luni, aprilie 28, 2008

Bogdan Olteanu este circumspect


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, susţine că parlamentarii nu vor avea acces integral la dosarul Mitrea, aleşii urmând să se pronunţe asupra începerii urmăririi penale a fostului ministru pe baza raportului întocmit de Comisia Juridică.
"Împreună cu Comisia juridică, vom crea un mecanism prin care probabil o subcomisie a Comisiei juridice va avea acces la o parte a dosarului relevantă. Camera nu se pronunţă asupra vinovăţiei domnului Mitrea, ci doar asupra faptului că există sau nu există indicii serioase, că poate parchetul să înceapă o urmărire penală pe bază de probe penale sau se vorba de o hărţuire. (...) Deputaţii vor avea acces la un raport", a declarat Olteanu într-un interviu acordat BBC şi Hotnews. El a explicat că părţi din dosar în care este vorba de identitatea unor martori sau de conţinutul unor înregistrări care vizează şi alte persoane decât Mitrea trebuie protejate, conform legii penale.
Olteanu a precizat că nici preşedintele Traian Băsescu n-a avut acces integral la dosarul fostului ministru şi a cerut totuşi începerea urmăririi penale împotriva acestuia. "Nu au mai puţin discernământ parlamentarii decât preşedintele Băsescu pe baza a ceea ce preşedintele Băsescu ne-a spus că a avut. Adică pe baza a două-trei foi de hârtie, dacă-mi amintesc eu bine, parlamentarii vor decide aşa cum a decis şi domnia sa. Nu-i nicio tragedie", a comentat preşedintele Camerei Deputaţilor. Olteanu s-a ferit să comenteze dacă va fi sau nu vorba de un vot politic, preferând să spună că el va vota pe baza raportului pe care-l va primi. "Eu nu pot să vă spun decât cum voi vota eu, nu pot să vă spun cum vor vota deputaţii. Eu voi vota pe baza raportului Comisiei juridice, îmi voi exprima un punct de vedere: este Miron Mitrea susceptibil de a fi săvârşit infracţiuni sau este Miron Mitrea hărţuit instituţional sau politic", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au sesizat, luni, 21 aprilie, Camera Deputaţilor cu privire la solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor în guvernul Adrian Năstase.
După primirea solicitării DNA, membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au discutat pe marginea procedurii de urmat în cazul Mitrea, întrebându-se în special dacă la cele 2.500 de pagini ale dosarului ar trebui să aibă acces toţi deputaţii, potrivit stenogramei postate pe pagina de internet a Camerei.
Constatând lipsa unor proceduri în ceea ce priveşte avizarea începerii urmăririi penale, membrii conducerii Camerei au avansat mai multe potenţiale soluţii - modificarea Regulamentului, înfiinţarea unei comisii de anchetă sau chiar o şedinţă secretă a Parlamentului. Membrii Biroului au mai invocat faptul că nu se pot pronunţa prea rapid pe marginea unor dosare la care DNA a muncit trei ani, cu atât mai mult cu cât legea sau regulamentul nu prevede niciun termen până la care deputaţii trebuie să îşi dea votul.
În cele din urmă, preşedintele Camerei Deputaţilor a decis să sesizeze Comisia juridică şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe tema acestor probleme de procedură.
CSM a decis că solicitarea Camerei Deputaţilor privind utilizarea şi gestionarea materialului de urmărire penală în dosarul lui Miron Mitrea depăşeşte atribuţiile Consiliului, stabilite prin lege. (28 aprilie 2008 11:21, editor Clarice Dinu, NewsIn)

Niciun comentariu: