duminică, martie 30, 2008

Cer deschis UE-SUA


IP/08/474 Bruxelles, 28 martie 2008
Cer deschis UE-SUA: la 30 martie începe o nouă eră pentru aviaţia transatlantică
Duminică va intra în vigoare noul acord UE-SUA privind transportul aerian. Pentru prima dată, companiile aeriene europene pot efectua zboruri fără restricţii din orice punct situat în UE către orice punct din SUA. „Acest moment marchează începutul unei noi ere în domeniul aviaţiei transatlantice. Acordul va avea ca efect o concurenţă mai intensă şi zboruri mai ieftine către SUA”, a declarat Jacques Barrot, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil pentru transporturi. Prezentul acord este cel mai ambiţios negociat vreodată în domeniul serviciilor aeriene. Primele două pieţe din lume în domeniul transportului aerian, care cumulează 60% din traficul mondial, vor desfăşura o colaborare mai strânsă în toate sectoarele politicii aviatice. În mai 2008, Comisia Europeană va intra în cea de-a doua etapă de negocieri cu SUA. „Obiectivul nostru trebuie să rămână crearea unui spaţiu aerian complet deschis între UE şi SUA”, a adăugat vicepreşedintele Barrot.
Toate companiile aeriene din UE pot astfel să efectueze zboruri directe către SUA de oriunde din Europa, nu doar din ţara de origine. Acordul elimină orice restricţii privind rutele, preţurile sau numărul de zboruri săptămânale. Multe companii aeriene vor mări numărul de zboruri şi destinaţii de duminică. De exemplu, numărul de zboruri de la Londra-Heathrow către SUA va creşte cu aproximativ 20% comparativ cu aprilie 2007.
Cu un număr de aproximativ 50 de milioane de pasageri care se deplasează anual între UE şi SUA, piaţa transporturilor aeriene reglementată de acord este, de departe, cea mai mare la nivel internaţional. Eliminarea restricţiilor privind accesul pe piaţă va stimula concurenţa. Se aşteaptă în acelaşi timp o scădere a preţurilor pentru zborurile transatlantice. În primii cinci ani, economiile realizate de consumatori s-ar putea cifra la 12 miliarde EUR. Acordul ar putea conduce la crearea unui număr de 80 000 de locuri de muncă de ambele părţi ale Atlanticului.
Pentru prima dată, acordul stabileşte o cooperare mai strânsă între UE şi SUA în ceea ce priveşte gestionarea noilor provocări, cum ar fi aspectele legate de securitate şi protecţia mediului. Această cooperare va facilita operaţiunile desfăşurate de companiile aeriene şi aeroporturi şi va limita neplăcerile cauzate pasagerilor.
Cooperarea dintre UE şi SUA produce deja rezultate palpabile, de exemplu în domeniul protecţiei mediului: AIRE (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions) este un proiect comun care vizează reducerea impactului zborurilor transatlantice asupra mediului. Zborurile transatlantice mai ecologice vor genera o reducere a emisiilor pentru fiecare zbor.
Pornind de la realizările înregistrate de piaţa europeană internă a transportului aerian, acordul reprezintă un prim pas important către normalizarea industriei aviatice internaţionale. Obiectivul final al Uniunii Europene este crearea unui spaţiu aviatic transatlantic deschis: o piaţă unică a transportului aerian între UE şi SUA, cu fluxuri investiţionale libere şi fără restricţii asupra serviciilor aeriene, precum şi cu acces la pieţele interne pentru ambele părţi. Prin urmare, acordul care intră în vigoare la 30 martie cuprinde un mecanism bine pus la punct pentru cea de-a doua etapă a negocierilor, cu un calendar clar, care începe la mijlocul lunii mai 2008.
Acordul a fost semnat la 30 aprilie 2007 în cadrul Summit-ului transatlantic de la Washington. Acesta înlocuieşte 21 de acorduri bilaterale între statele membre şi Statele Unite, care cuprind restricţii legate de naţionalitate. Până în prezent, companiile aeriene din UE nu puteau să efectueze zboruri către SUA din puncte aflate în afara ţării lor de origine.
MEMO/08/185

Niciun comentariu: