joi, februarie 28, 2008

Predau contracte îngrăşate! Parandărat minim.


Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au încredinţat recent din nou, fără licitaţie, contracte grase firmei Centrul pentru servicii de radiocomunicaţii srl (CSR). Firma a devenit cunoscută la sfârşitul anului trecut, când ziarul Evenimentul Zilei a dezvăluit că Bogdan Chireac, pe atunci senior editor la Gândul, făcea afaceri extrem de bănoase cu statul. Centrul pentru servicii de radiocomunicaţii, care distribuie în România echipamente de radiocomunicaţii digitale TETRA, produse de grupul american Motorola, a încheiat în ultimii ani cu instituţii ale statului contracte de peste 26 de milioane de euro.
Dezvaluirea l-a determinat pe cunoscutul comentator de politica externa sa paraseasca echipa redactionala de la Gandul, acuzand in scrisoare de demisie „o grava confuzie a valorilor economiei de piata, dublata de o campanie furibunda de decredibilizare a presei”. Tot atunci, Evenimentul Zilei a mai dezvaluit ca Bogdan Chireac scria articole impotriva concurentilor firmei in care detinea o treime din actiuni. Acest scandal se pare ca nu a avut ecou in randul autoritatilor.
La inceputul acestui an, Centrul pentru servicii de radiocomunicatii primeste alte doua contracte, prin procedura negociere fara anunt de participare, din partea unor institutii ale statului. Primul contract este cel cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care plateste 1.217.458 RON (fara TVA) pentru achizitionarea de radiotelefoane portabile Motorola MTH 800. Al doilea contract a fost incredintat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care a cumparat 15 bucati de repetitori indoor in banda 380-400 MHZ, pentru suma de 1.159.577 RON.
Afacerile Centrului pentru servicii de radiocomunicatii au explodat din primavara lui 2005, dupa ce jurnalistul Bogdan Chirieac a preluat o treime din capitalul social al companiei. In 2005, firma a raportat un profit de 6,6 milioane RON la o cifra de afaceri de 25 milioane de RON. In anul urmator, profitul si cifra de afaceri se tripleaza: 20 milioane de RON si respectiv 78 de milioane de RON. Intre timp, dupa declansarea scandalului, Bogdan Chireac a cedat actiunile mamei sale, astfel ca actionarii Centrului pentru servicii de radiocomunicatii sunt in prezent doua femei ce au impreuna aproape 150 de ani: Doina Chireac si Elvira Gheorghiu.
Grav este faptul ca desi presa a tras semnalul de alarma dezvaluind practica paguboasa a incheierii de contracte fara licitatie, autoritatile statului nu au reactionat, preferind, in loc sa negocieze direct cu producatorii unor astfel de echipamente, sa plateasca comisioane suplimentare ce ingrasa conturile unor baieti destepti.

Niciun comentariu: