vineri, martie 28, 2008

La "Constadt" cu "Vasesque"


Vuieşte mass-media.
Preşedintele SUA, George W. Bush, se va deplasa la "Constadt", pe litoralul Mării Negre, pentru a se întâlni cu "preşedintele Vasesque", potrivit transcriptului conferinţei de presă a consilierului pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, publicat pe site-ul Casei Albe.
Conform transcriptului conferinţei de presă susţinute, joi, la Casa Albă, de consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Stephen Hadley, preşedintele Bush "va călători la Constadt, pe litoralul românesc al Mării Negre, pentru a se întâlni cu preşedintele Vasesque".
Potrivit oficialului american, liderul de la Casa Albă se va deplasa în România pentru a participa la summit-ul NATO şi pentru a avea întrevederi bilaterale cu autorităţile române. "România este un partener apropiat al Statelor Unite şi s-a dovedit a fi un aliat de valoare al NATO după ce s-a alăturat Alianţei, în 2004. Cei doi preşedinţi vor discuta despre o gamă de probleme bilaterale", a spus oficialul american.
Conform sursei citate, preşedintele Bush va participa ulterior la summit-ul NATO a cărui organizare la Bucureşti "este o mărturie a modului în care procesul de extindere a NATO a contribuit la transformarea cu succes a României şi a altor noi democraţii din Europa Centrală şi de Est".
Potrivit programului detaliat al preşedintelui american, prezentat de oficialul de la Casa Albă, Bush va sosi la Bucureşti la 1 aprilie, după o vizită în Ucraina. Pe 2 aprilie dimineaţă, liderul de la Casa Albă va rosti un discurs la Bucureşti, după care se va deplasa la Constanţa unde se va întâlni cu preşedintele Băsescu. În cursul aceleiaşi zile, el va reveni la Bucureşti pentru a se întâlni cu secretarul genral al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, iar apoi va lua parte la o cină de lucru alături de liderii statelor NATO.
Stephen Hadley a mai precizat că joi, 3 aprilie, preşedintele Bush "va participa la summit-ul NATO de la Bucureşti, la care sunt aşteptate decizii în legătură cu primirea de noi membri". Bush va participa apoi la o reuniune în cadrul summit-ului cu liderii ţărilor care vor primi în cursul dimineţii invitaţia de aderare, a spus Hadley, adăugând că preşedintele SUA va asista şi la Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (Euro-Atlantic Partnership Council), care va fi sub forma unui prânz de lucru.
După prânz, George W. Bush va participa la întâlnirea dedicată Afganistanului, alături de liderii celorlalte state aliate, dar şi de preşedintele Hamid Karzai, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, statele partenere în Afganistan şi reprezentanţi ai UE şi ai Băncii Mondiale.
Vineri, 4 aprilie, preşedintele Bush va lua parte la reuniunea Consiliului NATO - Ucraina, urmat de o reuniune a Consiliului NATO - Rusia, a mai spus Hadley, adăugând că Bush se va întâlni, în aceeaşi zi, cu premierul român. După întrevederea cu Tăriceanu, liderul american va pleca în Croatia.
Preşedintele SUA a fost de asemenea invitat de Putin la Soci. Potrivit consilierului american, liderul de la Casa Albă are intenţia de a accepta această invitaţie şi de a încerca să meargă în Federaţia Rusă, după vizita în Croaţia. Detaliile nu au fost încă stabilite, dar Bush s-ar putea vedea la Soci, cu Putin, duminică, 6 aprilie.

Mesajul de la care a pornit totul spunea aşa:
MR. HADLEY: Good afternoon. On Monday, the President and Mrs. Bush will travel to Europe to participate in the President's sixth and final NATO summit. [...]
The President will then go to Romania so he can participate in the NATO summit and conduct bilateral meetings with Romanian authorities. The President will travel to Constadt, on Romania's Black Sea coast, to meet with President Vasesque at his official retreat. Romania is a close partner of the United States and has proven to be a valuable NATO ally since it joined the Alliance in 2004. The two Presidents will discuss a range of bilateral issues. [...]
Thank you very much.
END 4:00 P.M. EDT

Dar dacă "Constadt" nu este Constanţa şi Constanda iar "Vasesque" este un cuvânt compus care vine de la sesqui, adică unul şi jumătate. S-ar putea traduce că Preşedintele Bush ar merge la o întâlnire bilaterală la care participă şi un al treilea, în persoana lui Costică Constanda. O fi ceva de retrocedat şi prin Statele Unite?

Niciun comentariu: