duminică, martie 30, 2008

Nicolai (PNL): No, kiar că manipulaţi


Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai susţine că politicienii germani au manipulat opinia publică în ceea ce priveşte România, pentru a justifica relocarea fabricii Nokia din Bochum în judeţul Cluj.
"Este o certitudine că, indiferent de culoarea politică, parlamentarii germani vor milita ca investiţiile să rămână pe teritoriul lor. Vor încerca să manipuleze publicul, în aşa fel încât să creeze impresia că suntem o ţară relativ bananieră şi că din aceste raţiuni am fost o opţiune", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal.
În opinia acesteia, "ceea ce este trist pentru Germania, este că relocarea Nokia la Cluj a spulberat mitul invincibil al muncitorului german".
"Există certitudinea că există în România zone care pot da performanţă mai mare decât o dă capitalismul tradiţional de 30 de ani încoace", a spus Nicolai.
Aceasta a afirmat că, de acum încolo, ţinând cont de poziţiile exprimate de politicienii germani, ţara noastră se poate aştepta la multe acţiuni de sesizare a Comisiei Europene legate de cazul Nokia.
Vicepreşedintele PNL consideră că, în acest context, autorităţile române vor trebui, în perspectivă, să aibă foarte multă grijă de lobby-ul de la Bruxelles, nu neapărat de cel parlamentar, ci şi cel susţinut de comunităţile locale.
Comisia Europeană (CE) a cerut României informaţii referitoare la subvenţiile acordate companiei finlandeze Nokia pentru fabrica de telefoane de la Jucu, a declarat comisarul Danuta Huebner publicaţiei germane Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), citată de pagina de Internet CNN Money.
"CE a cerut autorităţilor din România să ofere informaţii relevante", a declarat Huebner, comisar pentru Politică Regională, la solicitarea unui parlamentar german.
În consecinţă, Comisia urmează să analizeze dacă subvenţiile acordate de România pentru activităţile Nokia în România respectă legislaţia Uniunii Europene, a precizat publicaţia.
Comisarul pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, joi, că Executivul UE face verificări dacă la proiectul Nokia de la Cluj au fost acordate ajutoare de stat şi ar putea începe o investigaţie oficială.

Niciun comentariu: