miercuri, februarie 27, 2008

Piaţa Internă


Şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului României, la care au participat Ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu precum şi reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a avut loc astăzi.
Aspectele discutate au fost: eliminarea deficienţelor consemnate în Raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar, pe baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare; mandatele delegaţiei României la Consiliul JAI din 28-29 februarie; evaluarea îndeplinirii Planului de Acţiune Schengen.
La această reuniune, deputatul Vasile Puşcaş, Secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului României a insistat pe necesitatea eliminării cât mai rapide a neajunsurilor semnalate în monitorizările Comisiei Europene, arătând că în cel de-al doilea an după aderarea României la UE, cetăţenii români merită un stat de drept, cu o justiţie independentă şi credibilă.
„Cetăţenii României au dreptul să beneficieze de avantajele libertăţilor Pieţei Interne, precum şi de avantajele oferite de potenţialul românesc în ceea ce priveşte investiţiile străine. Dar, pentru ca toate acestea să se concretizeze, este necesar ca performanţele româneşti în materie de sistem judiciar să facă posibilă încetarea procesului de verificare şi monitorizare a justiţiei şi combaterii corupţiei.
Aşteptăm ca în 2008, deşi este an electoral, Guvernul României să îndeplinească angajamentele asumate faţă de cetăţenii români şi de UE iar viitorul raport al Comisiei Europene să propună ieşirea ţării noastre de sub incidenţa amintitului mecanism de verificare, statuând calitatea de membru deplin de facto al UE.”
Ministrul Teodor Meleşcanu a spus că un asemenea obiectiv este dispus să şi-l asume, solicitând inclusiv sprijinul Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României şi a instituţilor implicate în procesul de reformă a sistemului judiciar.

Niciun comentariu: