luni, mai 26, 2008

Ada Kaleh, "paradisul pierdut"


În ultimii ani asistăm la o revenire a interesului pentru defuncta insulă Ada Kaleh (Ada Kale, „Insula Fortăreaţă” în limba turcă), înghiţită de ape în 1970, prin construirea barajului celei mai mari hidrocentrale din Europa, cea de la Porţile de Fier, prin eforturile comune ale României şi fostei Iugoslavii.
http://alexisphoenix.org/imagesromania/adakaleh1909.jpg
Actualmente se află în lucru două teze de doctorat pe această temă la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Gazi din Ankara, sub conducerea profesorilor Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, şi, respectiv, Yusuf Halaçoğlu, preşedintele Societăţii (Academiei) Turce de Istorie. Managerul general al prestigioasei edituri Yapı ve Kredi, dr. Raşid Çavaş, i-a consacrat studii remarcabile în temeiul investigaţiilor întreprinse în arhivele din Istanbul şi a realizat cea mai bogată colecţie de cărţi poştale privind frumoasa insulă. Documente statistice oficiale, extrem de importante pentru perioada anterioară anului 1918, a prezentat recent şi cercetătorul Yıldırım Ağanoğlu, de la Arhiva Otomană din Istanbul. Din punct de vedere mediatic, „lovitura de graţie” a fost adusă însă de documentarul „Ada Kale”, realizat de cunoscutul regizor şi scriitor Ismet Arasan, cu sprijinul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, al Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia, dar şi al ICR Istanbul, care i-a deschis autorului toate uşile instituţiilor şi persoanelor româneşti având legătură cu Ada Kaleh şi i-a oferit o substanţială consultanţă ştiinţifică, recunoscută în generic.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Ada_Kaleh.jpg/800px-Ada_Kaleh.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
După premiera din România a filmului, a urmat mai întâi prezentarea din 8 mai a.c., de la Societatea Turcă de Istorie din Ankara, unde filmul a fost comentat de profesorii Mihai Maxim şi Yusuf Halaçoğlu, în prezenţa subsecretarului de stat de la Ministerul Culturii şi Turismului (adjunct al ministrului), Ismet Yilmaz, care a sprijinit proiectul, apoi documentarul a fost vizionat în cadrul Conferinţei internaţionale privind comunităţile turco-islamice din Balcani, organizată de Primăria Generală a Istanbulului în ziua de 17 mai, în prezenţa multor foşti „Adakalii”, unii dintre ei „actori” în documentar, ceea ce a dat o notă cu totul emoţională evenimentului. Cu acelaşi prilej, directorul ICR Istanbul a prezentat comunicarea „Situaţia socio-culturală a turcilor din România”.
The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Ada_Kaleh-Bazaar.jpg/800px-Ada_Kaleh-Bazaar.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
În ansamblu, interesul pentru Ada Kaleh se explică prin modelul de toleranţă, respect reciproc şi prietenie, oferit de excelenta convieţuire dintre locuitorii turci, români, austrieci, unguri etc. ai acestei insule, unde exista în acelaşi timp un mediu nepoluat, fără mijloace de transport în comun, zgomote stridente etc., pe scurt, un „paradis pierdut” – se arată într-un comunicat al ICR Istanbul. (Tudor Cristian)
The image “http://www.pescuitul.ro/img/orsova/ecluza.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.banater-aktualitaet.de/Banburg04c.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.miscarea.net/ao-ada-kaleh-moscheia-intrare.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/45/44766/art_44766_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.oldpostcards.ro/uploads/colectii/72/themes/images/203/c029.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.ici.ro/romania/images/turism/mc_dpf7.jpg
The image “http://www.polpi.net/noch%20n20.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.funromtour.ro/media/insula%20Orsovei%20cu%20biserica%20arsa.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.
http://ada-kale.ro/album/images/ada_kaleh2.jpg
http://ada-kale.ro/album/images/ada_kaleh.jpg
The image “http://www.meno.ro/iwa/uploaded/fck/Image/nagyvilag/Ada_Kaleh-Bazaar.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.presaonline.com/_img/items/YxaBihX.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.ccm.ro/ada_kaleh/poze/Capture_5.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://arhivamedia.hotnews.ro/images/articole/img_59223.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.papernet.hu/thumb.php?file=./img/zoltika/erzsebet%20kiralyne%209.jpg&size=400
The image “http://www.cimec.ro/P/Ghid/6952500_01.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: