joi, iulie 31, 2008

Dreptul copiilor la protecţie


IP/08/1217
Bruxelles, 31 iulie 2008
„Dreptul copiilor la protecţie”:
Comisia lansează un concurs destinat tuturor tinerilor din Uniunea Europeană
„Dreptul copiilor la protecţie”, acesta este numele concursului lansat astăzi, 31 iulie 2008, de dl Jacques Barrot, vicepreţedintele Comisiei Europene responsabil cu justiţia, libertatea ţi securitatea. Copiii ţi adolescenţii europeni cu vârsta cuprinsă între 10 ţi 18 ani sunt invitaţi să creeze un poster pe tema dreptului copiilor la protecţie în Uniunea Europeană. Obiectivul concursului este ca tinerii cetăţeni europeni să cunoască mai bine acest drept care le aparţine ţi să fie mai bine înarmaţi pentru a ţi-l apăra.
„Garantarea drepturilor copilului ţi sensibilizarea publicului privind aceste drepturi, în special dreptul la protecţie, de care beneficiază toţi copiii ţi adolescenţii cetăţeni sau rezidenţi ai Uniunii Europene, sunt obiective comune ale Uniunii Europene ţi ale statelor sale membre”, a afirmat vicepreţedintele Barrot. Acesta a adăugat : „Pentru un tânăr, dreptul de a spune «AM DREPTUL LA PROTECȚIE!» ţi de a fi înţeles cum se cuvine înseamnă afirmarea unei valori fundamentale ale Europei. De aceea astăzi, în cadrul acestui concurs, le propun tinerilor să lucreze în echipă pe tema dreptului lor la protecţie, ca să-ţi cunoască mai bine acest drept ţi să fie mai bine înarmaţi pentru a-l invoca.”
Astfel, tinerii care doresc să participe la concurs vor avea ca sarcină crearea unui poster care să ilustreze ideea dreptului lor la protecţie în Uniunea Europeană. Participanţii vor fi împărţiţi în două categorii în funcţie de vârstă (10-14 ani ţi 15-18 ani) ţi trebuie să lucreze în echipe formate din cel puţin patru tineri.
La nivel naţional, lucrările vor face obiectul unei prime selecţii, iar cele trei echipe laureate din fiecare categorie de vârstă vor fi invitate, la data de 20 noiembrie,
„Ziua internaţională a drepturilor copilului”, la o ceremonie de decernare a premiilor, organizată în fiecare ţară.
La nivel european, lucrările recompensate cu premiul întâi pe plan naţional vor face obiectul unei a doua selecţii, iar cele trei echipe laureate din fiecare categorie de vârstă vor fi invitate la Bruxelles, între 7 ţi 9 decembrie, pentru a descoperi oraţul ţi instituţiile europene ţi pentru a participa la o ceremonie europeană de decernare a premiilor care va fi prezidată de către vicepreţedintele Barrot.
Cele mai reuţite postere vor fi prezentate pe site-urile reprezentanţelor Comisiei în statele membre UE ţi pe serverul Europa. De asemenea, ar putea fi utilizate în viitoarele campanii europene de apărare a drepturilor copilului, printre care dreptul la protecţie.
Această iniţiativă este cu atât mai binevenită, cu cât se înscrie în cadrul politicii Comisiei de apărare a tuturor drepturilor, reflectând hotărârea de a integra acest principiu în toate politicile sale interne ţi externe.
Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa www.eurojeune.eu, care permite accesarea site-ului concursului.
Acest nou concurs vine în continuarea a două ediţii anterioare, prima organizată în 2006, pe tema afirmării drepturilor copilului în general, ţi a doua în 2007, pe tema luptei împotriva discriminărilor. Cu aceste ocazii, peste 2 000 de echipe în 2006 ţi peste 6 000 în 2007 din întreaga Uniune Europeană au acceptat provocarea de a prezenta postere pe tema drepturilor copilului ţi a nediscriminării, sub devizele „SUSȚINEȚI-VĂ DREPTURILE!” ţi „ÎMPREUNĂ ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRII!”. Cele mai bune lucrări, disponibile la adresa http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/children/default_fr.htm, vor putea fi, de asemenea, utilizate în cadrul viitoarelor campanii europene.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salutari. Imi place blogul.Faci o treaba buna.
Te-ar interesa sa ne adaugam reciproc la blogroll?
www.stopdrogurilor.wordpress.com