joi, octombrie 09, 2008

Spu seeee lu' to va ră şa


Să vină ei să dea cu mătura!


PE si CE, sesizate cu privire la utilizarea catgutului nesteril din China Imprimare

(9 octombrie 2008)

Europarlamentarul PD-L Marian Zlotea a solicitat miercuri, în cadrul plenului Parlamentului European, demararea unei anchete în România cu privire la utilizarea în spitalele româneşti a aţei chirurgicale nesterile importată din China. Comisarul European pentru Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentară, dna Androula Vassiliou, a fost sesizată de către Marian Zlotea în legătură cu această problemă gravă, care pune în pericol sănătatea şi siguranţa cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, europarlamentarul PD-L a interpelat astăzi Comisia Europeană, prezentând situaţia şi întrebând dacă se va demara o anchetă la nivel european cu privire la importurile de produse care nu poartă marcajul CE dar sunt comercializate pe piaţă.

„Ministerul Sănătăţii din România ştia, încă din luna august, de această problema însă, în ciuda avertismentelor că aceasta ar putea provoca îmbolnăviri sau chiar decesul pacienţilor, nu a stopat acest lucru la timp. Semnalul de alarmă a fost tras abia după ce o pacientă a murit în spital din cauza unei infecţii, alţi pacienţi fiind în acelaşi pericol. Cred că acesta este un semnal de alarmă nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europa. Este extrem de grav că tot mai multe produse aduse din China ridică semne de întrebare şi pun în pericol sănătatea şi siguranţa cetăţenilor europeni. Nu cu mult timp în urmă, am avut probleme şi cu dulciurile contaminate, fabricate cu lapte praf cu melamină, importate tot din China. Importăm produse din China pentru că sunt mai ieftine, dar cred că Europa trebuie să pună pe primul loc sănătatea cetăţenilor săi. Avem nevoie de măsuri urgente de verificare, pentru stoparea la timp a importurilor pe piaţa internă de produse ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa cetăţenilor”, a declarat în Parlamentul European Marian Zlotea.

Europarlamentarul PD-L este unul dintre cei care privesc cu îngrijorare importurile de materiale sau substanţe medicale din China şi se teme că autorităţile sanitare române vor încerca să muşamalizeze acest scandal, mai ales că vinovatul principal este Ministerul Sănătăţii.
“Am constatat că jurnaliştii români sunt mult mai interesaţi decât sunt autorităţile să facă lumină în această chestiune. Medicii care au lucrat cu acel produs au declarat pentru o publicaţie din România că pachetele de aţă nu aveau inscripţionată sigla CE, deci nu aveau certificat de conformitate european, dar aţa respectivă avea o aprobare de la Ministerul Sănătăţii. Scopul certificării CE este de a scuti ţara utilizatoare de a mai testa loturile, care sunt verificate la producător după norme stricte, la nivel european. Certificatul garantează respectarea procedurilor europene de asigurare a calităţii şi securităţii produselor. Aprobarea de la minister avea valabilitate numai până la data de 1 ianuarie 2007, data intrării României în UE. Ulterior acestei date, se aplică o hotărâre de guvern care impunea normele europene. În cel mai fericit caz, această situaţie reflectă ignoranţa autorităţilor, care are consecinţe deosebit de grave. Oficialii Ministerului Sănătăţii trebuie să plătească această ignoranţă”, declară Marian Zlotea.

Biroul de presă
al Partidului Democrat Liberal
(sursa: http://www.pd.ro)

Niciun comentariu: