luni, ianuarie 21, 2008

Unum castigabis, centum emendabis


(Dacă reprimi o greşeală, corectezi o sută)
Iată, deja se văd roadele primei greşeli majore a Patriarhului Daniel.
Trăim de atâta timp în bună înţelegere cu Biserica Ortodoxă Rusă iată că Patriarhul a reuşit să facă în scurt timp un scandal. Oare domnia sa Patriarhul, şeful raţiunii religiei iubirii, nu ar trebui să fie, în primul rând, diplomat şi păstrător al înţelegerii?
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române îşi păstrează poziţia cu privire la eparhiile din Basarabia."Este normal ca dialogul să fie calea de înţelegere între fraţi", a mai purtătorul de cuvânt al BOR, Pr. Stoica.
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksei al-II-lea, a criticat decizia Bisericii Ortodoxe România. Domnia sa consideră inadecvat această idee de "a crea" eparhii pe teritoriul canonic al unei biserici autocefale. Patriarhul Moscovei a făcut aceste declaraţii după întrevederea avută la Moscova cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.
"Însă noi vom continua şi pe viitor dialogul cu Patriarhia Română, pentru a găsi o soluţie acestei probleme", a concluzionat Aleksei al II-lea.
Un Comunicat al Patriarhiei Ruse anunţă că Vladimir Voronin a devenit laureat al premiului Fundaţiei internaţionale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe pentru anul 2007. "Ceea ce am făcut toţi aceşti ani şi continuăm să facem în numele renaşterii Bisericii Ortodoxe, în numele consolidării şi dezvoltării spiritualităţii cetăţenilor ţării reprezintă un factor nestrămutat al întăririi stabilităţii în societate, al dezvoltării societăţii în ansamblu. Unitatea poporului şi bisericii determină pacea şi înţelegerea reciprocă ce domină astăzi în societatea noastră", a declarat Vladimir Voronin.
În Republica Moldova activează două mitropolii – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, şi Mitropolia Basarabiei, reactivată de Biserica Ortodoxă Română în 1992, dar înregistrată de autorităţile moldovene abia în 2001, după câştigarea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.Lumea ar putea să se întrebe de ce nu pot convieţui cele două biserici surori. Există un singur răspuns, se împart banii. Poate că cei doi patriarhi ar trebui să se gândească şi la învăţăturile Mântuitorului înainte de a declanşa astfel de conflicte.

Niciun comentariu: