luni, martie 31, 2008

Taxa pe poluare pentru autovehicule


„Este unul din instrumentele prin care intervenim pentru protecţia mediului şi pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul UE în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. În calitate de stat membru, România are obligaţia de a respecta aceste angajamente de limitare a emisiilor de CO2 ”, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la începutul şedinţei Executivului. Premierul a reamintit că România este semnatară a Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră cu 8% până în 2012, dar şi a angajamentului Uniunii Europene de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020.
Primul-ministru a subliniat că toţi banii proveniţi din această taxă vor fi utilizaţi exclusiv pentru realizarea proiectelor de mediu. „Este important să se înţeleagă că acest efort pe care contribuabilii îl vor face va fi destinat pentru limitarea poluării şi pentru conservarea şi protecţia mediului”, a precizat şeful Executivului.
Totodată, premierul Tăriceanu a arătat că, pe lângă aspectele referitoare la protejarea mediului, trebuie luate în calcul considerente economice şi sociale. „Avem interesul să nu ne sabotăm propriile eforturi de dezvoltare economică şi de creştere economică susţinută, în care sectorul construcţiei de autovehicule devine unul din cele mai importante. Avem interes să ne păstram locurile de muncă şi să creştem numărul acestora, nu prin transformarea României într-un cimitir de maşini vechi aduse din Europa occidentală să punem în pericol locurile de muncă din economia românească”, a subliniat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Niciun comentariu: