duminică, februarie 08, 2009

Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România


Am urmărit această ştire mai mult pentru că am fost intrigat de participarea premierului la ea. Sigur, dacă fiind vorba despre municipii, domnul Boc ar fi avut o prezenţă justificată dacă ar fi fost ca primar al Clujului, dar aşa...? Am fost tentat să caut un pic de informaţii şi asta am găsit:

Deva, capitala municipiilor din România

Redactor: Nicolle Ebner

Un numãr de 106 de primari de municipii din România s-au întâlnit, la Deva, unde se desfãsoarã Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România (AMR).

La eveniment si-au anuntat participarea premierul Emil Boc, ministrii Ecaterina Andronescu, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea, secretari de stat si membri ai Senatului, precum si reprezentanti cu putere de decizie ai tuturor ministerelor din noul guvern.

Descentralizarea în perioada de crizã...
Un asemenea eveniment marcant a mai avut loc în urmã cu 10 ani, aniversarea unui deceniu de la lucrãrile AMR la Deva, fiind si unul dintre motivele care au determinat conducerea AMR sã accepte invitatia edilului sef al resedintei de judet, Mircia Muntean (foto). Lucrãrile Adunãrii Generale AMR încep în aceastã dimineatã, alegerea noii structuri de conducere fiind una dintre temele lucrãrilor. AMR s-a pregãtit pentru întâlnirea cu reprezentantii guvernului, inclusiv cu solutii proprii anticrizã, în cazul în care Executivul nu a realizat un program în acest domeniu. Primarii de municipii vor sã afle de la cei care conduc România, ce se întâmplã cu descentralizarea în perioada de crizã.

... strategii de dezvoltare si buget
În discutiile de astãzi, prioritatea o constituie bugetul pe anul 2009. AMR si-a stabilit o serie de mãsuri menite sã încurajeze investitorii, atenuând astfel socul crizei economice. Printre propunerile concrete ce vor fi prezentate guvernantilor, se numãrã si descentralizarea învãtãmântului si a sistemului de sãnãtate. „Noi sustinem învãtãmântul local si spitalele cu bani de la buget, iar directorii sunt numiti de inspectoratele scolare sau de minister. Nu avem nici un control asupra banilor si a patrimoniului. Vrem ca inspectoratele scolare sã aibã doar un rol de inspectie, iar directorii sã-i numim noi. La fel si la spitale”, a declarat Tudor Pentiuc, edilul sef al municipiului Pitesti, cel mai vechi dintre primarii de municipii din România, si care a venit la Deva pregãtit de luptã. „Abia astept reprezentantii guvernului, ca sã le spun problemele. Asteptãm cu interes programul anticrizã, dacã nu, avem si noi solutiile noastre“, a mai spus Pentiuc.

„Avem nevoie de legi“
Primarii de municipii vor aborda si problema politiei comunitare, pentru care vor cere finantare si de la ministerul de Interne si vor insista ca proiectul primarului Mircia Muntean, de preluare a responsabilitãtii serviciului rutier de cãtre politia comunitarã sã se concretizeze. De patru ani, legea politiei comunitare este tot în discutii, si nu a fost introdusã nici acum pe agenda Parlamentului. „Vrem sã aducem în premierã si o temã nouã. Conlucrarea primarilor cu parlamentarii de altã culoare politicã. Trebuie gãsitã o solutie de conlucrare, nu de distrugere a proiectelor primarilor, pentru cã sunt din partide adverse“, a spus Mircia Muntean.
Avem nevoie de legi, dar nu existã, iar cele care existã sunt acte normative impuse, fãrã consultarea noastrã”, a mai spus si Tudor Pentiuc. „Sperãm sã legãm un real parteneriat cu guvernul”, a declarat în timpul conferintei de presã sustinutã la Deva, si Cristian Anghel, vicepresedinte al AMR.


(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)

Lucrarile Asociatiei Municipiilor din Romania au inceput


Aproape 200 de reprezentanti ai municipalitatilor din tara s-au reunit, vineri, in localitatea Vata de Jos, din judetul Hunedoara, unde iau parte la adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). La lucrari este prezent ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, in cursul zilei fiind asteptati premierul Emil Boc, ministrul Finantelor Gheorghe Pogea si ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi.

Potrivit prim-vicepresedintelui AMR, Cristian Anghel, reprezentantii celor 106 municipii membre ale asociatiei vor aborda mai multe teme legate de cadrul legislativ necesar unei bune functionari a administratiilor locale, continuarea procesului de descentralizare, suplimentarea resurselor pentru bugetele locale, incurajarea investitorilor in conditiile crizei economice pentru crearea de locuri de munca la nivel local.

Pe agenda adunarii generale a AMR figureaza discutarea directiilor strategice pentru dezvoltarea asociatiei in perioada 2009-2013, prioritati legislative ale organizatiei pentru anul 2009, in vederea includerii acestora pe o agenda comuna cu celelalte asociatii ale administratiei locale. In cadrul lucrarilor va fi stabilit planul de activitati si bugetul AMR pentru anul 2009 si va fi aleasa noua conducere a organizatiei.
(Sursa: Rompres, http://www.stirilocale.ro)

Premierul, de vorba cu primarii, la Vata

Redactor: Nicolle Ebner

Premierul Emil Boc, prezent la lucrãrile Adunãrii Generale ale Asociatiei Municipiilor din România (AMR), organizate în statiunea Vata de Jos, le-a promis primarilor ce si-au dorit cel mai mult.

Descentralizare si atributii noi, doar cu sustinere financiarã.

Proiecte noi...
La Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România au participat premierul Emil Boc si ministrii Vasile Blaga, Gheorghe Pogea si Monica Ridzi. Premierul Boc le-a promis celor 100 de primari de municipii întruniti la Vata cã, spre deosebire de anii trecuti, actualul guvern nu va împovãra primãriile cu atributii suplimentare, fãrã a aloca si fondurile necesare sustinerii acestora. Boc i-a asigurat pe edilii sefi ai municipiilor din România cã este un sustinãtor al descentralizãrii administratiei si va actiona în acest sens. Si ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, sustine descentralizarea, dar si dezvoltarea sportului în masã. Ministrul hunedorean i-a anuntat pe primarii prezenti la Vata cã intentioneazã sã monteze cosuri de baschet în fiecare municipiu din tarã si sã încheie un parteneriat cu marii sportivi români, ca sã încurajeze organizarea de întreceri sportive în localitãtile resedinte de judet.

...si conducere nouã
Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, este unul din cei sase prim-vicepresedinti ai Asociatiei Municipiilor din România (AMR), alesi de Adunarea Genalã desfãsuratã la Vata. Noul presedinte al AMR este primarul Aradului, Gheorghe Falcã.


(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)


Primul-ministru Emil Boc a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România


Primul-ministru Emil Boc a fost prezent astăzi la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, desfăşurată în localitatea Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara, răspunzând astfel invitaţiei adresate de această organizaţie.

În cadrul reuniunii, premierul Emil Boc a prezentat primarilor municipiilor din România priorităţile Guvernului cu privire la administraţia publică locală.

La această reuniune au participat, alături de primul-ministru, vice-premierul Dan Nica, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009



Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România

Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România

/.../

Reporter: Există o posibilitate de reziliere?
Emil Boc: Nu mă pot pronunţa până când nu voi avea analiza finală.

Reporter: Care credeţi că este mai păgubos, cel din 92’ sau cel făcut de domnul Tăriceanu în anii trecuţi ?
Emil Boc: Eu pot să am păreri personale, ca prim-ministru trebuie să am păreri oficiale fundamentate pe documente care sunt în analiză în acest moment.

Reporter: Aţi declarat că vor fi îngheţate salariile pentru 7000 mii de demnitari, vorbim de demnitari aleşi, demnitari numiţi...
Emil Boc: Vorbim de peste 7000 mii de demnitari care nu vor avea nici un fel de mărire de salariu în anul 2009. De la primul-ministru şi continuând cu miniştrii, secretari de stat, subsecretari de stat, persoane asimilate funcţiei de demnitar, precum şi primari, vice-primari, consilieri locali, judeţeni, preşedinţi de consilii judeţene, adică e vorba de tot ceea ce potrivit legii are calitatea de demnitar, sau asimilat cu calitatea de demnitar.

Reporter: Adrian Năstase a declarat că nu are nici o problemă ca dosarul lui să ajungă acolo unde trebuie să ajungă pentru a se ştii dreptatea de partea cui este. De ce credeţi că a făcut această declaraţie, ca un atac, ca o apărare?
Emil Boc: Domnia sa trebuie să vă spună. Eu cred că face ceea ce trebuie şi cred că orice demnitar din România ar trebui să lase justiţia să-şi spună cuvântul, singura în măsură să spună dacă o persoană este vinovată sau nu.

Reporter: Domnule prim-ministru ce se întâmplă cu autorităţile locale ce nu reuşesc să atragă fonduri comunitare?
Emil Boc: În primul rând vor fi sancţionate de către comunităţile respective, pentru că deja, românii ştiu să facă diferenţa între un primar care ştie să atragă resurse financiare europene şi un primar care nu ştie. Iar, în al doilea rând vă asigur că şi noi, Guvernul central vom monitoriza modul în care autorităţile locale vor reuşi să atragă fondurile europene pentru anul 2009, în proceduri foarte clare, precise, cu termene scurte, cu eliminarea din legislaţie acelor lucruri care complică astăzi şi cu plata adecvată doar a acelor care atrag fonduri europene fără să mai plătim şoferul, mătuşa, bunica, şi toţi cei care au rude cu toţi cei care lucrează cu fonduri europene şi care primeau 75% din salariu.

Reporter: Ce se întâmplă cu cei care cheltuie aiurea fondurile?
Emil Boc: Avem organele abilitate ale statului, avem un departament care se ocupă de modul în care sunt cheltuite fondurile europene şi cel care încalcă prevederile legale naţionale şi europene răspunde conform legii. Aici nu discutăm de încălcarea legii, orice proces trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale româneşti şi europene.

Reporter: Aţi afirmat într-o emisiune televizată despre nişte cheltuieli foarte mari făcute la cancelaria primului-ministru înainte, maşini, telefoane, dacă puteţi să ne spuneţi câteva cifre.

Emil Boc: Am putut observa că anul trecut au fost cheltuieli cu benzina - nu am datele în faţă acum să mi le amintesc. Practic, Cancelaria primului-ministru a decontat anul trecut cheltuieli legate de combustibil ca şi cum ar fi fost parcurşi 2 milioane de kilometri. Asta însemnă, dacă avem în vedere zilele lucrătoare din săptămână, că practic în fiecare zi s-au făcut aproape 200 de kilometri cu o maşină a Cancelariei.
Aş fi vrut şi eu să văd pe unde or fi fost plecate acele maşini şi ce au făcut, ca după rezultate, nu se vede, fonduri europene nu au adus, cu siguranţă. Aşa că nu ştiu pe unde au fost. Poate după procentele PNL-ului, că după altceva, nu cred.

Reporter: Există fonduri la buget pentru cele 60.000 de apartamente despre care spunea domnul ministru Blaga că vor fi reabilitate?

Emil Boc: Sigur. Există resurse financiare. Reabilitarea financiară a blocurilor de locuit este o prioritate a acestui Guvern, pentru că, pe de o parte, dăm de lucru economiei româneşti - comenzi, pe de altă parte, menţinem locuri de muncă şi creăm locuri de muncă, şi nu în ultimul rând, factura la energie termică a cetăţeanului va fi cu 33% mai mică după ce blocul va fi reabilitat, va fi anvelopat din punct de vedere termic.

Reporter: Ce se întâmplă în oraşele mici şi sărace, unde oamenii nu au cei 20%?
Emil Boc: Consiliile locale au posibilitatea să eşaloneze, prin rate lunare, în funcţie de venitul persoanei, aceste cheltuieli. De exemplu, eu, primar la Cluj, când am avut de-a face cu procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului, contribuţia pe care trebuia s-o plătească proprietarul, pentru că el suporta cheltuielile, a fost reeşalonată de Consiliul Local în rate lunare mergând între trei şi şase ani. Aşa se va putea face şi în acest caz, mergând pe o eşalonare a datoriilor, de la un an la 5 ani, astfel încât persoanele cu venituri mici sau foarte mici să poată plăti, câte puţin, mai mulţi ani, astfel încât să se achite de datoria pentru reabilitarea termică a blocurilor. Oricum, faţă de prevederea anterioară a legii, (contribuţia proprietarului) scade de la 33% la 20% şi se măreşte ponderea contribuţiei guvernului de la 32% la 50 % din costul total al reabilitării termice a blocurilor. Vă mulţumesc şi vă doresc drum bun spre Bucureşti!
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009
(sursa: http://www.gov.ro)

Niciun comentariu: