joi, iulie 31, 2008

Băsescu: În timp ce noi solicităm tratament de cetăţeni europeni pentru voi, voi să aveţi comportament de cetăţeni europeni


Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează astăzi o vizită de lucru în Italia la invitaţie preşedintelui Consiliului de Miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi.
Şeful statului şi-a început vizita cu o oprire la o tabără de romi de la marginea oraşului Roma unde a ţinut un discurs în faţa celor care îl aştepau.

În deschiderea discursului său, Băsescu le-a spus cetăţenilor romi că Executivul român este pregătit să colaboreze cu cel italian pentru găsirea unor soluţii care să le facă traiul plăcut pe teritoriul italian. Mai mult, şeful statului le-a cerut acestora să se comporte ca adevăraţi cetăţeni europeni.

"Dorim să asigurăm autorităţile europene că Guvernul României este gata să coopereze cu Guvernul Italie pentru a se găsi soluţii convenabile cetăţenilor români, indiferent că sunt români sau minoritari români. Rugămintea mea este ca în timp ce noi solicităm tratament de cetăţeni europeni pentru voi, voi să aveţi comportament de cetăţeni europeni", a precizat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a spus că ceea ce vede în tabăra de romi în care se află îl mulţumeşte. "Ceea ce văd în tabăra asta mă încurajează în ideea că putem avea un comportament absolut normal", a completat şeful statului.

Totodată, preşedintele a subliniat faptul că înţelege o parte din măsurile pe care le ia guvernul italian, dar că nu va fi niciodată de acord ca tratamentul pentru romi să fie diferit de cel pentru ceilalţi cetăţeni europeni.

"Înţelegem şi parte din măsurile luate de Guvernul italian care are obligaţia să asigure securitate pentru cetăţenii italieni dar vă garantăm că niciodată nu vom fi de acord ca tratamentul aplicat etnicilor romi în Italai să fie altul decât cel pentru cetăţeni ai UE. Iar aici cu siguranţă avem de lucrat împreună", a mai spus acesta.

Romii care formaseră un cerc în jurul delegaţiei române i-au adus la cunoştinţă preşedintelui probleme cu care se confruntă, iar acesta i-a liniştit anunţându-i că la sfârşitul anului o comisie din ţară se va prezenta în faţa consiliului de miniştri pentru a prezenta măsuri concrete de rezolvare a problemei romilor atât din Italai cât şi din Spania. ( Alina BOGHICEANU - AMOS News)

Niciun comentariu: