marți, august 19, 2008

PC va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să investigheze tăierile ilegale de pădure


Reacţia mea a fost iniţial, "Cum, nu investighează nici un parlamentar tăierile ilegale?!?!", apoi "Mai bine mai târziu...".

Senatorul Conservator, Marius Marinescu, a anunţat că PC va iniţia o comisie de anchetă parlamentară cu privire la investigarea defrişărilor ilegale din fondul forestier întrucât consideră că principala cauză a dezastrelor naturale o reprezintă aceste tăieri ilegale de pădure, se arată într-un comunicat de presă al PC, remis AMOS News.

Acesta a precizat că în România, în momentul de faţă, sunt peste 30 de mii de hectare de pădure defrişată ilegal.

Dan Trifu, vicepreşedinte EcoCivica, a salutat propunerea PC şi spune că suprafaţa totală defrişată este dublă faţă de cifrele oficiale.

“Dacă este să privim ţara din nord până în sud, făcând o figură de stil, putem să spunem că versanţii despăduriţi din Suceava s-ar putea numi Flutur. Versanţii despăduriţi din centrul ţării, Covasna, Harghita am putea scrie pe ei numele Verestoy. Iar versanţii din sudul Carpaţilor ar putea să fie numiţi versanţii Omar Hayssam. Ne aşteptam ca în urma dezastrelor naturale dintre anii 2005-2008 preşedintele României şi primul ministru să intervină să declanşeze o anchetă şi să ia măsuri concrete pentru stoparea acestor cauze care au dus la dezastrele naturale”, a declarat Marinescu.

Conform lui Marinescu comisia va stabili vinovaţii care prin tăieri ilegale au determinat destructurarea fondului forestier, cu implicaţii asupra climei şi implicit asupra sănătăţii publice. Totodată comisia va imputa pagubele cauzate de inundaţii atât demnitarilor care au facilitat tăierile ilegale de arbori, cât şi demnitarilor care nu au luat măsuri contra tăierilor ilegale de arbori în jurisdicţia de care au răspuns în timpul mandatului.

Comisia va propune modificări legislative pentru asigurarea continuităţii pădurii şi prin cadru juridic legal obligarea persoanelor juridice sau fizice care au în proprietate terenuri cu destinaţie forestieră să împădurească aceste zone.
Raportul comisiei de anchetă va fi prezentat până la data de 30 noiembrie 2008.

Marinescu a solicitat Guvernului declararea de utilitate publică a pădurii Băneasa. Acesta spune că Pădurea Băneasa este singurul filtru natural al Bucureştiului împotriva poluării.
“Dacă în termen de maxim 30 de zile primul ministru nu va declara de utilitate publică Pădurea Băneasa, înseamnă că primul ministru este prizonierul celor interesaţi de distrugerea Pădurii Băneasa, iar noi, conservatorii, vom depune în Senatul României o iniţiativă legislativă prin care declarăm de utilitate publică Pădurea Băneasa”, a menţionat Marinescu.(AMOS News)

Niciun comentariu: