sâmbătă, aprilie 26, 2008

OPEN DAYS 2008: „Regiuni şi oraşe într-o lume plină de provocări”


IP/08/635
Bruxelles, 24 aprilie 2008

„Regiuni şi oraşe într-o lume plină de provocări” este tema manifestării OPEN DAYS 2008, anunţată astăzi de Danuta Hübner, comisar pentru Politica Regională şi Luc Van den Brande, preşedintele Comitetului regiunilor al UE. A şasea ediţie a Săptămânii europene a regiunilor şi oraşelor, OPEN DAYS, va avea loc la Bruxelles între 6 şi 9 octombrie. În acest an, 217 regiuni şi oraşe din 32 de ţări s-au înscris ca partenere, iar participanţii sunt aşteptaţi să sosească din multe alte ţări. Se vor organiza 120 de evenimente la Bruxelles şi aproximativ 250 de evenimente locale în întreaga Europă în timpul OPEN DAYS, care a devenit cea mai importantă reuniune anuală a responsabililor politici ai UE şi regionali, experţi şi reprezentanţi ai grupurilor bancare, de oameni de afaceri şi de membri ai societăţii civile.
Comisarul Hübner a declarat: „Ne aflăm în acest moment într-o perioadă de reflecţie, în care discutăm viitoarele priorităţi ale Politicii de coeziune: obiectivul acesteia, impactul şi modul în care poate fi cel mai bine adaptată noilor provocări. Aştept cu nerăbdare ediţia din acest an a manifestării OPEN DAYS, care va fi o bună ocazie de implicare mai profundă a regiunilor şi oraşelor în acest proces, în momentul în care ideile noastre încep să capete formă. Planul nostru este să sintetizăm tot acest proces într-un document pe care îl vom publica în primăvara lui 2009, incluzând primele idei concrete pentru Politica de coeziune de după 2013.”
Dl Luc Van den Brande, preşedintele Comitetului regiunilor, a declarat: „Evenimentul OPEN DAYS şi-a stabilit de acum ferm locul în calendarul UE ca fiind cel mai important loc de întâlnire pentru părţile publice sau private interesate în arena politicii regionale. Este o ocazie pentru regiuni şi oraşe să împărtăşească exemple de succes şi idei, să îşi sublinieze susţinerea pentru asigurarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă sustenabile şi voinţa de a lucra împreună la abordarea schimbărilor climatice şi a altor provocări majore. Nu se pot găsi toate răspunsurile în aceşti 2 kilometri pătraţi de la Bruxelles - trebuie să construim Europa prin parteneriat. Mă bucur că, în cadrul manifestării OPEN DAYS, regiunile şi oraşele vor organiza aproximativ 250 de evenimente în statele membre, transmiţând astfel acest mesaj la ţintă.”
Evenimentul va oferi participanţilor posibilitatea de a împărtăşi primele lor experienţe în punerea în aplicare a 345 de programe ale Politicii de coeziune pentru 2007-2013 la nivel regional şi local, cu investiţii de aproximativ 500 miliarde EUR din fonduri UE şi naţionale. Dezbaterea cu privire le viitorul acestei politici după 2013 se află în plină desfăşurare, iar Comisia este aşteptată să adopte o importantă Carte verde cu privire la coeziunea teritorială chiar înainte de manifestarea OPEN DAYS.
Seminariile şi dezbaterile manifestării OPEN DAYS 2008 se vor concentra pe patru teme:
 Regiuni inovatoare: Promovarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării;
 Dezvoltare durabilă. Răspunsuri regionale la schimbările climatice;
 Cooperare şi construire de reţele. Schimb de bune practici în dezvoltare regională;
 Privind către viitor: O politică europeană de coeziune pentru mâine.
OPEN DAYS 2008, manifestare care urmează să atragă aproximativ 5 000 de experţi regionali şi locali la Bruxelles, este organizată, în cooperare, de Directoratul General Politica Regională şi Comitetul regiunilor. Sunt reprezentate regiuni şi oraşe partenere din 26 de state membre, alături de altele din Turcia, Croaţia, Norvegia, Elveţia şi - pentru prima dată - Bosnia Herţegovina şi Islanda. Franţa a înregistrat cel mai mare număr de parteneri, 22, urmată de Italia şi Spania (19), Regatul Unit (18) şi Polonia (17). În plus, sunt aşteptaţi să contribuie la eveniment reprezentanţi din alte ţări, printre care China, Rusia, Brazilia şi Serbia, alături de organizaţiile internaţionale. OPEN DAYS va fi, de asemenea, o ocazie pentru companiile private, instituţiile financiare şi organizaţiile societăţii civile să stea la aceeaşi masă cu părţile interesate la nivel regional. Printre organizaţiile reprezentate la „Cafeneaua investitorilor”, locul de întâlnire şi expoziţie al evenimentului, se numără Banca Europeană de Investiţii, Business Europe, Organizaţia Angajatorilor Europeni, Siemens, General Electric, Philips, Veolia şi asociaţia European Citizen Action Service.
Pentru informaţii suplimentare a se vedea site-ul internet: http://www.opendays.europa.eu

Niciun comentariu: