miercuri, iulie 30, 2008

Legislaţia privind numirea înalţilor funcţionari publici va trebui reanalizată


Îmi exprim, pentru a nu ştiu câta oara, indignarea faţă de modul iraţional în care autorităţile române înţeleg să gestioneze problema pestei porcine.

Aşa cum am susţinut mereu, suspiciunile fiindu-mi confirmate de către decizia Agenţiei Europene a Medicamentului, vaccinul utilizat în România este absolut ineficient, producătorul fiind în final obligat să îl retragă de pe piaţă.

Cu toate acestea, am luat la cunoştinţă cu stupoare de decizia ANSVSA de a continua vaccinarea, în ciuda rezervelor Uniunii Europene şi a restricţiilor severe pe care această acţiune le atrage după sine.

României i s-a cerut din nou să oprească tratamentele cu vaccinuri tip „marker" în cadrul ultimei reuniuni a Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, cu toate acestea oficialii noştri din ANSVSA au solicitat o soluţie de compromis prin care vaccinarea se va putea face „numai în anumite ferme, pe cheltuiala acestora", până la data de 31 decembrie 2009.

Consecinţele imediate ale acestei decizii reprezintă un prejudiciu major adus crescătorilor români de porci şi procesatorilor şi dăunează grav intereselor economice ale României:

- se va menţine interdicţia la export impusă de UE, România pierzând 500 de milioane de potenţiali consumatori existenţi pe pieţele comunitare;

- aproximativ 40 de milioane de euro aruncaţi pe fereastră, costul dozelor de vaccin;

- pierderi financiare, deoarece o parte a finanţării europene urmează a fi utilizată pentru plata despăgubirilor, în loc să fie finanţată dezvoltarea zootehniei româneşti. Numai în cazul Smithfield, despăgubirile pe care urmează să le plătească statul român se ridică la 25 milioane euro, în condiţiile în care costurile vaccinării se ridică doar la 2-3 milioane euro.

Mă întreb căror interese le serveşte această decizie şi cine va beneficia de diferenţa respectivă şi de comisioane?

Îl întreb public pe premierul Tăriceanu, în subordinea căruia se afla ANSVSA, cât timp mai este dispus să tolereze abuzurile conducerii acestei agenţii şi când va reuşi guvernul să întocmească o strategie realistă şi durabilă de eradicare a pestei porcine în ţara noastră, pentru a se putea relua exporturile? Îl mai întreb pe primul-ministru când va reuşi guvernul să continue strategia începută în 2001 în timpul guvernării PSD ?

De asemenea, îl întreb pe fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, care în decembrie 2006 a solicitat reintroducerea vaccinului, ce mai spune în această situaţie ?

Guvernul datorează aceste răspunsuri crescătorilor de porci şi procesatorilor autohtoni, care continuă să fie batjocoriţi prin deciziile abuzive ale ANSVSA şi nu în ultimul rând, datorează un răspuns şi consumatorilor români, realii perdanţi în urma situaţiei create, cei nevoiţi să suporte costurile în permanentă creştere ale alimentelor.

Senator ILIE SARBU,

Vicepresedinte PSD

Un comentariu:

Unknown spunea...

Gestionare pestei porcine parlamentare, a uita sa specifice looooool