marți, iulie 29, 2008

Şereş: Dacă Guvernul va emite o hotărâre de înfiinţare a Companiei Energetice, PSD-PC o va ataca



Şereş: Dacă Guvernul va emite o hotărâre de înfiinţare a Companiei Energetice, PSD-PC o va ataca (Imagine: Mediafax Foto)
Secretarul general al PC Codruţ Şereş a anunţat, marţi, că, dacă Guvernul va emite o hotărâre privind înfiinţarea companiei naţionale energetice, formată din complexele Rovinari, Turceni şi Hidroelectrica, Alianţa PSD+PC o va ataca în contencios administrativ.

Şereş, fost ministru al Economiei, a criticat intenţia Guvernului de a înfiinţa această companie naţională, arătând că există informaţii că Executivul ar adopta, în şedinţa de miercuri, o hotărâre de Guvern în acest sens.

Liderul PC a precizat că strategia energetică pe perioada 2007-2012 şi perspectivele până în 2020 nu specifică nicăieri înfiinţarea acestei companii.

Şereş a citit, la conferinţa de presă, o parte din această strategie, care prevede că Societatea Hidroelectriva va fi privatizată parţial, iar pachetul majoritar va rămâne al statului.

El a susţinut că înfiinţarea acestei companii naţionale ar duce la ocolirea ordinului 408 privind listarea la bursă.

Şereş a explicat că ordinul 408 prevede că producătorii de energie, inclusiv cei de la Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica, sunt obligaţi să vândă energie electrică pe bursă, iar în cazul înfiinţării noii companii, ea va lipsi de pe această listă şi se poate ocoli bursa.

Fostul ministru al Economiei a arătat că, dacă aceste societăţi se vor reorganiza în această toamnă, Guvernul nu va putea să pregătească programul de iarnă şi să se ocupe de subvenţionarea consumatorului vulnerabil.

Şereş a mai spus că o astfel de companie naţională trebuie înfiinţată pe baza unui studiu tehnic, cu specialişti în domeniu, şi nu cu avocaţi.

"Dacă mâine (miercuri - n.red.) Guvernul va trece această hotărâre, am şi avizul partenerilor de Alianţa PSD+PC, vom ataca în contencios administrativ această hotărâre", a spus Şereş.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intenţionează să supună aprobării Guvernului, în şedinţa din această săptămână, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice.

Conducerea AVAS a anunţat duminică seara, că s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Federaţiei Patronale Energetice, cărora le-a prezentat avantajele înfiinţării companiei.

Instituţia susţine că viitoarea structură corespunde tendinţelor europene în domeniu, de fuziune pe verticală a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime şi producţia energiei electrice la furnizarea şi distribuţia acesteia.

Preşedintele Federaţiei Patronale Energetice, Ioan Dan Gheorghiu, susţine înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice, ca o soluţie viabilă pentru consolidarea competitivităţii sectorului de profil.

Instituţia a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) privind înfiinţarea companiei energetice integrate la jumătatea lunii iulie.

În baza documentului, AVAS va prelua de la Ministerul Economiei şi Finanţelor 361,98 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în valoare de zece lei fiecare.

Capitalul Electrica va fi majorat cu aportul în natură al AVAS reprezentat de pachetetele integrale de acţiuni nominative deţinute de stat la Hidroelectrica şi la complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Niciun comentariu: