sâmbătă, aprilie 26, 2008

”Udatoriul” din Surdesti – sarbatoarea vietii in a doua zi de Paste


Udatoriu din Surdesti 2007 - Tiberiu Goloman

Un obicei agrar deosebit are loc luni, 28 aprilie, la Surdesti, sat apartinator de comuna Sistesti şi care si-a dobandit celebritatea pentru bisierica de lemn monument istoric - una dintre cele mai inalte constructii de lemn din Europa. ”Udatoriul” din Surdesti sau ”Udatorul” – cum i se mai zice sarbatorii, are loc in a doua zi de Paste si se organizeaza pentru celebrarea celui mai harnic om din sat.

Obiceiul popular ”Udatorului” este asemanator cu cel organizat anual la Hoteni - adica ”Tanjaua de pe Mara”, ambele cu origini agrare si care marcheaza renasterea vietii la inceputul primaverii prin cinstirea barbatului care iese primul la arat.

Lumea este asteptata in numar mare la editia din acest an, care a ajuns la numarul XI, obiceiul fiind reluat dupa o intrerupere pe perioada comunista - cand asemenea serbari au fost interzise si datorita faptului ca prima parte a ceremoniei se desfasoara la biserica. Si la editia din 2008 de la ”Udatorul din Surdesti” se va incepe cu o slujba religioasa in biserica monument UNESCO, iar apoi alaiul va primi binecuvantarea preotului si va porni cu cel desemnat cel mai harnic om din sat spre rau, unde acesta este spalat pe fata si cinstit cu mancare si bautura.

Serbarea se incheie cu o petrecere in aer liber, la care gazda va fi, ca si in anul precedent, Andrei Barbos - cantaret de muzica populara si de curand noul director al Casei de Cultura din Baia Sprie. Vor evolua pe scena ansambluri si solisti de muzica populara, iar participantii vor avea ocazia sa se amuze pe seama altor obiceiuri populare din zona – cel mai captivant fiind cel al bataii peste talpile goale care li se aplica flacailor si fetelor care au calcat stramb in timpul postului si au umblat impreuna. (http://emaramures.ro)

Niciun comentariu: