sâmbătă, noiembrie 01, 2008

Alin Teodorescu...

Problema României nu sunt banii, ci lipsa capacităţii de gestionare a acestora

Alin TeodorescuDomnul Adriean Videanu – fost ministru de stat, viceprim-ministru al Guvernului României – emite una dintre cele mai aberante idei pe care le-am auzit vreodată în administraţia românească. Domnia sa propune un pact Guvern-BNR-băncile comerciale, prin care partea românească a programelor europene de finanţare să fie preluată de băncile comerciale şi BNR.

Inutil să-i amintesc domnului Videanu că Banca Naţională a României nu este parte a puterii executive din România. BNR face legile politicii monetare şi, din acest motiv, este subordonată Parlamentului, şi nu Guvernului. Derularea fondurilor europene este atributul exclusiv al puterii executive, respectiv a Guvernului.

Inutil să-i amintesc domnului Videanu că băncile comerciale ar trebui îndrumate să cumpere titluri de stat, pentru a finanţa dezvoltarea României, nu să mijlocească proiecte europene cu comisioane consistente.

Problema României nu este deloc cofinanţarea proiectelor europene, ci întârzierile inacceptabile ale formării instituţiilor care gestionează aceşti bani, încetineala cu care Guvernul a citit, a înţeles şi a aplicat cerinţele comunitare pentru administrarea subvenţiilor pentru România. Şi chiar dacă ar apărea vreodată o problemă în cofinanţare, România are o ofertă din partea Băncii Mondiale ca aceasta să preia partea ce revine României. Această ofertă a fost făcută inclusiv lui Adrian Videanu, pe vremea când era vice-premier şi înainte de a deveni primar, fiind ignorată superior de ocupantul înaltului post executiv.

Mass-media şi publicul din România trebuie să afle odată şi odată că problema României nu sunt banii, ci lipsa capacităţii de gestionare a acestora. Poate acum bucureştenii vor înţelege de ce primarul Videanu s-a împrumutat la bănci şi nu a semnat nici un proiect de cerere pentru fonduri europene.

30 octombrie 2008

Alin Teodorescu, deputat PSD



sursa: http://www.psd.ro




Jacques Offenbach - Belle nuit (Barcarolle)

Un comentariu:

Anonim spunea...

felicitari!karina:)