joi, iulie 31, 2008

Scurtmetraje de Liviu Marghidan şi Ciprian Alexandrescu, la Anonimul



Scurtmetraje de Liviu Marghidan şi Ciprian Alexandrescu, la Anonimul
"Ştii tu" de Liviu Marghidan şi "Interior. Scară de bloc" de Ciprian Alexandrescu se numără printre cele 72 de filme care rulează în competiţia de scurtmetraj ficţiune şi animaţie din cadrul Festivalului Anonimul, care va avea loc între 11 şi 17 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Filmele lui Liviu Marghidan şi Ciprian Alexandrescu concurează, la secţiunea de scurtmetraj, cu pelicule din ţări precum Marea Britanie, Spania, Japonia, Israel şi Brazilia, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

În competiţie sunt înscrise 20 de scurtmetraje româneşti, precum "Saga" de Gabriel Achim, " O zi bună" de Cătălin Apostol, "Bomboane de ciocolată" de Sebastian Chelu şi "Efectul Coco Chanel" de Constantin Mircea.

Printre filmele străine din competiţie se numără "Made in Japan" de Audbaj Ciro (Spania), "L’Inganno/ The Trick" de Balbi Davide (Italia), "True Colors" de Elliot Barney (Marea Britanie) şi "Taxi?" de Esnal Telmo (Spania).

Pentru cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anonimul s-au înscris pentru competiţia de scurtmetraj, ficţiune şi animaţie, aproape 300 de producţii din 41 de ţări, 26 dintre acestea fiind româneşti.

În concurs au intrat 72 de scurtmetraje, alese de criticul de film Irina Margareta Nistor împreună cu Ludmila Cvikova, selecţionerul acestei ediţii.

Începând de anul acesta, Anonimul are două secţiuni competiţionale - lungmetraj şi scurtmetraj (ficţiune şi animaţie).

Regizorul polonez Krzysztof Zanussi va prezida juriul competiţiei de lungmetraj, din care mai fac parte actriţa Laura Vasiliu, producătorul Joachim von Vietinghoff (Germania), membru al comisiei de selecţie a Festivalului de Film de la Berlin între 1985 şi 2001, criticul de film şi jurnalistul Bojidar Manov (Bulgaria), vicepreşedinte al FIPRESCI (2001-2005), şi scenaristul şi producătorul Lucian Georgescu.

Cele şapte titluri propuse în competiţia de lungmetraj de către Ludmila Cvikova, sunt: "The Wave" în regia lui Dennis Gansel (Germania), nominalizat la Marele Premiu al Juriului Festivalului de Film de la Sundance 2008, "Help Me Eros" în regia lui Lee Kang-Sheng (Taiwan), nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2007, "Egg", în regia lui Semih Kapanoglu (Turcia), "Boogie" de Radu Muntean (România), "Silent Light" de Carlos Reygadas (Mexic), "Lemon Tree" de Eran Riklis (Israel) şi "It's Hard to Be Nice" de Srdjan Vuletic (Bosnia).

De asemenea, în cadrul festivalului va rula, în premieră, "Un bărbat urmăreşte o femeie", un film-colaj alcătuit din şapte scurtmetraje realizate de şapte tineri regizori români - Ciprian Alexandrescu, Alexandru Mavrodineanu, Ivo Baru, Cătălin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian şi Gabriel Achim.

Premiile acordate de acest juriu sunt în valoare totală de 17.000 de dolari, din care Trofeul Anonimul 2008, acordat pentru lungmetraj, are o valoare de 10.000 de dolari.

La categoria scurtmetraj, juriul, format din trei persoane, va acorda premiul pentru cel mai bun scurtmetraj (în valoare de 2.000 de dolari) şi premiul Ovidiu Base Paştină (în valoare de 1.000 de dolari).

Premiul publicului pentru scurtmetraj este în valoare de 500 de dolari.

Niciun comentariu: