miercuri, iulie 30, 2008

România, invitat special al Festivalului Internaţional "Shakespeare" de la Gdańsk


Pentru prima dată în istoria Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk, organizatorii au fost de acord, la propunerea Institutului Cultural Român din Varşovia, să includă două spectacole româneşti: „Măsură pentru măsură”, în regia lui Silviu Purcărete (Teatrul Naţional din Craiova) şi „Hamletmachine”, în regia lui Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon din Bucureşti).

Evenimentul marchează alte două premiere: pentru prima dată în istoria Festivalului o ţară participă cu două spectacole şi tot prima dată este inclus în Festival un spectacol care nu e realizat pe un text shakespearian.

Hamletmachine
Scenă din „Hamletmachine”

Spectacolul „Hamletmachine” va fi jucat la Teatrul Wybrzeże din Gdańsk, în zilele de 5 şi 6 august, iar „Măsură pentru măsură”, în zilele de 6, 7 şi 8 august, pe scena Teatrului Muzical din Gdynia.
Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Gdańsk, care se va desfăşura între 2 şi 9 august 2008, este unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din Polonia şi unul dintre cele mai cunoscute festivaluri dedicate marelui dramaturg din întreaga lume. Multă vreme, Festivalul, a cărui primă ediţie a avut loc în anul 1993, a stat sub patronajul onorific al prinţului Charles al Marii Britanii. Aflat anul acesta la a douăsprezecea ediţie, Festivalul se desfăşoară în fiecare an pe litoralul Mării Baltice, în Cele Trei Oraşe (Trójmiasto), complex urban format din oraşele Gdańsk, Gdynia şi Sopot, important centru cultural, ştiinţific şi industrial al Poloniei. Festivalul se bucură de recunoaştere internaţională şi de un aflux de public deosebit. Programul cuprinde reprezentaţii ale pieselor shakespeariene aduse din toată lumea şi jucate pe toate scenele de teatru ale Celor Trei Oraşe, Festivalul creându-şi reputaţia de eveniment exclusivist, la care sunt prezentate doar montări memorabile. În ediţia de anul acesta, sunt prezentate spectacole realizate în România, Statele Unite ale Americii, Japonia, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Armenia şi Polonia.
„Măsură pentru măsură” de Silviu Purcărete, realizat la Teatrul Naţional din Craiova în anul 2008, îi are în distribuţie pe Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Adrian Andone, Sorin Leoveanu, Valeriu Dogaru, Angel Rababoc, Tudorel Petrescu, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Ion Colan, Valer Dellakeza, Ana Ularu/Valentina Popa, Cerasela Iosifescu/Iulia Lazăr. Silviu Purcărete a mai fost prezent la Gdańsk în anul 1999, cu „Titus Andronicus” şi în 2006, cu spectacolul „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului”, ambele realizate la Craiova, ultimul câştigând chiar Premiul Publicului, atribuit prin voturile spectatorilor.

masurapentrumasura1
Foto: Scenă din spectacolul „Măsură pentru măsură”

„Hamletmachine”, cunoscuta piesă a lui Heiner Müller, montată de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon, îi aduce pe scenă pe Marius Stănescu, Oana Ştefănescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihăilescu, Traian Vlas, Gelu Niţu, Ionuţ Kivu, Tiberiu Almosnino, Mugur Arvunescu, Gabriel Pintilei, Paula Niculiţă, Marian Ghenea, Laurenţiu Lazăr. Pentru interpretarea sa, Marius Stănescu a fost distins, în 2007, cu Premiul Uniter pentru rol principal. Coregrafia spectacolului îi aparţine lui Răzvan Mazilu, iar costumele sunt semnate de Doina Levintza.

Teatr-Wybrzeze-330
Foto: Teatrul Wybrzeże din Gdańsk

Deplasarea celor două teatre este susţinută financiar de Institutul Cultural Român din Varşovia, care asigură, împreună cu organizatorii Festivalului, Fundaţia „Theatrum Gedanense”, şi coordonarea publicitară şi logistică a evenimentelor.
În 2004, în cadrul Festivalului de la Gdańsk a fost prezentat spectacolul „Romeo şi Julieta” al Teatrului „Tamási Áron” din Sf. Gheorghe, în regia lui Bocsárdi Lászlo. (Tudor Cristian - AMOS News)

Niciun comentariu: