marți, mai 27, 2008

Săptămâna culturală a Italiei


Cu ocazia sarbatorii nationale a Italiei din data de 2 iunie, ce marcheaza implinirea a 62 de ani de la nasterea Republicii Italiene si a celei de-a 60-a aniversari a Constitutiei italiene, Ambasada Italiei organizeaza o serie de evenimente culturale pe tema „Geniul si talentele” pe parcursul unei intregi saptamani culturale italiane, aflata sub semnul artei si creativitatii, ce au facut Italia faimoasa in lume.
http://www.seicorde.it/seicorde/cd/cd64s.jpg

Seria de evenimente va fi inaugurata sambata 31 mai de maestrul Maurizio Colonna, compozitor si virtuoz al chitarei, profund cunoscator al artei acestui instrument si un genial talent muzical. Acesta va sustine un concert la data de 31 mai, ora 19.00 in Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, iar in dimineata aceleiasi zile, la orele 10.30, va oferi tinerilor absolventi de chitara din Bucuresti un workshop gratuit dedicat acestui instrument.


La data de 2 iunie, conform traditiei, va avea loc la Resedinta Ambasadorului Italiei la ora 12.30, receptia prilejuita de Sarbatoarea Nationala. La fel ca in fiecare an la aceasta data, comunitatile italiene din Romania, alaturi de prietenii romani si de reprezentantii Corpului Diplomatic, vor sarbatori impreuna Italia. Seara va continua la ora 19.00 la Hotel Intercontinental, cu decernarea premiilor oferite de Camera de Comert Italiana pentru Romania, cu ocazia primei editii a Premiilor „VALORE PIU’”. Vor fi recunoscute cele mai remarcabile performante atinse de societatile italiene din Romania, precum si de persoane care s-au distins prin activitatile lor valoroase in aceasta tara. Categoriile premiate sunt: Calitate, Dezvoltare, Excelenta, Agricultura, Performanta, Premiul Special pentru Femei.

La data de 3 iunie la ora 19.00 va avea loc la Biserica Italiana spectacolul ansamblului vocal si instrumental „Vertuosa Compagnia de’ Musici di Roma”. Apreciat pentru abordarea proaspata si intensa a repertoriului cameral, orchestral si vocal al barocului si clasicismului muzical, se configureaza drept unul din cele mai interesante grupuri italiene de muzica veche. Pe langa executia unor capodopere consacrate din perioada baroca si clasica, ansamblul reinterpreteaza unele compozitii mai rar ascultate si executa in premiera unele creatii muzicale moderne, recent descoperite. Tema concertului va fi „Spiritualitatea si sacrul in muzica vocala italiana din secolul XVII”.


La data de 5 iunie ora 17.30 se va inaugura la Muzeul Taranului Roman expozitia „Leonardo da Vinci: geniul mecanicii”, realizata cu sponsorizarea societatii ENEL. Expozitia va da ocazia publicului roman sa vada circa 30 de reproduceri in marime naturala ale celebrelor masini inventate de Leonardo, realizate chiar dupa desenele acestuia. Amintim ca eclecticul mare geniu italian Leonardo da Vinci, artist, arhitect, om de stiinta si inginer a proiectat inca din primii ani ai secolului al XVI –lea parasuta, rulmentul cu bile, fierastraul hidraulic, submersibilul, multe masini zburatoare futuriste si chiar primul robot din istorie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Va mai felicit inca o data pentru actualizarea informatiilor.Nu am nevoie sa citesc ziarele, blogul dvs. este complet si complex.Bravo pentru stradanie! Lia