uninominal imediat ce vom avea raportul. După ce m-am consultat cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, am convocat Comisia de cod electoral, am sesizat-o cu decizia Curţii Constituţionale şi aşteptăm cât de repede raportul prin care se va propune modificarea celor două sau trei articole care au fost declarate neconstituţionale".
Liderii PSD, PDL şi PC s-au exprimat public în favoarea convocării unei sesiune extraordinare a Parlamentului la finalul lunii ianuarie, pentru dezbaterea legii votului uninominal. Preşedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor a anunţat, joi, că Uniunea va susţine convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului privind reforma sistemului electoral, chiar dacă decizia Curţii Constituţionale privind Legea votului uninominal nu a apărut încă în Monitorul Oficial.
Parlamentul are obligaţia ca să reexamineze legea în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Dacă, pentru că este un mare dacă, parlamentul va întruni condiţiile de vot în data de 28 Ianuarie, probabil că se va respecta termenul de 45 de zile şi se vor vota modificările, dar nu mi-aş face mari iluzii că votul uninominal va deveni şi operaţional în timp util.

Mai am o întrebare pentru onoratul Parlament al României. Trecerea prin neatacare a legii emise de guvern presupune faptul că Parlamentul a citit legea şi că toţi parlamentari cred că nu este nimic de modificat la ea. Într-adevăr, este inutil să treci prin parlament o lege pentru care nimeni nu are nici un amendament. Totuşi vorbim de o lege importantă a României şi, după câte să vede, are şi nişte hibe neconforme cu Constituţia. Dacă preşedintele Traian Băsescu nu ar fi trimis această lege către Curtea Constituţională, ce s-ar fi întâmplat? Desigur legea ajunge “pe piaţa de drept” cu acele amendamente care încălcau Constituţia României. Şi atunci? Ar fi produs ori nedreptăţi în sânul justiţiei, fie ar fi produs o serie de acte nule. Ce ar fi fost dacă s-ar fi organizat alegerile după noua lege şi brusc s-ar fi dovedit anticonstituţională. Văd că nimeni nu observă cu îngrijorare un astfel de pericol. Încep să cred că legile în România se dau la normă, după cum dădeam şi noi temele prin clasa a V-a… ca sa iasă la număr. Poate că cineva ar trebui să răspundă pentru legile proaste care trec prin parlament cu repeziciunea intereselor ascunse.

Căutând prin site-urile parlamentare am dat de o ştire ce nu-mi sărise până acum în ochi: Senatul României anunţă, cu profundă tristeţe, dispariţia fulgerătoare, la numai 52 de ani, a senatorului Valentin Dinescu, distinsă personalitate a vieţii parlamentare româneşti. De-a lungul a aproape două mandate de senator, Valentin Dinescu a desfăşurat, cu energie şi devotament, o activitate legislativă intensă în cadrul Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Silvicultură şi al Comisiei Economice, Industrii şi Servicii, al cărei preşedinte a devenit în anul 2007. A iniţiat şi promovat, alături de alţi colegi parlamentari, un număr semnificativ de propuneri legislative, în domenii diferite de reglementare, s-a implicat constant în dezbaterea politică prin numeroase declaraţii politice, întrebări şi interpelări adresate Guvernului. De formaţie jurist, Valentin Dinescu şi-a dedicat întreaga activitate parlamentară înnoirii sistemului legislativ românesc. Senatul României pierde, prin dispariţia sa prematură, o voce distinctă.
Dumnezeu să-l odihnească !

Senatorul PRM Valentin Dinescu, 52 de ani, a murit 12 Ianuarie, dimineaţa, la Borşa (judeţul Maramureş). Cauza probabila a decesului a fost un stop cardiac. El a fost adus la Spitalul Borşa în jurul orei 6:00, fără semne vitale. Manevrele de resuscitare nu au reuşit. Valentin Dinescu era căsătorit şi avea un copil. Dl. Dinescu a fost ales la circumscripţia Timiş, pe listele Partidului România Mare, fiind la al doilea mandat de senator.

Niciun comentariu: