vineri, februarie 29, 2008

Aflăm de la Direcţia Naţională Anticorupţie


În legătură cu ştirea difuzată de Agenţia de presă NewsIn, în cursul dimineţii de 28 februarie 2008, privind instituirea de către procurorii anticorupţie a sechestrului asigurător asupra averii lui Radu Mazăre, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarea precizare:
Informaţiile potrivit cărora procedura de aplicare a sechestrului asigurător s-ar fi derulat în cursul nopţii de 27/28 februarie a.c., la acţiune fiind mobilizaţi toţi poliţiştii Secţiei a II-a din cadrul DNA, sunt eronate.
În conformitate cu reglementările Codului de procedură penală, aceste măsuri nu se efectuează în cursul nopţii, iar participarea întregului efectiv de ofiţeri de poliţie judiciară la această acţiune nu poate fi dispusă, deoarece ar putea periclita celelalte activităţi ale Secţiei II-a.
În ceea ce priveşte comunicarea actelor procedurale dispuse de procurori pe parcursul urmăririi penale, acestea se înscriu în sfera informaţiilor exceptate de la liberul acces la informaţiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

În legătură cu articolul publicat de ziarul Gardianul, sub titlul „Părintele aviarei trimis în judecată”, în ziua de 29 februarie 2008, Biroul pentru Relaţii Publice este abilitat să facă următoarea precizare:
Principala informaţie conţinută în articol şi anume că Ştefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnosticare şi Sănătate Animală a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, urmând să fie judecat pentru un prejudiciu de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi adus instituţiei pe care o conduce, este falsă.
Precizăm că, în acord cu practica de comunicare a DNA, al cărei scop îl reprezintă informarea permanentă a opiniei publice asupra rezultatelor activităţilor desfăşurate de instituţie, cu respectarea prevederilor legale privind confidenţialitatea anchetei şi prezumţia de nevinovăţie, în momentul trimiterii în judecată a unui dosar instrumentat de procurorii instituţiei, Biroul de Informare şi Relaţii Publice emite, din oficiu, un comunicat de presă. Aceste comunicate conţin o sinteză a rechizitoriilor cu care instanţa de judecată este sesizată.
Cu privire la cauza prezentată de ziarul sus menţionat, DNA nu a emis niciun comunicat de presă. Înainte de publicarea articolului de presă, regulile deontologiei jurnalistice impuneau o minimă verificare a veridicităţii informaţiilor transmise.
Pentru corecta informare a opiniei publice menţionăm că Ştefan Nicolae are calitatea de învinuit într-un dosar aflat pe rolul DNA. Acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu o presupusă achiziţionare nelegală a unor produse biologice destinate prevenirii răspândirii unor boli la animale.
În considerarea aspectelor legate de prezumţia de nevinovăţie, facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

3 comentarii:

Radu2000 spunea...

Eu unu aştept şi lucruri concrete de la DNA.Cu alte cuvinte aştept dosare făcute profesionist cu dovezi clare ce nu pot fi uşor înlăturate în justiţie, fară greşeli de procedură care să se soldeze cu condamnarea celor corupţi, a "marilor corupţi" ai perioadei de privatizare.

Bibliotecaru spunea...

Cu toţi aşteptăm, cred că şi cei anchetaţi se aşteaptă la profesionalism. Până la urmă nu putem face altceva decât să aşteptăm. Din păcate, se pare (impresia mea) că cei mai buni jurişti sunt cei ai apărării şi nu cei ai acuzării, iar judecătorii... După cum spuneam, aşteptăm cu toţii.

Anonim spunea...

Da poate ai dreptate, să ne resemnăm şi să aşteptăm noi alegeri, noi oportunităţi, poate că alţi guvernanţi vor lua taurul de coarne şi vor rezolva şi problema justiţiei.
Este judecata celor care aşteaptă ca reformarea sistemului să se facă de la vârf, însă istoria ne învaţă altceva, democratizarea se face de la bază.
Numai presiunile exercitate de baza societăţii pot determina guvernanţii să îşi ţină făgăduielile din campania electorală.
Nu prin osanale aduse clasei politice, indiferent de orientare politică, se întăreşte o democraţie ci printr-o permanentă critică lucidă, fără patimă dar cu argumente solide.
Societatea civilă este prima responsabilă pentru a acţiona în această direcţie.