sâmbătă, ianuarie 31, 2009

Mi-e dor de starea aceea "de dinainte de mers la teatru"


Maratonul spectacolelor, la Teatrul National
Romania Libera - Sambata, 31 Ianuarie 2009

» Teatrul National Bucuresti a pregatit pentru maine, 1 februarie, sapte evenimente culturale.

» Ziua va incepe cu spectacolul "Egoistul", de la ora 11.00, si se va incheia cu un concert de jazz, de la ora 20.00.

Maratonul evenimentelor programate maine la TNB incepe in forta, la ora 11.00, cu trei evenimente programate simultan in trei sali de spectacol. Putem alege intre o intalnire cu Radu Beligan in spectacolul "Egoistul" la Sala Amfiteatru, o conferinta in cadrul careia cunoscutul

filolog Rodica Zafiu invita la o expunere cu titlul "Nou si vechi in evolutia limbii romane", la Sala Atelier sau o intalnire la Sala 99 cu Magicianul Marian Rilea si spectacolul sau interactiv din ciclul "Povestile cetatilor".
Spectacolul "Egoistul" este o adaptare a maestrului Radu Beligan dupa piesa de teatru autobiografica a dramaturgului francez Jean Anouilh. O poveste despre dramele contemporane ale teatrului, despre viata si moarte, prietenie, egoism si generozitate.

http://static.infoportal.ro/files/stiri/818/817862.jpg

Seria conferintelor TNB aduce de aceasta data in fata publicului un specialist in lingvistica Rodica Zafiu, care va vorbi despre cliseele limbii romane, cuvinte la moda, acceptarea unor forme condamnate pana de curand si metehnele lingvistice alte lumii in care traim. O prelegere plina de invataminte venita de la un profesor universitar si colaborator a numeroase reviste culturale, o descriere a starii actuale a limbii romane pornind de la evolutia ei anterioara.
Micii spectatori nu sunt uitati, pentru ei derulandu-se un proiect cu o traditie de opt ani, in care magicianul Marian Ralea ii invita in lumea povestilor si a magiei prin "Povestile cetatilor". Basmele romanesti si povestile altor popoare se impletesc intr-un spectacol pus in scena la Sala 99.
Maratonul spectacolelor TNB continua seara, de la ora 19.00, la Sala Mare, cu spectacolul "Molto, gran’ impressione".


Piesa este o reprezentatie cu iz de 1800, in care marii actori ai Nationalului dau viata primilor nostri actori, pe texte semnate Costache Faca, Matei Millo si Costache Caragiali, adaptate de Romulus Vulpescu si cu o regie apartinandu-i lui Romulus Vulpescu. Teatrul vechi romanesc este readus pe scena intr-un univers coloristic modern si plin de umor.
La aceeasi ora, la Sala Amfiteatru actrita Rodica Popescu Bitanescu va fi gazda primitoare a spectacolului "Inca-i bine", alaturi de un text scris anume pentru public si pentru colegii sai de distributie.
Montarea face parte dintr-un proiect lansat in anul 2007, a carui prima productie a pornit de la o piesa a filosofului francez Jean-Paul Sartre, "Cu usile inchise", pusa in scena de actorul Mircea Anca.
Nu in ultimul rand, de la ora 20.00, Sala Atelier a programat "Dialoguri si fantezii in jazz ", o serata cu versuri si muzica, alaturi de Ion Caramitru si jazzmanul Johnny Raducanu.

(sursa: România Liberă, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: