vineri, mai 30, 2008

Perspective îmbucurătoare pentru cercetători



Om de ştiinţă, efectuând cercetări microbiologice asupra cireşelor – Zaragoza (Spania)

Proiectul de parteneriat dintre ţările Uniunii va face ca Europa să devină o destinaţie mai atractivă pentru cercetători.

Europa formează mai mulţi oameni de ştiinţă şi ingineri decât SUA sau Japonia, dar, din păcate, nu reuşeşte să îi păstreze. Numărul foarte mic de licenţiaţi în ştiinţe aflaţi pe posturi corespunzătoare reprezintă un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât Europa încearcă să dezvolte o economie bazată pe cunoaştere.

Principalele probleme în domeniu sunt următoarele:

  • în multe ţări europene, numărul de recrutări efectuate prin concurs continuă să fie limitat în sectorul public;
  • cercetătorii tineri trebuie să se mulţumească, de cele mai multe ori, cu contracte pe termen scurt;
  • promovarea se face adeseori în funcţie de vechime, nu de performanţă;
  • învăţământul academic tradiţional nu-i pregăteşte pe cercetători pentru cerinţele economiei moderne.

Pentru a rezolva aceste probleme, UE propune dezvoltarea unui parteneriat cu guvernele statelor membre, prin care să încurajeze aplicarea unui sistem de recrutări mai deschis, o mai bună acoperire a nevoilor cercetătorilor mobili în materie de asigurări sociale şi de pensii, asigurarea unor condiţii atractive de angajare şi de muncă, precum şi îmbunătăţirea accesului la formare.

The image “http://www.masterskill.edu.my/Images/Facilities/science%20lab.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Comisarul european pentru cercetare, dl Potočnik, a vorbit despre viziunea sa asupra unei „a cincea libertăţi” în Europa – libertatea de cunoaştere. Aceasta ar permite studenţilor, oamenilor de ştiinţă şi profesorilor universitari să profite de avantajele pieţei europene a locurilor de muncă, în loc să fie nevoiţi să-şi caute un post în altă parte sau să se reorienteze profesional.

The image “http://www.czech.cz/pic.aspx?id=3337&lang=en-US” cannot be displayed, because it contains errors.

Documentul politic prezentat astăzi reprezintă una dintre cele cinci iniţiative elaborate în urma consultării publice din 2007, intitulată „Spaţiul European de Cercetare: perspective noi” . Conform acesteia, crearea unei pieţe atractive a locurilor de muncă ar trebui să fie o prioritate de vârf la nivel european. În cadrul consultării, peste 80% din respondenţi au afirmat că sprijină ideea unui parteneriat între UE şi guvernele statelor membre, parteneriat care să garanteze o utilizare coordonată, eficientă şi coerentă a instrumentelor şi resurselor juridice şi financiare existente în domeniu.

Spaţiul European de Cercetare - fapte şi cifre English

The image “http://www.stcnet.com/images/P3180032-index.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: