joi, februarie 28, 2008

Dosarul "Flota" s-a scufundat, a venit apa şi l-a luat


Ion MARIN: Frontal - Dosarul "Flota", scufundat în Marea Corupţie
În dosarul "Flota", procurorii DNA au dat soluţia de scoatere de sub urmărire penală, neexistând prejudiciu! Este adevărat, nu mai există nici flotă. Cea pe care PNA, acelaşi DNA cu altă pălărie şi un alt... Amărie (pe atunci procuror general), o evaluase la nu mai puţin de 275 de milioane de euro!
Nemaiexistând prejudiciu, evident că nu mai sunt nici vinovaţi. Deşi, iniţial, în dosarul "Flota" era vorba de 136 de persoane, dintre care 80 au fost deferite justiţiei încă din 2004. Preşedintele României a fost şi a rămas principalul actant al acestui dosar rocambolesc, poate unic în analele justiţiei, şi nu doar de la noi. Bucurându-se de imunitate, deocamdată, Traian Băsescu a rămas şi singurul cu dosarul nesoluţionat, dar nu încape îndoială că şi în cazul său soluţia va fi de scoatere de sub urmărire penală, câtă vreme nu există dram de prejudiciu!
Despre dosarul Flota, ce înseamnă, de fapt, dispariţia în neant a sute de vase, ce constituiau, se spune, cea de-a patra flotă comercială din lume, s-au scris mii de articole şi anchete de presă şi, bineînţeles, s-au făcut sute de anchete judiciare şi administrative. S-au publicat şi nenumărate rapoarte, celebre fiind cele ale corpului de control al primului-ministru din anii ’90, prin care s-a şi ajuns la mega-procesul înmormântat astăzi. Un singur lucru nu s-a făcut: un proces-verbal din care să se înţeleagă simplu ce am avut şi ce am pierdut.
Sutele de nave n-au fost niciodată strict individualizate ca valoare, tonaj şi nici ca număr, pentru că formele de prăduire au fost diverse, iar autorii dintre cei mai sus-puşi, cei mai mulţi deveniţi multimiliardari.
Cazul "Flota" nu este însă decât una dintre vestitele panamale, poate totuşi cea mai sfidătoare, prin care s-a devalizat o ţară în beneficiul unei mâini de potentaţi ce au parvenit astăzi la condiţia de conducători ai ei. Evident că mijloacele lor de management politic rămân cele care i-au consacrat şi ca "afacerişti". Prin urmare, nu este nimic de aşteptat nici de la "democraţia" ce are la originea ei un asemenea păcat originar. Sau capital.

Niciun comentariu: