vineri, ianuarie 23, 2009

Oare vor traduce?


Spectacole de teatru japonez, la TNB
Spectacole de teatru japonez, la TNB
Două spectacole de teatru japonez vor fi prezentate la Teatrul Naţional Bucureşti, pe 6 şi 7 februarie, deschizând astfel seria de evenimente dedicate celebrării anului prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene.

Spectacolul coupé, format din "Sake-ul mătuşii" (teatru kyogen) şi "Doamna Aoi" (teatru Nō), va fi prezentat pe 6 şi 7 februarie. Reprezentaţiile nu marchează doar deschiderea seriei care celebrează prietenia dintre statul nipon şi ţările dunărene, ci şi 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia.

Asociaţia Nōgaku (Asociaţia Actorilor Profesionişti de Teatru Nō din Japonia) prezintă, astfel, un spectacol de 70 de minute, în care peste 20 de actori japonezi vor îmbina, într-un limbaj poetic, arta dramatică, cântecul şi dansul.

Atât teatrul Nō, cât şi cel kyogen au o îndelungată tradiţie în cultura japoneză.

"Sake-ul mătuşii/ Obagasake"este o poveste despre o femeie, proprietara unui magazin de băuturi, şi nepotul său care, purtând o mască de demon, o păcăleşte şi îi bea băutura până se îmbată. El adoarme şi astfel femeia descoperă cine era "demonul" în realitate.

"Doamna Aoi/ Aoi no Ue" a fost scrisă de Zeami Motokiyo (1363 - 1443), cel mai important dramaturg al teatrului Nō, şi este bazată pe o operă clasică din secolul al XI-lea.

Aoi, soţia lui Genji, este luată în stăpânire de un duh malefic. Cei apropiaţi încearcă fără succes să-i elibereze sufletul de fantoma care o stăpâneşte. Aceasta, una dintre fostele iubite ale soţului, îşi manifestă gelozia, încercând să o ducă pe Aoi în lumea de dincolo. În cele din urmă, spiritul este înfrânt de puterea înţelepciunii budiste.

Spectacolul este organizat de Ambasada Japoniei în România, Fundaţia Japonia şi Teatrul Naţional Bucureşti.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: