marți, februarie 26, 2008

Penitenciarul Vaslui


O coresondenţă sosită din Bârlad face dezvăluiri-şoc despre ceea ce se întâmplă la Penitenciarul Vaslui.
"Ape tulburi la penitenciarul din Vaslui
Conducerea instituţiei reclamata de deţinuţi la comisia de petiţii a Camerei Deputaţilor.
Deputatul Nati Meir a făcut o vizită în această instituţie în ziua de 17 februarie 2008. Presa anunţată în prealabil de deputatul independent Nati Meir a fost ţinută în frig la poartă pentru că directorul penitenciarului a declarat sfidător că nu sunt lucruri deosebite demne de aflat de cei de la presă. Acuzaţii destul de grave la adresa unor membri din conducerea unităţii au fost negate cu seninătate de aceştia. Aceşti şmecheraşi de provincie i-au râs în nas deputatului Nati Meir crezându-se la adăpost de orice acuzaţie. Imediat după vizita deputatului conducerea penitenciarului din Vaslui, adică directorul Costica Poinescu şi directorul adjunct Romica Pintilescu, principalii acuzaţi, au început să facă presiuni asupra unor cadre din penitenciar acuzând că nu deţinuţii au făcut această petiţie ci "nişte" cadre.

Am ajuns în posesia unor informaţii care pun sub semnul întrebării sinceritatea celor din conducerea penitenciarului Vaslui care declară cu aroganţă că sunt cinstiţi şi chiar merituoşi. Privit de la distanţă pare mai degrabă un cuibuşor de mafioţi de provincie care în obrăznicia şi inconştienţa lor îşi permit să sfideze un parlamentar român precum şi legile ţării. Lipsa de reacţie a celor care ar trebui să facă ordine sau măcar să lămurească lucrurile şi să constate dacă aceste acuzaţii sunt sau nu sunt adevărate îi face pe oameni să se adreseze cu teamă dar cu speranţa presei din România, iar pe noi ne face să ne întrebăm dacă nu cumva şefii celor acuzaţi sunt mână în mână cu ei .
Iată mai jos unele acuzaţii care ar putea să fie verificate de organele competente pentru că Ministerul Justiţiei şi Administraţia Penitenciarelor nu se obosesc să se sesizeze de dragul de a lasă impresia că în curtea lor totul este bine şi frumos.

l - În ziua de 29 noiembrie 2007, în jurul orelor 11.00, subofiţerul Gheteu Daniel care lucrează la sectorul agrozootehnic a plecat însoţit de deţinutul Ciolan Costica cu tractorul în gradina directorului adjunct Pintilescu Romica să are terenul acestuia. Se subliniază faptul că şefa sectorului agrozootehnic de la penitenciaru Vaslui este soţia directorului adjunct Pintilescu Romica şi au vila în imediata apropiere a penitenciarului. În timp ce ara terenul directorului adjunct deţinutul Ciolan Costica şi-a prins mâna în angrenajul de la tractor şi s-a rănit destul de tare. Subofiţerul aflat cu el a trimis deţinutul la infirmeria unităţii dar nu pe intrarea principală ci prin spatele penitenciarului, chiar prin sectorul zootehnic, pentru a nu fi văzut de cadre sau de alţi deţinuţi. Deţinutul s-a deplasat la infirmeria penitenciarului şi acolo doctorul de serviciu 1-a pansat dar văzând probabil că rana era destul de gravă a trimis deţinutul la un spital din zonă. De la spital deţinutul a primit aproximativ două săptămâni de concediu medical dar din partea medicului penitenciarului acesta a primit doar două-trei zile de concediu medical pentru că altfel ar fi trebuit să se înregistreze cu accident de muncă. Ca să se acopere acest incident atât medicul penitenciarului cât şi ofiţerul care răspunde cu accidentele de muncă au mers mână în mână cu şefii penitenciarului pentru a ieşi basma curată. Despre acest accident unul dintre deţinuţi intitulat Pădure Vasile a făcut o reclamaţie la Administraţia Penitenciarelor dar cei de acolo au constatat prin telefon că totul este legal. Deţinutul accidentat a fost "convins" de director şi de adjunctul acestuia să declare că accidentul s-a petrecut de fapt în sectorul agrozootehnic şi nu în gradina lui Pintilescu însă era deja prea târziu pentru că se aflase deja în tot penitenciarul. I s-a promis că după ce trec "valurile" va fi scos din nou la sectorul agrozootehnic sau în alt loc unde să beneficieze de câştig în zile şi bani.
2 - În luna august a anului 2007 o anume Maftei Cristina, rudă cu directorul adjunct Pintiliescu Romica a primit o adeverinţă oficială din care reiese că a făcut practică la penitenciarul Vaslui timp de o lună, chiar la sectorul agrozootehnic condus de soţia aceluiaşi Pintilescu Romica, când în realitate această studentă se pare că nu a intrat în penitenciar decât de două ori, mai exact în zilele de 27 şi 29 august 2007. Adeverinţa la care ne referim se pare că are seria M2 13126 (sau 13120) din 30 august 2007.
3 - În anul 2007 a fost cazat la penitenciarul Vaslui un deţinut pe nume Florescu Marcel, om de afaceri important în acea zonă. Deşi nu avea nicio problemă medicală acesta a fost cazat la infirmeria penitenciarului pentru a beneficia de un tratament preferenţial.
4 - Ceva asemănător a avut loc şi în anul 2005 când un om din lumea interlopă din Vaslui intitulat Ciumala Nicolae a fost arestat în penitenciar şi în scurt timp numit să lucreze la bucătăria deţinuţilor cu toate că nu avea dreptul conform legilor şi nici calificarea necesară.
5 - O altă acuzaţie la adresa celor din conducerea unităţii este că prin sectorul agrozootehnic condus de soţia directorului adjunct Pintilescu Romica, în ultimii trei ani s-a cumpărat fân şi lucernă pentru animale de la o persoană fizică din judeţul Suceava cu 4.000 de lei kilogramul în timp ce în zona Vaslui şi Iaşi acestea costau numai 2.000 lei kilogramul. Ne întrebam de unde atâta generozitate la penitenciarul vasluian.
6 - În cursul anilor 2006 şi 2007 acelaşi sector agrozootehnic a achiziţionat porumb pentru hrana animalelor de la o persoană fizică intitulată Tigva Dumitru. Nu se ştie care au fost criteriile de achiziţionare dar surse din interiorul penitenciarului spun că banii au fost achitaţi persoanei fizice dar în contul penitenciarului nu a intrat niciun gram de porumb de la acea persoană.
7 - În ziua de 28 august 2007 directorul adjunct Pintilescu Romica s-a deplasat în interes personal la Bucureşti, se pare pentru a participa la meciul de fotbal Dinamo/Lazio însă a beneficiat de decontarea transportului luând de la penitenciar ordin de deplasare.
8 - În ziua de 19 octombrie 2006 şase cadre din unitate s-au deplasat tot la Bucureşti în interes personal dar, la fel ca directorul adjunct Pintilescu, au beneficiat de decontare din contul penitenciarului primind ordine de deplasare.
9 - Oamenii sesizează faptul că cei din fruntea penitenciarului numesc oameni în posturi călduţe în funcţie de preferinţe. Un subofiţer intitulat Salcianu Constantin, în anul 2006 a obţinut la sfârşit de an o apreciere mai puţin satisfacatoare (Bun) şi cu toate astea a fost recompensat de protectorii săi cu un salariu de merit în dauna altor cadre care muncesc în contact cu cei mai periculoşi deţinuţi şi în condiţii mizerabile dar care nu sunt pe placul conducerii. Un alt exemplu se pare că este cel al unui ofiţer intitulat Ponea Vasile care în anul 2006 a obţinut la sfârşit de an o apreciere mai puţin satisfacatoare (Bun) pentru că a fost sancţionat pe linie disciplinară şi cu toate astea a fost recompensat de protectorii săi cu un salariu de merit.
10 - Acelaşi domn Pintilescu Romica, directorul adjunct al penitenciarului, a luat abuziv din curtea unităţii patru tuburi de beton cu lungimea de 4 metri şi cu diametru de un metru şi le-a dus în curtea vilei de lângă penitenciar, pentru a se proteja de inundaţii. În curtea vilei sale se mai pot găsi traverse de beton de la căile ferate pentru care, se spune, nu are niciun
act doveditor".

Ce spune Nati Meir:
"C A T R E ,
MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE
CASATIE SI JUSTITIE

Procurorului General doamnei
LAURA CODRUTA KOVESI

In ziua de 14.02 2008 am primit o scrisoare adresata de un grup de detinuti de la Penticenciarul Vaslui, in care se mentioneaza mai multe fapte in care sunt implicate directorul, subinspectorul sef Poinescu Costel si directorul adjunct Pintilescu Romica.
In cursul zilei de 17.02.2008 m-am deplasat la Penitenciarul Vaslui si am vorbit cu mai multi detinuti printre care Ciolan Constantin , Apetrei Constantin, Calciu Cornel, Avadanei, Cristinel, Bordeianu ,Aurel Varlan Mihai si altii. Acestia au evitat sa vorbeasca deschis despre cele mentionate in reclamatie.
Pe parcursul mandatului meu de deputat am fost in peste 30 penitenciare si pot sa precizez ca am reusit intr-o anumita masura sa inteleg mentalitatea si sa interpretez comportamentul unei persoane aflate in stare de detentie.
Am simtit din discutiile cu toti detinutii cu care am luat legatura ca adevarata stare de lucruri este alta fata de cea pe care o prezinta conducerea acestei unitati.
Mentionez ca o parte din cele aratate in scrisoare au fost semnalate in urma cu trei luni de un reporter al cotidianului “Obiectiv-editia de Vaslui”
Ca urmare a acestui fapt va rog sa intreprindeti masurile necesare pentru a verifica cele semnalate in reclamatie.
In aceste conditii va inaintez scrisoare insotita de raportul nr. din 19.02.2008 inaintat domnului presedintelui Comisiei pentru drepturile omului culte si problemele minoritatilor nationale Nicolae Paun si articolele care au aparut in presa pe aceasta tema.
Cu stima ,
DEPUTAT
NATI MEIR "

Pentru conformitate, ofer şi o mică pagină de internet care vă oferă posibilitatea de contact cu Penitenciarul mai sus amintit: http://www.anp-just.ro/unitati/vaslui.htm

Niciun comentariu: