joi, iulie 31, 2008

Băsescu le spune romilor dintr-o tabără de lângă Roma: "Vă aşteptăm acasă"



Băsescu vizitează, astăzi, taberele de nomazi din Roma (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, joi, romilor din tabăra de nomazi Candoni din apropierea Romei, ca, în timp ce autorităţile române solicită celor italiene un tratament nediscriminatoriu la adresa lor, ei să aibă comportament de cetăţeni europeni.

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, joi dimineaţă, tabăra de nomazi Candoni, unde trăiesc aproximativ 460 de romi din România.

El a fost întâmpinat de primarul Romei, Gianni Alemanno, la intrarea în această tabără autorizată, precum şi de aproximativ 150 de romi români, care l-au aplaudat la sosire.

În această tabără locuiesc aproximativ 600 de nomazi, 140 dintre aceşti provenind din Bosnia şi din alte zone din fosta Iugoslavie. Dintre cei 460 de romi români, jumătate sunt minori.

Traian Băsescu le-a vorbit celor prezenţi, anunţându-i că se va întâlni în cursul zilei cu premierul Silvio Berlusconi şi că va avea convorbiri cu primarul Romei, cu ministrul italian de Externe şi cu cel de Interne.

Şeful statului le-a spus romilor din tabără că partea română va cere respectarea legii, precum şi un tratament nediscriminatoriu la adresa etniei rome.

Preşedintele a adăugat că va solicita ca romii de cetăţenie română să fie trataţi ca orice alţi cetăţeni europeni.

"Voi spune că autorităţile române sunt dispuse să colaboreze pentru rezolvarea problemelor romilor şi că statul român nu se constituie ca o pavăză pentru cei care încalcă legea", a precizat Băsescu.

De asemenea, el le-a adresat rugămintea romilor ca, în timp ce autorităţile române cer aceste lucruri, ei să aibă un comportament de cetăţeni europeni. "Ce văd în această tabără mă încurajează în acest sens", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că statul român respinge diferenţierea între romi şi români, din punctul de vedere al autorităţilor existând doar cetăţeni români. El a adăugat că trebuie continuat efortul de integrare a minorităţii rome în societate şi trebuie găsite soluţii pentru legalitatea şederii minoritarilor romi din România în Italia.

"Pentru noi nu există ideea de abandon al cetăţenilor romi în Italia şi Spania. (...) Înţelegem o parte din măsurile Guvernului italian pentru securitate, dar niciodată nu vom accepta ca tratamentul cetăţenilor romi din Italia să fie diferit faţă de cel aplicat cetăţenilor europeni. (...) Şi vă mai spun cinstit un lucru: vă aşteptăm acasă", le-a mai spus preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a menţionat că autorităţile române cunosc faptul că romii nu ar fi venit în Italia dacă ar fi avut condiţii mai bune în România. El i-a anunţat că în decembrie se va adopta un program la nivel european pentru minoritatea romă, întocmit de Comisia Europeană şi care va fi finanţat din banii UE.

El s-a interesat dacă romii din tabără îşi trimit copiii la şcoală, iar aceştia au răspuns că fac acest lucru. Ei au spus, de asemenea, că există multe exemple de oameni cinstiţi între ei, care muncesc şi sunt apreciaţi.

La finalul întâlnirii, a luat cuvântul un băbat care s-a recomandat a fi şeful taberei şi care a spus la microfon: "Bun, salut, bun venit! Aplauze, băi, pentru domnul preşedinte!".

Traian Băsescu a vorbit cu locuitorii taberei, spunându-le că au, totuşi, un tratament bun, chiar şi prin faptul că pot să-şi facă aceste tabere. El a spus că lângă Bucureşti nu s-ar fi putut face o astfel de tabără, la care unul dintre romi a spus: "S-ar fi intrat cu buldozerele".

Băsescu a râs şi a adăugat: "Vorbiţi cu un fost primar al Bucureştiului, ce Dumnezeu!".

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, joi dimineaţă, spre Roma, pentru o vizită de lucru de o zi, la invitaţia premierului Silvio Berlusconi.

Şeful statului va reveni în ţară în cursul serii.

Preşedintele este însoţit în această vizită de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

Vizita lui Traian Băsescu are loc în contextul în care autorităţile de la Roma au adoptat o serie de reglementări pentru siguranţa cetăţenilor, despre care numeroase voci, inclusiv din România, susţin că încalcă prevederile UE referitoare la libera circulaţie şi că sunt discrimatorii la adresa etniei rome. Una dintre aceste reglementări se referă la amprentarea nomazilor.

Niciun comentariu: