luni, iulie 28, 2008

UDMR...


The image “http://www.rmdsz.ro/file/CK_1217152733_IMG_5926uj.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
PCM a refuzat oferta UDMR privind coaliţia internă
Partidul Civic Maghiar (PCM) a refuzat oferta UDMR privind o coaliţie internă şi prin aceasta a spus nu eforturilor îndreptate spre asigurarea unei reprezentări parlamentare puternice a maghiarimii, a declarat vicepreşedintele executiv al UDMR, László Borbély, după întâlnirea de vineri a delegaţiilor UDMR şi PCM desfăşurată la Târgu-Mureş.
László Borbély a menţionat că deşi rezultatele de la alegerile locale demonstrează că UDMR accede şi singură în Parlament, ţinând cont de interesele comunităţii maghiare din România, UDMR a căutat realizarea celei mai puternice reprezentări parlamentare maghiare cu putinţă şi de aceea a propus grupării politice din afara UDMR, formarea unei coaliţii interne, ducând tratative în acest scop şi cu preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, László Tőkés.
The image “http://www.rmdsz.ro/images/rmdsz_01.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
László Borbély a anunţat că PCM a refuzat oferta UDMR în pofida faptului că propunerea în şase puncte a Uniunii ar fi fost singura cale de urmat în vederea colaborării. - „UDMR a aşteptat răspuns la această ofertă, iar respingerea ei dovedeşte că PCM nu înţelege răspunderea reprezentării intereselor maghiarimii, nu înţelege că nimeni nu se poate juca cu reprezentarea parlamentară a comunităţii maghiare din Transilvania”, a afirmat vicepreşedintele executiv. László Borbély a adăugat că prin această decizie PCM s-a izolat, deoarece pe lângă faptul că, practic, a spus nu intereselor comunităţii maghiare din România, s-a situat pe o poziţie contrară şi faţă de punctul de vedere al organizaţiilor politice apropiate PCM-ului: cu o săptămână în urmă, preşedintele CNMT, László Tőkés, a calificat propunerea UDMR ca fiind echitabilă şi ancorată în realitate, iar preşedintele FIDESZ, Viktor Orbán, a declarat, la rândul său, că iniţiativa UDMR privind coaliţia internă este foarte adecvată pentru realizarea colaborării.
Conform propunerii în şase puncte elaborată de UDMR, politicienii PCM aleşi pe listele UDMR şi-ar fi putut păstra independenţa, ar fi putut reprezenta poziţia partidului lor în grupul parlamentar al Uniunii şi ar fi putut avea iniţiative legislative în ambele Camere ale Parlamentului. Ar fi făcut excepţie doar acele decizii care reclamă acţiunea unitară în Parlament a comunităţii maghiare din România.
Vicepreşedintele executiv, László Borbély, a anunţat că UDMR începe pregătirile pentru alegerile parlamentare, şi conform planului calendaristic adoptat, la 4 august va demara procesul de desemnare a candidaţilor.
Alături de vicepreşedintele executiv, László Borbély, din delegaţia UDMR au făcut parte directorul de cabinet al preşedintelui UDMR, László Szepessy, vicepreşedintele executiv András Lakatos, şi preşedintele CJ Harghita, Csaba Borboly. PCM a fost reprezentat la întâlnire de vicepreşedinţii Zsolt Árus şi Mihály Orbán, de preşedintele organizaţiei judeţene Mureş a PCM, Levente Ráduly, precum şi de preşedintele organizaţiei Covasna, József Kulcsár Terza. Din partea CNMT a fost prezent vicepreşedintele organizaţiei, Zsolt Szilágyi.
The image “http://www.rmdsz.ro/file/CK_1217245991_IMG_5949.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Preşedintele UDMR, Béla Markó: PCM a luat o decizie proastă
Prin neacceptarea propunerii UDMR privind coaliţia internă, PCM a luat o decizie proastă, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, după ce cele două delegaţii prezente la Târgu-Mureş s-au ridicat de la masa tratativelor fără să fi căzut la înţelegere. Preşedintele UDMR şi-a exprimat regretul pentru faptul că PCM a respins oferta UDMR, deoarece – după cum a reamintit – ea a fost considerată o propunere corectă, bună nu numai de UDMR, ci şi de opinia publică şi de presă.
Aşa a apreciat propunerea şi preşedintele CNMT, László Tőkés, după convorbirile avute la sfârşitul săptămânii trecute la Băile Balvanyos cu conducătorii UDMR. – „Aş vrea să apreciez în mod deosebit modul în care László Tőkés s-a raportat la ideea colaborării. Noi trebuie să continuăm dialogul cu domnia sa şi cu CNMT, chiar dacă nu s-a realizat coaliţia internă cu PCM”, a spus Béla Markó, în opinia căruia preşedintele PCM, Jenő Szász împiedică pentru a doua oară realizarea unei înţelegeri maghiare atotcuprinzătoare în Transilvania, deoarece acelaşi lucru s-a întâmplat şi înaintea alegerilor europarlamentare de anul trecut, când prin vetoul lor au respins lista comună în ultima clipă.
„În pofida faptului că le-am dat posibilitate şi timp pentru analizarea propunerii noastre şi luarea unei decizii corespunzătoare, ei au luat din nou o decizie proastă”, a subliniat preşedintele UDMR, Béla Markó. Indiferent însă de acest refuz, UDMR va desfăşura pregătirile pentru alegerile parlamentare de la toamnă cu aceeaşi încredere pe care a obţinut-o la alegerile locale din partea comunităţii maghiare, a menţionat Béla Markó, anunţând că săptămâna viitoare UDMR va adopta o serie de decizii importante pentru campania electorală şi va analiza şi stadiul desemnării candidaţilor. Vrem, de asemenea, să-i convingem şi pe cei 15% din electoratul maghiar care nu au votat UDMR că merită să sprijine candidaţii UDMR, a încheiat preşedintele UDMR, Béla Markó.
The image “http://www.rmdsz.ro/file/CK_1216562482_cimlapra_mb_tl_balvanyos-3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
CPU şi CCPOT se întrunesc la Cluj
Preşedintele UDMR, Béla Markó, a convocat pentru ziua de vineri, 1 august, la ora 15,00, la sediul Prezidiului Executiv al UDMR (str. Republicii nr 60), şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii (CPU). Pe agenda şedinţei se află informarea privind pregătirile alegerilor parlamentare, precum şi adoptarea unor decizii referitoare la desemnarea candidaţilor şi desfăşurarea campaniei electorale.
În aceeaşi zi, şi în acelaşi loc, la ora 11 a.m., va avea loc şi şedinţa Consiliului Consultativ al Preşedinţilro Organizaţiilor Teritoriale (CCPOT). Participanţii vor dezbate pregătirile pentru alegerile parlamentare şi sarcinile legate de aceste alegeri.
The image “http://www.rmdsz.ro/file/CK_1215604889_cimlapra_tonkmarkokovacs.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
UDMR a încheiat dialogul cu PCM privitor la colaborarea electorală
Prin respingerea propunerii UDMR privind coaliţia internă, Partidul Civic Maghiar şi preşedintele său, Jenő Szász, au zădărnicit pentru a doua oară colaborarea, solidaritatea întregii comunităţi maghiare din România, iar de aici se poate trage singura concluzie că scopul PCM nu este decât distrugerea, defectarea şanselor electorale ale UDMR, împiedicarea creării unei reprezentări parlamentare maghiare puternice. Uniunea a încheiat dialogul cu PCM privitor la colaborare, dar acest dialog continuă cu CNMT, cu preşedintele său, László Tőkés, cu organizaţiile civile şi cu bisericile, pentru realizarea unei solidarităţi cât mai largi, a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, sâmbătă, la conferinţa de presă susţinută la Târgu-Mureş.
Preşedintele UDMR a menţionat că PCM a ratat momentul şi şansa înţelegerii, fiindcă odată cu expirarea termenului stabilit – 26 iulie – UDMR consideră negocierile închise, şi aici nu este vorba de formalism, ci de faptul că UDMR trebuie să se pregătească de alegeri. „În politică trebuie ştii să surprinzi momentul potrivit. Este regretabil că PCM nu a realizat şansa care i s-a oferit: acest moment a trecut”, a spus Béla Markó.
El a arătat că UDMR a oferit PCM-ului o coaliţie internă, în pofida faptului că este limpede pentru toată lumea că Uniunea poate atinge şi singură pragul de 5%, iar în afara ei niciun partid maghiar nu are şanse nici măcar pentru realizarea pragului alternativ. Am propus colaborarea pentru că am fi dorit să evităm competiţia maghiaro-maghiară în alegerile parlamentare şi să creăm o solidaritate cât mai puternică, pe cât posibil, deplină, a maghiarimii din România, a spus Béla Markó.
El a menţionat că se aştepta sincer ca PCM să accepte coaliţia internă, deoarece nu vedea niciun motiv pentru care să nu se accepte propunerea UDMR, cu atât mai mult cu cât şi László Tőkés şi CNMT o consideră ca fiind echitabilă şi corectă. Dar faptul că Jenő Szász şi PCM au respins şansa oferită de UDMR, nu este fără precedent. Preşedintele UDMR a reamintit că toamna trecută, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, exista şi documentul pentru încheierea acordului cu László Tőkés, lucru ce nu s-a reuşit atunci, şi tot PCM a fost cel care a împiedicat realizarea înţelegerii.
Béla Markó a declarat că se va continua dialogul cu CNMT, deoarece László Tőkés şi colaboratorii săi au făcut eforturi reale pentru realizarea acordului, şi nu e vina lor că încercarea a eşuat.
UDMR va participa singură la alegerile parlamentare. După cum s-a exprimat Béla Markó: „Uniunii nu-i e frică singură pe întuneric”, şi organizaţia va demara, cu toate forţele, pregătirile pentru alegeri. Preşedintele UDMR a adăugat: există oameni valoroşi şi în PCM, de care maghiarimea din Transilvania are nevoie, de aceea aceşti oameni sunt aşteptaţi în UDMR, inclusiv cei care doresc să candideze pe listele UDMR la alegerile parlamentare. – Începe perioada competiţiei interne în UDMR, iar Uniunea va manifesta cea mai mare deschidere în materie, toţi cei care doresc vor avea posibilitatea să participe la alegerile interne, a subliniat Béla Markó, în opinia căruia pregătirile pentru alegeri vor începe nu în săptămânile, ci în zilele care urmează.
The image “http://www.rmdsz.ro/file/CK_1214145088_cimlapra_TS_beiktatas.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
La 1 august se vor întruni Consiliul Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale (CCPOT) şi Consiliul Permanent al Uniunii (CPU), iar aceste două organisme trebuie să adopte decizii importante, întrucât de-acum e timpul să se definească în mod formal campania UDMR: trebuie să ne gândim la numirea staffului de campanie, la mijloacele de comunicare a mesajului electoral, concomitent cu procesul de selectare a candidaţilor, a conchis preşedintele UDMR. (http://www.rmdsz.ro/)

Niciun comentariu: