marți, august 19, 2008

Guvernul României...


Participarea şefului diplomaţiei române la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO -Bruxelles, 19 august 2008-


Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, va participa la reuniunea specială a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, care va avea loc la Bruxelles, la 19 august 2008.

Reuniunea are loc în contextul preocupărilor comunităţii internaţionale faţă de ultimele evoluţii din Georgia. Vor fi analizate impactul acestor evoluţii asupra securităţii euro-atlantice, precum şi modalităţile concrete în care Alianţa ar putea sprijini găsirea unei soluţii durabile a crizei.

Poziţiile exprimate de ministrul Comănescu se vor înscrie în conduita stabilită prin liniile trasate de CSAT şi promovate cu ocazia CAGRE din 13 august 2008.


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat, în data de 18 august a.c., următoarele decizii:


 Anghel Ion trece din funcţia publică de secretar general în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile în funcţia publică de inspector guvernamental.

 Stănişteanu Sergiu Noruţ trece din funcţia publică de inspector guvernamental în funcţia publică de secretar general în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. La data intrării în vigoare a deciziei, se abrogă Decizia Primului-ministru nr. 99/2008 privind stabilirea atribuţiilor domnului Stănişteanu Sergiu Noruţ, inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

 Rela Nicoleta Ştefănescu se promovează temporar în funcţia publică de secretar general adjunct al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Printr-o altă decizie, se aprobă prelungirea promovării temporare a lui Marius Vasile Iosif Roman în funcţia publică vacantă de secretar general adjunct al Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, până la ocuparea postului prin concurs, dar nu mai târziu de data de 15 octombrie 2008.

Tot în data de 18 august, Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat o decizie privind modificarea anexei la Decizia Primului-ministru nr. 256/2007 pentru numirea membrilor Consiliului de Coordonare a Activităţii de Statistică. Astfel, componenţa Consiliului de Coordonare a Activităţii de Statistică este următoarea:
 Institutul Naţional de Statistică
- prof. univ. dr. Vergil Voineagu – preşedinte

 Academia Română
– acad. Emilian Dobrescu
– acad. Aurel Iancu
– prof. univ. dr. Gheorghe Zaman – membru corespondent

 Academia de Studii Economice
- prof. univ. dr. Ion Gh. Roşca – rector ASE
- prof. univ. dr. Constantin Mitruţ – decan
- prof. univ. dr. Emilia Ţiţan – Catedra de Statistică şi Previziune Economică
- prof. univ. dr. Constanţa Mihăescu, Catedra de Statistică şi Previziune Economică

 Universitatea Bucureşti
- prof. univ. dr. Cătălin Zamfir – decan – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială
- prof. univ. dr. Septimiu Chelcea

 Ministerul Economiei şi Finanţelor
– Moise Popescu – director general

 Comisia Naţională de Prognoză
– Ion Ghizdeanu – preşedinte

 Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor
– Iuliu Bara - consilier

 Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse
- Stănuţa-Sabina Chiorean – şef serviciu

 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Elena Tatomir – director

 Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale
- Mihaela Lazea – director

 Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii
- prof. univ. dr. Ioan Mărginean - director adjunct

 Institutul de Prognoză Economică
- prof. univ. dr. Lucian Liviu Albu - director

 Institutul de Economie Agrară
- dr. Marioara Rusu – cercetător ştiinţific

 Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc – Caius Iacob”
- dr. Viorel Gheorghe Vodă – cercetător ştiinţific

 Institutul Naţional de Cercetări Economice
- dr. Maria Poenaru - cercetător ştiinţific

 Institutul de Economie Mondială
- prof.univ.dr. Virginia Campeanu – director executiv

 Banca Naţională a României
- Constantin Chirca – director adjunct

 Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia
- Cornel Constantinoaia - secretar confederal

 Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”
- Petru Sorin Dandea – vicepreşedinte

 Blocul Naţional Sindical
- Steluţa Enache – director Departamentul economic

 Confederaţia Naţională a Patronatului Român
- Mircea Ramba – director al Secretariatului general

 Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
- prof. univ. dr. Ovidiu Nicolaescu – preşedinte

 Confederaţia Patronală din Industria României
- Aurel Rizea – director executiv

 Societatea Română de Radiodifuziune
- Constantin Puşcaş – director

 Televiziunea Română
- Virgil Mureşan – consilier

 Agenţia Naţională de Presă (ROMPRES)
- Romeo Nădăşan – redactor şef

 Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER)
- prof. univ. dr. Alexandru Isaic Maniu

 Societatea Română de Economie (SOREC)
- dr. Aurelian Dochia – vicepreşedinte

 Societatea Română de Statistică
- prof. univ. dr. Constantin Anghelache - vicepreşedinte


Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a efectuat astăzi o vizită de lucru în mai multe puncte de pe şantierul viitoarei autostrăzi Bucureşti-Braşov


Primul-ministru a declarat că ritmul în care se desfăşoară lucrările în acest moment trebuie mărit şi a precizat că dezvoltarea infrastructurii trebuie să devină o prioritate, fiind nevoie ca infrastructura rutieră să fie adaptată la creşterea tot mai mare a traficului.
În acest context, premierul Tăriceanu a reamintit faptul că a discutat deja cu colegii de Cabinet ca bugetul alocat investiţiilor în infrastructură să crească, anul viitor, la 6% din PIB. Totodată, el a precizat că traficul rutier ar trebui să devină o alternativă în viitor la transportul feroviar.
Primul-ministru s-a oprit în mai multe puncte ale viitoarei autostrăzi: ieşirea din municipiul Bucureşti, în zona viitorului pasaj de la Aeroportul Băneasa, şoseaua de centură a municipiului Bucureşti, la intersecţia Pipera-Tunari, DN 1 la intersecţia Chitila-Mogoşoaia.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu este însoţit în această vizită de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.


În cursul zilei de marţi, cu ocazia vizitei oficiale pe care o desfăşoară în perioada 18-24 august a.c. în Regiunea Administrativă Specială (RAS) Hong Kong şi RAS Macao, Gabriel Berca, Secretarul General al Guvernului, a avut o serie de întâlniri la nivel înalt


Delegaţia oficială a României a avut întâlniri cu Secretarul Şef (rang de vicepremier) pentru Probleme Administrative al Guvernului din RAS Hong Kong, Henry Tang, Secretarul (rang de ministru) pentru Comerţ şi Dezvoltare Economică, Rita Lau, directorul executiv al Consiliului pentru Dezvoltarea Comerţului din Hong Kong, Fred Lam şi Comisarul Ministerului Afacerilor Externe din R.P. Chineză în RAS Hong Kong, Lu Xinhua.
În cadrul acestor întâlniri, Gabriel Berca a transmis interesul Guvernului României în consolidarea relaţiilor româno-chineze, manifestat prin redeschiderea Consulatului General al României în RAS Hong Kong şi RAS Macao şi prin vizita delegaţiei oficiale la nivel înalt, prilejuită de acest eveniment.
“România poate constitui o platformă pentru interesele R.P. Chineze şi a RAS Hong Kong în Uniunea Europeană. Portul Constanţa, cel mai mare port de mare adâncime de la Marea Neagră, reprezintă poarta cea mai avantajoasă de intrare a produselor chineze pe piaţa europeană. De asemenea, produse tradiţionale româneşti (vinuri, produse cosmetice) îşi pot găsi un loc important pe această piaţă de nişă în Hong Kong şi de acolo mai departe pe întreg teritoriul Chinei, respectiv alte pieţe asiatice”, a declarat Gabriel Berca.
Oficialii din Hong Kong, precum şi reprezentantul Ministerului de Externe al R.P. Chineze din Hong Kong şi-au exprimat satisfacţia pentru redeschiderea Consulatului General al României, apreciind statutul României de nou stat membru al Uniunii Europene, cu o poziţie strategică la graniţa cu statele membre UE.
“Ca dovadă a interesului economic acordat de Guvernul României, începând cu data de 15 septembrie a.c., în cadrul Consulatului General al României va funcţiona şi un Birou de Promovare Comercial - Economică. Acesta va avea rolul de a identifica oportunităţi de cooperare economică la nivel bilateral. În acest sens, în luna septembrie 2008, vom organiza o misiune economică cu finanţare de la bugetul de stat, al cărei obiectiv va fi promovarea vinurilor româneşti pe piaţa din Hong Kong. Decizia vine ca urmare a măsurii adoptate de Guvernul din Hong Kong de a elimina taxele de import la vinuri”, a precizat Ştefan Imre, secretar de stat în Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat astăzi o decizie pentru eliberarea lui Adrian Ciocănea-Teodorescu din funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE)


Printr-o altă decizie semnată astăzi de primul-ministru, funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene va fi preluată de Aurel Ciobanu-Dordea.
Potrivit deciziei primului-ministru, Aurel Ciobanu-Dordea a fost eliberat din funcţia de subsecretar de stat în cadrul DAE, agent guvernamental însărcinat cu reprezentarea României în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene şi a Tribunalului de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, precum şi a celorlalte instituţii comunitare.
Aurel Ciobanu-Dordea va exercita temporar, până la numirea în funcţie a subsecretarului de stat, atribuţiile acestuia din cadrul DAE, agent guvernamental însărcinat cu reprezentarea României în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene şi a Tribunalului de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, precum şi a celorlalte instituţii comunitare.

Deciziile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.


Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la reuniunea miniştrilor de externe aliaţi privind Georgia


Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat la 19 august 2008 la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic privind situaţia din Georgia.
Ministrul Comănescu a exprimat preocuparea deosebită a României faţă de recentele evoluţii din Georgia şi de conflictul care a izbucnit între Rusia şi Georgia. Şeful diplomaţiei române a afirmat că „escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fără echivoc, pericolul reprezentat de „conflictele îngheţate” din regiunile Mării Negre şi Caucazului. Evenimentele din Georgia au arătat, totodată, că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii. De aceea, comunitatea internaţională, îndeosebi UE, NATO şi OSCE trebuie să se implice mai mult în asigurarea păcii şi menţinerea stabilităţii în regiune”. România consideră că în acest moment sunt prioritare respectarea deplină şi cu bună credinţă a acordului de încetare a focului, accesul populaţiei georgiene afectate la asistenţa umanitară şi crearea condiţiilor pentru asigurarea păcii, cu respectarea deplină a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei.
Ministrul Lazăr Comănescu a afirmat totodată că „România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în deplină concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti”.
Discuţiile în cadrul reuniunii au vizat implicaţiile conflictului asupra securităţii şi stabilităţii euro-atlantice. Aliaţii au salutat Acordul de încetare a focului semnat de oficialii ruşi şi georgieni, ca urmare a eforturilor UE, OSCE şi SUA şi au subliniat necesitatea implementării sale rapide, concrete şi cu bună-credinţă.
Miniştrii aliaţi au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare faţă de situaţia umanitară, precum şi hotărârea de a se asigura, în coordonare cu alte organizaţii internaţionale, că populaţia afectată va primi asistenţa necesară. A fost evidenţiată în acelaşi timp importanţa deosebită a sprijinirii eforturilor de reconstrucţie în Georgia. Totodată, urmare solicitării venite din partea Georgiei, s-a agreat asupra luării unor măsuri menite a evalua pagubele produse de acţiunile militare şi de a ajuta la restaurarea serviciilor critice necesare pentru reluarea activităţii publice şi a activităţii economice normale.
A fost reafirmat angajamentul Alianţei vizavi de deciziile şefilor de stat şi de guvern de la Summit-ul NATO de la Bucureşti privind aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei. Totodată, aliaţii au decis crearea cât mai rapidă a unei Comisii NATO-Georgia, care să supervizeze procesul declanşat la Summit-ul de la Bucureşti şi să urmărească aplicarea măsurilor concrete de sprijin decise în cadrul reuniunii de astăzi.
În marja reuniunii NATO, Lazăr Comănescu a participat la un dejun informal al miniştrilor „Noului Grup de Prieteni ai Georgiei” cu ministrul de externe georgian Eka Tkeshelashvili.
Informaţii de fond
Iniţiativa Noului Grup de Prieteni ai Georgiei a fost lansată la Tbilisi, la 4 februarie 2005. La iniţiativă participă România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Suedia şi statele baltice. Slovacia s-a raliat NGPG în 2008, ca observator.
Iniţiativa are drept scop asistarea Georgiei în procesul de apropiere de structurile europene şi euro-atlantice. De asemenea, se urmăreşte coordonarea programelor bilaterale de asistenţă pentru Georgia, în vederea evitării suprapunerilor şi duplicării eforturilor.

Niciun comentariu: