marți, aprilie 29, 2008

Muzică de Rimski-Korsakov, Ravel şi Ceaikovski la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti


În această săptămână, concertul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti va avea loc în zilele obişnuite, joi şi vineri.
Pe 1 şi 2 mai, la ora 19,00, în sala Ateneului Român, la pupitrul dirijoral se va afla Alexander Walker. Solistul invitat este pianistul Jacques Rouvier. Programul cuprinde două lucrări de compozitori ruşi, Suită din opera „Povestea ţarului Saltan” de Rimski-Korsakov şi Simfonia a V-a în minor, op. 64 de Ceaikovski. Jacques Rouvier a ales Concertul de pian pentru mâna stângă de Maurice Ravel, lucrare compusă în 1930–1931 pentru pianistul vienez Paul Wittgenstein, care îşi pierduse braţul drept în timpul primului război mondial. Cu o structură neobişnuită, alcătuit din două mişcări amplu dezvoltate, ce se cântă fără întrerupere, acest concert în Re major este mai degrabă o fantezie liberă, în care accentele tragice alternează cu izbucniri de umor amar. Născut la Marsilia, în 1947, Jacques Rouvier este deopotrivă un pianist apreciat şi un eminent pedagog (este profesor de pian la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, din 1979, fiind frecvent invitat pentru a susţine master-classes în diferite oraşe ale lumii.) În 1970 a înfiinţat Trio-ul „Rouvier-Kantorov-Müller. Alexander Walker, care dirijează frecvent la Covent Garden, a dovedit „o puternică afinitate pentru stilul muzicii ruseşti” („Music and Vision”) şi pentru repertoriul contemporan. (Tudor CRISTIAN)
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Walentin_Alexandrowitsch_Serow_004.jpg/250px-Walentin_Alexandrowitsch_Serow_004.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://facstaff.uww.edu/allsenj/MSO/NOTES/0607/images/ravel.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Imagine:Tchaikovsky.jpg

Niciun comentariu: